Du behöver

  • 800 g torskfilé
  • 2 st kvistar rosmarin
  • saft skal och av 1
  • 5 st enbär krossade
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 msk havssalt
  • 2.5 msk olivolja

Garnering: enoki svamp

Morotssås:

morötter till 5 dl morotssaft
apelsin rivet skal av 1
salt peppar, chili, riven ingefära
100 g smör

Grönt mos:

potatis ca 600 g
300 g kassava
bladspenat eller förvälld färsk spenat
2.5 dl mjölk
1.5 msk smör salt, peppar

Ugn: 100°

Det här behövs för ca 5-6 port:

Gör så här

1
Repa rosmarinen och lägg barren i en skål. Tillsätt skal och saft av lime, krossade enbär och salt. Riv ingefäran och rör ner den. Tillsätt olivoljan och rör till en smet.

2
Gnid in torskfilén med kryddsmeten och låt fisken ligga kallt ca 2-3 timmar.

3
Gör såsen under tiden. Skala morötter och lägg dem i en saftcentrifug. Kör till ca 5 dl saft.

4
Häll morotssaften i en kastrull och låt den koka ihop till ca hälften tillsammans med rivet apelsinskal. Smaka av med salt, peppar, chili och riven ingefära.

5
Klicka ner smöret och låt det runda av smaken.

6
Skala potatis och kassava. Dela dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och ånga av.

7
Mosa potatis och kassava, gärna med el-visp. Späd med varm mjölk och smör, lite i taget. Rör ner den hackade spenaten i moset. Värm moset under försiktig omrörning.

8
Ta fram fisken och bryn den. Lägg fisken i eldfast form och ställ den mitt i ugnen ca 5-10 minuter, beroende på hur tjocka filéerna är.

9
Fräs svampen i lite matfett.

10
Lägg moset underst och fisken ovanpå. Lägg en driva av svamp överst och garnera med rosmarinkvistar. Lägg lite sås runtom och bjud resten av såsen till.


Kommentar:
Får du inte tag i de pyttesmå enoki svamparna så använd champinjoner i stället. Också kassava (rotknöl som i Sverige även kallas maniok) kan vara svår att hitta i butik. Du kan utesluta den ur moset och i stället ta 900 g potatis.