Sofia driver 50-talssalong på landet: “Det har alltid varit min dröm”

Prickiga klänningar, röda läppar och långa ögonfransar – det är stilen för frisören Sofia. Tack vare succé i tv-programmet Bytt är bytt har hon nu kunnat förverkliga sin dröm om en egen salong i 50-talsstil.

Mitt ute på den halländska landsbygden, en bit från motorvägen mellan Varberg och Göteborg, ligger en alldeles speciell hårsalong.

Schackrutigt golv, gamla reklamskyltar i plåt och bilder på idolen Marilyn Monroe på väggarna avslöjar att frisören som arbetar här har en passion för 50-talet.

– Det här var tidigare ett garage. Nu är det det finaste rummet i vårt hus, säger Sofia Kurek Fogestedt med ett skratt.

Sofia är pinuppan och den före detta anläggningsarbetaren som slog igenom med dunder och brak i TV4:s underhållningsprogram Bytt är bytt, där hon tillsammans med vännen och pinupkollegan Sandra Björk vann näst högsta vinsten på en kvarts miljon kronor.

Redan då, i november 2021, sa hon att hon skulle använda sin del av vinsten till att förverkliga drömmen om att öppna en frisörsalong med 50-talstema.

– Det har alltid varit min dröm, säger hon. Intresset för den stilen har jag haft sedan jag upptäckte Marilyn Monroe när jag var liten.

Sofia Kurek Fogestedt

Ålder: 37 år.
Familj: Maken Jimmy Foge-stedt, 43, och barnen Neo, 11, Casper, 9, och Novalie, 5.
Bor: Hus i Gällinge i Halland.
Gör: Frisör, nagelterapeut och lash- och browliftstylist.

Sofia tyckte att Marilyn Monroe var jättevacker och hon blev en förebild för henne. Hon har sett nästan alla Marilyns filmer och när hon kom upp i tonåren började hon klä sig i samma stil.

– Jag gillar det kvinnliga och kurviga som framhävs med klänningarna och jag tycker att det är snyggt med stark eyeliner, långa ögonfransar och röda läppar.

Helst ska det vara klänningar med prickar, och nylonstrumporna ska ha en tydlig söm därbak. Precis som Sofia har när Hemmets Journal kommer på besök till hennes salong.


LÄS ÄVEN: Robin har skänkt kakor till äldreboenden – för tre miljoner kronor: ”Det ger mig sådan glädje”


– Jag klär mig inte i klänning varje dag, men jag har alltid på mig något som går i 50-tals-stil, säger hon. Gärna något i favoritfärgen grönt, gärna fodralklänningar eller pennkjolar.

Tillsammans med sin väninna Sandra Björk kammade Sofia hem andrapris i Bytt är bytt på TV4. Foto: Pillan Thelaus/TV4

Anammade pinupstilen fullt ut

Sofia är utbildad frisör och jobbade som egenföretagare i många år i Borås innan hon blev anställd på en salong i Göteborg. Men de långa arbetsdagarna fick hon inte att gå ihop med rollen som trebarnsmamma.

– Jag trivdes inte riktigt med att vara anställd frisör och jag ville umgås mer med barnen. När jag kom hem vid sjutiden på kvällarna var jag trött och de minsta skulle gå och lägga sig.

Därför sadlade hon om och började 2015 jobba som anläggningsarbetare, som bland annat handlade om att dra fiber i samband med bredbandsutbyggnaden. En stor kontrast jämfört med idag.

– Ja, då var det arbetsoverall som gällde och knappast kläder som framhävde den kvinnliga figuren, säger hon med ett leende.

Det var då det blev extra viktigt för henne att kunna klä upp sig när hon var ledig och hon anammade pinupstilen fullt ut.

Sofia visar upp den rätta pinup-posen framför familjens Cadillac Deville. Foto: Bosse Håkansson

– Pinuppor har inget med utvikningsflickor eller porr att göra. För mig är pinuppor vackra och starka kvinnor som vågar klä sig kvinnligt, säger Sofia och fortsätter:

– Ordet ”pinup” kommer från att nyinryckta i den amerikanska armén satte upp foton på sina flickvänner på väggen eller skåpet. Senare har det förknippats med nakenbilder, men så var det inte från början.

De senaste åren har Sofia levt fullt ut som pinuppa och klätt sig i glamorös rockabilly-stil från 50-talet.

Man kan säga att det började på allvar i samband med bilträffen Wheels & Wings i Falkenberg 2018. Sofia ställde upp i pinup-tävlingen under sitt alias Sofi Q.

– Det var då jag blev upptäckt, berättar hon.

Intresset för pinuptävlingar var mycket större än hon hade kunnat föreställa sig och hon upptäckte att det var många som delade hennes passion för den tidsepoken.

– Det är en fin sammanhållning mellan oss som tävlar. Det är också kul för kvinnorna att kunna se fram emot något på bilträffarna om de inte är lika intresserade av bilarna som deras män.

Sofia med familjen: maken Jimmy Fogestedt, sönerna Neo och Casper och dottern Novalie. Längst fram sitter hunden Sally. Foto: Angelica Lyckborg

Byggde om garaget till 50-talssalong

Året därpå blev Sofia utsedd till Miss Classic Car Week i Rättvik och modellkarriären såg ut att bli lysande. Men så satte coronapandemin käppar i hjulet för henne.

– Det var då jag och min väninna Sandra Björk, alias Celine Von Noir, kom på att vi skulle starta Pinuppodden, där vi pratar om vintage, 50-tal, rockabilly och musiken och de gamla kändisarna som hör till den tiden.

Därefter hörde TV4 av sig. Först fick de frågan om de ville vara med i Talang, men Sofia och Sandra tyckte att de passade bättre i Bytt är bytt, även om de inte ansåg sig själva som några experter. Båda gillade dock att gå på loppisar och Sofia brukade intressera sig för solglasögon och Sandra var expert på hattar.

Det gick alltså så bra för dem att de kammade hem näst högsta vinsten. De 125 000 (87 500 efter skatt) kronor som Sofia fick kom väl till pass och alla pusselbitarna började falla på plats.


LÄS ÄVEN: Elisabeth sålde allt och flyttade in i en husvagn: ”Det var så skönt att bli av med onödiga prylar”


– I oktober flyttade vi – jag, Jimmy och barnen – hit till gården i Gällinge och här såg jag att det fanns utrymme för en egen hårsalong.

Vinsten från tv-programmet användes till att bygga om och renovera det gamla garaget.

– Jimmy och jag har gjort det mesta själva, förutom el- och vatteninstallationer. Vi har lagt det schackrutiga golvet och målat om både väggar och tak.

Mycket energi har lagts på salgonens interiör. Sofia och hennes man har lyckats hitta en kassadisk som passar in i retrostilen, och i en hörna står en tidstypisk röd skinnsoffa.

I våras sa hon upp sig från jobbet som anläggningsarbetare och i oktober slog hon upp portarna till sin nya salong.

– Det får bära eller brista, men redan första veckan hade jag en kund som inte varit hos en frisör och klippt sig på tolv år. Hon var så nyfiken att hon kände att hon var tvungen att komma hit.

Sofia i sin salong med det schackrutiga golvet. Foto: Bosse Håkansson

Klipper alla frisyrer

Sofia har fått frågan om hon bara klipper 50-talsfrisyrer, men hon garanterar att så är det inte.

– Förutom stilen är det en vanlig salong. Jag klipper alla frisyrer och kan även trimma skägg, säger och hon och berättar att hon även vidareutbildat sig till nagelterapeut och ska lära sig förlänga ögonfransar.

Men medan man får håret klippt hos Sofia får man kanske vänja sig vid att det är musik av artister som Elvis Presley, Buddy Holly och Fats Domino som strömmar ur ljudanläggningen.

Och givetvis finns det även en riktig jänkarbil på gården: Sofias och Jimmys Cadillac Deville 1953, som de åker på bilträffarna tillsammans med.

Men det blir inte några fler pinuptävlingar för Sofias del.

– Däremot kommer jag att till sommaren vara med och hålla i tävlingen som är i samband med American Days på Öland. Den kommer att bli Skandinaviens största bilträff.


LÄS ÄVEN: Nöjeskungen Julius Malmström: ”Jag smugglade in Alice Coopers boaorm till konserten i Lund”


Scroll to Top