Därför mår vi så bra av husdjur!

Du får kärlek, sällskap, rutiner, vänner och motion. Att ha ett husdjur ger dig många hälsofördelar. Och du får ett längre och friskare liv, menar forskare.

7 goda anledningar till att skaffa husdjur

Ger bra motion

En studie från Minnesota University visar att hundägare går i genomsnitt i 300 minuter i veckan, medan resten av befolkningen går i snitt 168 minuter. Och förutom att motion bidrar positivt till ditt mentala välbefinnande och boostar humöret, hjälper en rask promenad i friska luften också till att sänka stressnivån. Samtidigt som det är bra för hjärtat, cirkulationen och den generella hälsan både för dig och din hund.

Minskar stress

Undersökningar visar att djur har en lugnande och avstressande effekt. Bara att vara i samma rum som ditt husdjur minskar nivån av stresshormonet kortisol i kroppen.

Samtidigt frigörs ett stort antal olika signalsubstanser i hjärnan, som skapar fysiskt och mentalt välmående. Det handlar bland annat om dopamin, som verkar smärtlindrande, samt oxytocin, som sänker blodtrycket, hjärtfrekvensen och mängden stresshormoner i kroppen och ger en god nattsömn. Hormonet hjälper dessutom till att stabilisera humöret och ge en känsla av lycka och samhörighet.

LÄS ÄVEN: Lär dig tolka hundens och kattens språk

Motverkar depression

Brittiska forskare har funnit att husdjur, särskilt hundar, har en positiv inverkan på din mentala hälsa och verkar som ren terapi om du känner dig ledsen eller deprimerad.

Detta beror delvis på det faktum att hundar hjälper till att skapa fasta rutiner, vilket kan hjälpa till att göra vardagen mer positiv och meningsfull. Dessutom hjälper samvaron med djur till att stärka ditt självförtroende och ger en känsla av självständighet och kompetens.

Stärker hjärtat

Flera forskningsresultat tyder på att husdjur som hundar och katter inte bara kan sänka blodtrycket, utan också omfattningen av stressrelaterade hjärt-kärlsjukdomar.

Dessutom har det visat sig att djurägare har lägre kolesterolhalt än människor som inte har husdjur. Och det finns indikationer på att risken att få en hjärtinfarkt minskar hos personer som har ett husdjur och att människor som har fått en hjärtattack återhämtar sig snabbare om de har ett husdjur.

Skyddar mot demens

Daglig kontakt med djur har visat sig ha en positiv inverkan på äldre människor med demens och Alzheimer. Enligt studier beror detta delvis på att äldre människor som har husdjur är mer sociala, mer närvarande och uppnår en bättre effekt av eventuella behandlingar.

LÄS ÄVEN: Därför blir vi friskare av att ha hundar omkring oss

Minskar ensamhet

För många skapar ett husdjur trygghet och livsglädje, fungerar som en fast punkt i tillvaron och ger ett positivt fokus i vardagen. Samtidigt är husdjur ett sällskap och kan därmed minska känslan av ensamhet och isolering. Hundar hjälper också till att öka sociala kontakter, till exempel när du går på promenad och pratar med andra hundägare.

Förlänger livet

Det finns vissa bevis för att du lever längre om du har en hund. Det beror bland annat på att du är mindre ensam och rör dig mer och det ökar livskvaliteten. Forskning visar att äldre som har hund är mindre sjuka, tar mindre medicin och går till läkare mer sällan än äldre som inte har hund.

Scroll to Top