Det smattrar av ljudet av små vita pingisbollar som i hög fart slås mellan spelarna, då och då till ackompanjemang av glada tillrop.
Hemmets Journal är i IFK Lunds bordtennishall som ligger bredvid Bollhuset i Lund där Lennies cup arrangeras för allra första gången.
– Jag blev först generad när jag hörde att man ville döpa tävlingen efter mig och tyckte det var lite pinsamt, men det är samtidigt en stor ära och det känns kul att det äntligen blev av, säger Lennart ”Lennie” Ekdahl, 72.
Lennie är själv en välmeriterad bordtennisspelare sedan många år med flera guld- och silvermedaljer i European Heart And Lung Transplant Championships. Han har även med stora framgångar tävlat i friidrott och har flera medaljer olika löpgrenar och längdhopp.
– Jag har sammanlagt 31 medaljer i olika valörer. Men det var främst pingisen som blev min grej när jag rehabiliterade mig efter min transplantation, berättar han.
Lennart ”Lennie” Ekdahl
Ålder: 72 år.
Familj: Sambo, en son och fyra barnbarn samt hunden Pepper.
Bor: I Lund.
Gör: Pensionär.
Dubbel lungtransplantation
Det är i år 23 år sedan Lennie gick igenom den omfattande transplantationen av båda lungorna på Universitetssjukhuset i Skåne. Hans gamla lungor var helt slut på grund av den ärftliga sjukdomen Alfa 1 antitrypsinbrist som orsakade svåra lungemfysem.
– Jag var runt 38 år när jag upptäckte att jag var sjuk. Det började med att jag tyckte jag hade dålig kondition och gick till doktorn. När jag fick diagnosen fick jag veta att jag bar på anlag från sjukdomen från båda mina föräldrar.
Alfa 1 antitrypsinbrist kan drabba både lungorna och levern. Lennies mamma dog av leversvikt och hans pappa av lungemfysem.
Läs även: Elin kämpade sig tillbaka efter stroken: ”Jag kände livsglädjen inom mig”
De tolv åren som gick från att diagnosen ställdes till att Lennie fick genomgå transplantationen var en tuff kamp för honom. Men när han väl kommit upp på transplantationslistan gick det relativt snabbt. Sju veckor senare fick han en avliden donators lungor.
– Jag hade tur. Många som står på väntelistan hinner dö innan man hittar rätt donator, säger han.
– Men först blev jag lite besviken, tillägger han med ett skratt. Jag hade väntat i tio år på att få ta ett riktigt djupt andetag och så kunde jag inte det. Det krävdes en hel del rehabilitering innan jag kunde göra det.
Lennies Cup
Det var under rehabiliteringen som Lennie upptäckte bordtennisen.
– Jag hade väl spelat bordtennis som grabb i skolan som alla andra, men mer än så var det inte.
Trots att han med råge passerat 70 tävlar Lennie fortfarande och han är en av de bästa i sin åldersklass. Men i många år kunde han bara tävla internationellt eftersom det inte fanns några bordtennistävlingar för transplanterade i Sverige.
Det ville Transplant Sweden, som är en idrottsförening för alla transplanterade oavsett organ, ändra på och bestämde sig förra året för att ta initiativ till den första svenska bordtennistävlingen.
Läs även: Birgit, 80, springer en mil om dagen: ”Jag är nästan aldrig sjuk”
– För att hedra denne legendar inom bordtennisen ville vi starta en tävling i Lennies namn, säger Carl-Johan Ahl, pressansvarig inom föreningen.
Tanken är att Lennies Cup, som även är det inofficiella svenska mästerskapet i bordtennis för transplanterade, ska bli en årligen återkommande tävling.
– Syftet med vår verksamhet är att uppmuntra transplanterade att börja idrotta för att skynda på rehabiliteringen, men också att fästa ljuset på hur viktigt det är att människor tar aktiv ställning till organdonation, berättar Carl-Johan Ahl.
Lennie hade en sprucken artär i magen
Det var från början tänkt att den allra första Lennies Cup skulle ha hållits redan i november förra året. Men bara några dagar före tävlingen kollapsade huvudpersonen själv, Lennie, på toaletten hemma i lägenheten i Lund.
– Jag vaknade när jag låg på toalettgolvet. Jag hade fruktansvärt ont och kunde inte röra mig. Det som räddade mitt liv var att vår hund skällde så mycket att min sambo vaknade och kunde slå larm.
Lennie fördes i ilfart till sjukhuset där läkarna konstaterade att en artär i hans mage hade spruckit.
– Jag förlorade enorma mängder blod. Läkaren sa till mig att jag inte hade överlevt om jag inte kommit så snabbt till sjukhuset som jag gjorde.
Istället för bordtennis blev det sjukhusvistelse och en ny lång rehabilitering för Lennies del.
Läs även: Johans stamceller räddade Tereses liv: ”Hon har blivit som en syster”
– Jag började träna försiktigt igen tidigt i våras, men det var först en månad före den här tävlingen som jag började spela matcher med mitt lag igen, berättar han.
Därför kändes det för Lennie som en dubbel seger innan tävlingen i Bollhuset ens börjat. Trots transplantation och brusten artär klarade han av att arrangera sin tävling och att själv delta i den.
Till Lennies cup kom det åtta deltagare från hela södra halvan av landet.
– Naturligtvis hade vi hoppats på fler deltagare. Men man får tänka på att det är första gången tävlingen arrangeras så jag är nöjd, säger Lennie och torkar av sitt racket inför första matchen.
Organdonation räddar liv
- Den som vill donera sina organ efter döden anmäler sig till donationsregistret, donation.socialstyrelsen.se på Internet. Det är även bra att berätta om sin inställning för en nära anhörig.
- I januari 2022 var 1,8 miljoner svenskar anmälda till donationsregistret. Cirka 80 procent var positivt inställda till donation och den andelen ökar.
- En donator kan rädda åtta människors liv. Förutom hjärta, lungor, njurar, bukspottskörtel och tunntarm doneras hornhinnor och stamceller.
- Det står knappt 800 svenskar på väntelistan. Flest väntar på nya njurar medan ett drygt 30-tal väntar på nytt hjärta eller nya lungor.
Fakta: Socialstyrelsen m fl