”Vintagemannen” Ingemar Albertsson: ”Vågar du ha hatt, då vågar du vad som helst”

Tweedkavaj, färgglad väst och läderskor. Ingemar Albertssons stilsäkra tips på sociala medier följs av fler än någonsin – även av unga. Nu kommer boken ”Stil”.

”Jag gick in med en svart labrador och kom ut med en gentleman!” 

Så beskrivs startskottet för Ingemar Albertssons vintage­intresse av hans fru Anne-Marie. För det var just ett spontanbesök i en av Stockholms vintagebutiker som väckte hans stora intresse för second handplagg. Ingemar Albertsson berättar: 

– Jag gick in i butiken, klädd i svarta jeans, t-shirt och svart dunjacka – och kom ut i en elegant italiensk ulster i tweed, grön Borsalinohatt och matchande halsduk. Att jag kunde bli så tjusig för bara 800 spänn, mindre än priset på ett par jeans!

Ingemar Albertsson

Ålder: 73 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Fru Anne-Marie Lindstedt.
Gör: Bloggen vintagemannen.se­ för att inspirera män att klä sig med stil. 80 000 följare på Instagram @vintagemannen.
Bakgrund: Förflutet inom bland annat reklam och marknadsföring.
Aktuell: Med nya boken ”Stil – tidlös, elegant och hållbar”, Mondial

Vintagemannen gör succé på Instagram

Second handköpet gav mersmak och Ingemar Albertssons botaniserande av begagnade kvalitetskläder satte fart. Snart började han ge stiltips i en blogg – och ­”Vintagemannen” var född. 

Idag, 13 år senare, är Ingemars intresse närmast en heltidssysselsättning. På Instagram vill han inspirera alla män att bli lite mer eleganta utan att det kostar skjortan och har hela 80 000 följare, varav många unga män, 25-45 år. Han håller föredrag och har varit gäst på TV4:s nyhetsmorgon flera gånger. Att han skulle bli ”influencer i gubbåldern” var inget han kunde förutse. 

– Det här är ju bara något roligt som har växt, ett intresse som nästan har urartat, haha! Tiotusentals unga grabbar kikar på mig varje dag. Jag hoppas en och annan vågar köpa second hand.

Rätt accessoarer kan lyfta din outfit till nya höjder. Foto: Hampus Forssander

Boken ”Stil”

Nu har han givit ut boken ”Stil”, med råd om allt från hur man matchar skjortan med rätt slips till val av effektfulla accessoarer. Men hans främsta stiltips är enkelt: välj plagg med färg!

– När man tittar på hur folk klär sig finns ju snart bara tre färger: jeansblått, svart och urtvättat svart… ! Det är ju lika sorgligt som att titta på fotografier med gamla gubbar och gummor från slutet av 1800-talet!

 – Med färg kan du matcha på ett milt sätt eller kontrastera djärvt eller häftigt. Jag brukar säga att Vintagemannen är ett konstobjekt, och att jag målar med mina kläder! 

Ingemar Albertsson om intresset för vintage

Ingemar Albertsson vill inte komma med pekpinnar, utan har devisen ”Hållbarhet byggd på lust och fåfänga”.

– Man kan inte tjata på folk att de ska börja handla miljövänligt, de flesta har ju fattat grejen nu. Istället för att förmana får man inspirera. Alla vill ju vara fina och ha kul! 

Ingemar själv klädde sig tidigare i ”reklambyrå­svart”. 

– Lite fåfäng har jag väl alltid varit. Sen fyllde jag 60. Jag började bli lite lönnfet, var långhårig, orakad och trodde jag fortfarande var ung och frän. Då sa min fru: ”Nä nu är du inte ung och frän längre, nu får du börja leva din ålder!” och så köpte hon mig en hatt, mest på skoj!   

Ett besök på Nordiska museets utställning ”Dandy”, med stiltolkningar av den engelska gentlemannen med tweed, hängslen och brougeskor, motiverade Ingemar till första titten i vintagebutiken.

Bland Vintagemannens följare märks också kvinnor i alla åldrar, säger Ingemar.

– Min fru brukar nöjt säga: ”De har nog nån gubbe därhemma som de vill ska se lite bättre ut…”

Bästa knepet för att lyfta din stil enligt Ingemar Albertsson är att addera färg. Foto: Hampus Forssander

Vintagemannens tips till dig som vill klä dig mer elegant

Ditt tips till den som vill börja klä sig mer elegant?

– Börja i liten skala! Sätt på dig en färgglad väst eller slipover i illgrönt, gult eller rött. Köp inte en grå väst från nån gammal kostym, då händer ju ingenting! Sen slår jag ett slag för tweedkavajen – den ger snabbt ett bra helhetsintryck. Sen är det synd att alla går med smutsiga solkiga gympaskor. Ett par ljusbruna läderskor är ju supersnyggt till ljusblå jeans!  

Och tips till den vågade? 

– Skaffa en hatt! Det är uppkäftigt. Vågar du ha hatt, då vågar du vad som helst.

Artikeln publicerades först hos Icakuriren

Scroll to Top