För två–tre år sedan var Jytte Skovgaard Larsen ute på en promenad. Vägen var lite hal och plötsligt snubblade hon över en gren på vägen.
– Det gjorde ont i fotleden, men jag gick hem själv, minns nu 82-åriga Jytte.
Om hon själv får säga det så har hon en hög smärttröskel, men hon gick ändå med på att gå till sin läkare för att få foten undersökt.
– Foten var bruten och jag fick ha en ”stövel” på mig i sex veckor efteråt. Jag tycker faktiskt att jag kom lindrigt undan, säger Jytte om olyckan.
Men för ungefär ett år sedan hände det igen.
– Jag hade precis duschat och masserade fötterna. När jag skulle torka av duschkabinen efteråt var det halt, så jag halkade.
Återigen måste Jytte besöka läkaren. Den här gången var det en bruten handled och hon fick ha ett fast bandage på sig i några veckor efteråt.
– När du rör dig snabbt krävs det inte mycket för att du ska gå omkull, ler hon.
Läs även: Hanne sänkte sin biologiska ålder: Så blev hon fem år yngre på ett år

3 dagliga balansövningar
- Res dig från och sätt dig på en matbordsstol med armarna korsade över bröstet. Upprepa ett par gånger.
- Ta 10 riktigt långa steg så att du får böja ordentligt på knäna.
- Stå på ett ben medan du borstar tänder. Byt ben halvvägs. I början kan det vara en god idé att göra det i närheten av något du kan ta tag i om du tappar balansen.
Tränar varje dag
Jytte bor med sin man i ett hus strax utanför Holstebro i Danmark, men trots sin ålder är Jytte så pass pigg att hon kan sköta huset själv. Dessutom tränar hon varje dag, för att förhindra fler fallolyckor. Hon har sett hos sina jämnåriga att många drabbas.
– Det är viktigt att träna balansen, så jag lägger mig på golvet och tränar rygg, armar och ben varje morgon.
Hon lärde sig övningarna för några år sedan när hon opererades för ett diskbråck.
– Jag har följt programmet troget sedan dess och har inga problem med ryggen, säger Jytte om programmet, som även gynnar balansen.
– Jag är själv före detta sjuksköterska, så jag vet en del om det.
Läs även: Maret, 95, tränar varje dag: “Jag skyller allt positivt på yogan”

Balansövningar gör dig självständig
Utöver träningsprogrammet promenerar Jytte en dryg halvtimme varje dag i en promenadgrupp med sina kamrater och cyklar sedan ungefär lika länge efteråt.
– Jag gör det också för balansens skull, eftersom man tränar balansen när man cyklar.
Jytte har också en gungbräda, som balanserar på en boll. På den tränar man både balans och fotleder.
– Jag använder vippbrädan när jag ibland kommer ihåg det.
Hon tränar också sin balans genom att stå med ena benet framför det andra, som om hon stod på en osynlig linje. Det är viktigt för henne att vara i god form och ha bra balans.
– Fallolyckor är något som kommer med åldern. Värst är det för dem som bor ensamma och inte kan resa sig upp. Men det är viktigt för mig att kunna ta hand om mig själv, för jag vill inte vara beroende av andra, säger hon.
Läs även: 100-åriga Irma gympar varje morgon: ”Det är viktigt att hålla igång”

Fysioterapeuten: Så tränar du balansen som äldre
Fysioterapeuten Hanne Melton rekommenderar att alla tränar balans. Speciellt när man blir äldre. Här är hennes bästa och enklaste tips för bra balans.

Varför ska man träna sin balans?
– Det är ganska enkelt. Som barn gör vi balansträning hela tiden, men som vuxna slutar vi göra kullerbyttor och hoppa hage. Vi skulle dock må bra av att fortsätta leka eftersom motion är viktigt under hela livet. Efter att vi fyller 60 år börjar musklerna försämras i stor utsträckning om vi inte gör något. Men det ska man göra, för det är viktigt för rörelseapparaten, men också för hjärnan, där det vestibulära sinnet sitter i örat. Balansen går förlorad när vi inte använder den.
Hur ska man träna sin balans?
– Man behöver inte gå till gym för man kan göra mycket hemma. Där jag arbetar genomför vi ett digitalt träningsprogram med 2 x 20 minuters träning per vecka och det gör en enorm skillnad. Du behöver inte träna flera timmar om dagen.
– Du kan till exempel stå på ett ben och borsta tänderna och du kommer att klara dig bättre än de som bara står stilla. Men det krävs mer än så. Du kan också fortsätta luta dig hela vägen ner till golvet och knyta skosnörena. Eller ”gubb-kollen”: Ta på dig strumporna medan du står upp. Om du kan göra det är du inte gammal. Tyvärr har vi en tendens att köra runt med rullatorer i offentligheten. Om du får dålig balans kan du börja med gåstavar för att bibehålla ditt gångmönster och få rotation över ryggraden.
Läs även: 10 vanor som håller dig ung – forskaren tipsar: ”70 är det nya 50”
Hur kan man annars träna upp sin balans i vardagen?
– Stå upp och titta på nyheterna. Dammsug själv så länge du kan. Och om du kan nå toppen av hyllorna själv, gör det. Fortsätt använda din kropp istället för att sitta ner och låta andra göra det. Titta upp i taket och leta efter spindelväv. Ju äldre vi blir, desto mer tittar vi ner, för många människor tycker inte om att luta nacken bakåt, men när du slutar titta upp i taket blir nacken stel och sedan blir du yr,
vilket förmodligen beror också på åderförkalkning i nacken.
– En annan sak är att ta sig hela vägen ner till golvet och upp igen varje dag. Det är mycket balans- och muskelträning i det. Hitta en anledning att krypa ner och se vad som finns längst ner eller längst bak i köksskåpet. Någon gång under dagen, när du är på toaletten eller sitter på en stol utan armstöd, ställ dig upp utan att sätta händerna på knäna eller trycka ifrån på armstödet.