8 vanliga munbesvär: Så känner du igen dem

Många munbesvär utlöses av stress och att få kontroll på stressnivån är alltid en god idé. Men smärta och utslag i munnens slemhinnor eller tungan behöver oftast medicinsk behandling också. Här får du en guide till vanliga munåkommor och hur de botas eller lindras.

Det finns fler besvär än bara munsår som kan ge munsveda. Vätskefyllda blåsor, ömmande tandkött och smärtsamma afte-sår. Munåkommor går ofta att koppla till stress och vanliga infektioner men också till näringsbrist och naturligt åldrande.

– Vi ser väldigt tydligt att stress kan trigga igång eller förvärra orofacial smärta, säger Per Alstergren, professor i orofacial smärta och käkfunktion vid Malmö universitet odontologiska fakultet.

Långvarig smärta från ansikte, mun eller käkar är ett vanligt problem som mer än 15 procent av befolkningen dras med. Kvinnor drabbas mycket oftare än män och det finns samband med ett stressigt liv.

Att det finns ett samband mellan stress och smärttillstånd i kroppen har forskarna vetat länge. Och munnen är en del av kroppen.

– Smärtan påverkar både livskvalitén och hälsan. Kronisk smärta ökar generellt med åldern och de flesta smärttillstånd är vanligare hos kvinnor. För den med långvarig smärta är det jätteviktigt att få bekräftelse och hjälp.

I många fall kan blåsor och sår läka ut spontant men man kan göra mycket själv för att lindra besvären.

Per Alstergren är professor vid odontologiska fakulteten vid Malmö universitet. Foto: Privat

B12-brist

Vad är det: Förmågan att ta upp vitamin B12 minskar med åldern och därför kan en del äldre personer få brist på vitaminet. Kan också ge minnesstörningar, neurologiska problem och domningar i händer och fötter, illamående och diarré.

Här sätter det sig: Slemhinnan i munnen svider och är röd. Sår i mungiporna och tungan blir slät, blank, rödaktig och börjar svida.

Det här kan du göra själv: Vitamin B12 finns i fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost.

Det här kan du få proffshjälp med: Ta blodprover för att kontrollera om du har brist på vitamin B12 och/eller folat.


LÄS ÄVEN: Äldreboendet bytte medicin mot meditation: ”Med Muis yoga sover alla bättre”


Munsveda – Burning Mouth Syndrome

Vad är det: Långvarigt smärtsyndrom som oftare drabbar kvinnor i övre medelåldern. Kopplat till munsveda finns även obehag med muntorrhet, smakförändringar, talsvårigheter, försämrad käkmotorik med mera.

Här sätter det sig ofta: Munsveda och brännande känsla i tunga, läppar, gom och tandkött som inte går över.

Det här kan du göra själv: Undvik sura livsmedel, drycker och kryddstark mat, alkohol, tobak, alkoholbaserade munsköljningar, smaksatta munhygienprodukter och stress.

Det här kan du få proffshjälp med: En specialist i orofacial medicin kan avgöra om det finns några slemhinneförändringar men om det inte finns, kan en specialist i bettfysiologi utreda och förhoppningsvis behandla själva smärtan. Antidepressiva medel, ångestdämpande medel och psykoterapi. Lokalbehandling som kan prövas är klonazepin och capsaicin.

Afte

Vad är det: Forskarrön tyder på att det finns en koppling mellan afte och vitaminbrist, andra studier pekar mot autoimmuna sjukdomar. Stress eller skador på munslemhinnan kan trigga afte, till exempel om du är torr i munnen eller röker.

Här sätter det sig: Väl avgränsande gulvita ovala blåsor på insidan av kinden eller på tungans kant. Själva blåsan spricker i ett tidigt stadium och det uppstår smärtsamma sår.

Det här kan du göra själv: Smärtlindrande salvor och plåster finns på apoteket. Använd mjuk tandborste, borsta inte direkt på tandköttet, undvik tandkrämer med natriumlaurylsulfat.

Det här kan du få proffshjälp med: Munhålepasta med kortison och lokalbedövande gel som kan lindra smärtan.


LÄS ÄVEN: 82-åriga Jytte tränar balansen varje dag: ”Jag vill kunna ta hand om mig själv”


Munherpes

Vad är det: Orsakas av ett smittsamt virus.

Här sätter det sig: Små vätskefyllda blåsor inne i munnen som ofta gör ont. Huden runt blåsorna blir röd och svullen. Vid upprepade utbrott sätter de sig utanför slemhinnorna.

Det här kan du göra själv: Receptfria krämer på apotek kan ha lindrande effekt.

Det här kan du få proffshjälp med: Vid återkommande besvär kan läkare skriva ut receptbelagd medicin.

Fläckar på tungan

Vad är det: Förändringarna är inflammatoriska men ofarliga. Varför de uppstår vet man inte. Kvinnor drabbas oftare, likaså allergiker. Stress samt mag- och tarmbesvär kan vara utlösande faktorer.

Här sätter det sig: Gulvita och röda fläckar på tungan som liknar en karta. Kan komma plötsligt och pågå mellan några dagar till flera år.

Det här kan du göra själv: Någon effektiv behandling finns inte. Du kan prova att undvika sånt som kan trigga symtomen, som salt och kryddstark mat, citrusfrukter, tandvårdsprodukter, att borsta eller skrapa på tungan.

Det här kan du proffshjälp med: I sällsynta fall kan så kallad karttunga förvärras om det inte undersöks så det är klokt att hålla koll och prata med sin tandläkare om symtomen inte mattas av.


LÄS ÄVEN: Våt gula fläcken-sjuka kan hejdas: Ny bromsmedicin kan rädda synen


Muntorrhet

Vad det är: Du producerar för lite saliv eller att salivens sammansättning förändrats. Vanligaste är biverkningar av läkemedel. Munandning, stress, rädsla och ångest kan vara ett skäl, alkoholintag ett annat. Hög ålder påverkar salivproduktionen. Sjukdomar som depression, reumatid artrit, Sjögrens syndrom, Parkinsons sjukdom, diabetes.

Här sätter det sig: Åkomman gör det svårt att sova, äta och svälja mat och kan i värsta fall ge karies och påverka talet.

Det här kan du göra själv: Tugga mer, skölj munnen, undvik tobak. Receptfria salivstimulerande tabletter och saliversättningsmedel, exempelvis tuggummin, sprayer och munskölj kan hjälpa bra. Fluorsköljning skyddar tänderna.

Det här kan du få proffshjälp med: Vid svåra problem med muntorrhet ska man kontakta tandläkare eller tandhygienist för utredning.

Svampinfektion

Vad det är: När bakteriefloran förändras förökar sig svampen och ger svampinfektion. Kan triggas av muntorrhet, sjukdomar som ger ett nedsatt immunförsvar, behandling med antibiotika, kortison, irritation från en tandprotes eller bettskena som inte rengjorts ordentligt.

Här sätter det sig: Vita beläggningar på tungan, kinderna eller i gommen, ibland även sprickor i mungiporna.

Det här kan du göra själv: Orsaken till svampinfektionen behöver behandlas. Sluta röka, dra ned på socker och läsk. Skölj munnen med munvatten eller vanligt vatten efter maten.

Det här kan du få proffshjälp med: Diagnos och behandling med en lösning som hålls kvar i munnen eller penslas på slemhinnan. Sprickor i mungipor kan behandlas med en svampdödande kräm.


LÄS ÄVEN: Hanne sänkte sin biologiska ålder: Så blev hon fem år yngre på ett år


Oral lichen planus

Vad är det: Kronisk autoimmun hud- och slemhinnesjukdom som ofta ger symtom i munhålan. Drabbar 1–4 procent av den vuxna
befolkningen, vanligast kvinnor från medelåldern och uppåt.

Här sätter det sig ofta: På tungan, tandköttet, läpparna och i munbotten. Utslagen kan vara vitaktiga stora och platta eller röda och såriga blåsor.

Det här kan du göra själv: Psykologisk stress och oro verkar trigga symtomen. Sjukdomen kan lindras men inte botas. Undvik stark tandkräm, heta drycker, citrusfrukter, tomater och stark mat. Borsta tänderna noggrant.

Det här kan du få proffshjälp med: Bör undersökas av läkare eftersom en inflammation eller sårighet i värsta fall kan led till cellförändringar och cancer. Läkare eller tandläkare kan prova olika symtomdämpande behandlingar.

Scroll to Top