Frånsett en viss pandemi som orsakade uppskjutna arrangemang har det varit fullt upp för nöjeskungen Julius Malmström genom åren. Allra mest hektiskt var det på 1970- och början av 1980-talet, då han samtidigt var programledare för Diskotaket på TV2, jobbade som diskjockey på nattklubbar och tog den ena världsartisten efter den andra till Olympen i Lund.
– Ja, man kan undra hur jag både orkade och hann med allting egentligen. Det var en väldig tur att jag träffade min blivande fru Eva-Maj innan allt drog igång ordentligt och att hon varit så förstående genom åren. För det är knappast ett vanligt svenssonliv i radhus som jag levt, säger Julius med ett skratt.
– Men jag har alltid varit noga med att involvera Eva-Maj i det jag gör och inte bara sticka iväg och leva mitt eget liv. Det har varit viktigt i vårt förhållande, tror jag.
Första gången de träffades var på Lunds studentförenings karneval 1974, där han var musikchef och hon musikvärd. Det dröjde två år innan de blev ett par, och ett kassettband med blandade låtar fick en avgörande roll.
Julius Malmström
Ålder: 73 år.
Familj: Gift med Eva-Maj, döttrarna Emelie, 38, Erika, 34, och Ellen, 30, samt fyra barnbarn.
Bor: I Hjärup, utanför Lund.
Gör: Ägare av AB Julius Fritid & Nöjen, med dotterbolagen Nöjesteatern med Amiralen i Malmö, Julius Production AB och Julius Biljettservice AB.
– Arbetet tog mig till Rhodos med bland andra Magnus Härenstam. Eva-Maj jobbade också där den sommaren. Vi gick ut och åt middag tillsammans med Magnus och hans dåvarande fru Anita.
Vi hade väldigt trevligt tillsammans. När jag kom hem till Sverige spelade jag in ett klassiskt blandband med hennes favoritlåtar och skickade till Rhodos. Då förstod Eva-Maj att jag kände något extra och kom hem lite tidigare än tänkt, säger Julius med ett leende.
De gifte sig 1983 och dottern Emelie föddes två år senare. Sedan fick de även Erika och Ellen. Både äldsta och yngsta dottern har hamnat i samma bransch som sin far.
Var förband till Rolling Stones 1965
Under sin uppväxt hade Julius inga drömmar om att jobba inom musik- och teaterlivet, snarare inom äldrevården.
– Det kanske låter lite oväntat, men jag hade prao på ett äldreboende genom skolan och trivdes så bra där att jag gärna ville ha det som arbete i framtiden. Jag tyckte att det var fantastiskt att höra alla historier och livsöden som berättades för mig av de gamla. Men nu blev det ju inte riktigt så.
Istället tog fritidsintresset som sångare i gruppen Little Dipper Organization honom ända till att få vara förband åt självaste Rolling Stones på Baltiska hallen i Malmö 1965.
– Det är givetvis en alldeles speciell upplevelse som jag aldrig kommer att glömma. Men jag kände ändå att jag trivdes bättre bakom än på scenen. Och i ärlighetens namn var jag ingen vidare musiker, men desto bättre på att skaffa jobb. Jag såg till att mitt nästa band, The Screamers, hade hur många spelningar som helst på studentnationerna i Lund. Jag läste en akademisk idrotts- och fritidskonsulentutbildning där i början av 70-talet.
LÄS ÄVEN: Peter Settman: ”Jag är otroligt orädd – det värsta har ju redan hänt”
Egentligen hade han Stefan som förstanamn. Men från och med 1969 tog tredjenamnet Julius över – efter att han totalt hade glömt bort ett uppdrag han åtagit sig.
– Jag hjälpte till som artistförmedlare och hade lovat att fixa en diskjockey till öppnandet av ett nytt diskotek i Domus regi. Men jag glömde bort det totalt och när det var dags hittade jag på att jag hade ordnat en som heter Julius. Eller hittade på … Det var ju jag själv som fick rycka in och det är ju ändå mitt tredjenamn. Jag skaffade snabbt en massa skivor och det gick så bra att jag fortsatte.
Mellan 1969 och 1986 jobbade han flera kvällar i veckan som diskjockey, vilket ledde till tv-uppdraget som programledare för Diskotaket på TV 2 mellan 1977 och 1982. Där uppträdde unga artister som högst fick vara 15 år.
– Det var häftigt att senare få möta dessa som konsertarrangör, då de berättade att de varit med i mitt program på tv som unga – bland annat gruppen Snowstorm med den stora hiten Sommarnatt, säger Julius.
Lockade världsstjärnor till Olympen i Lund
Parallellt hade han redan 1972 börjat arrangera konserter på Olympen i Lund, en nybyggd anläggning tänkt för handboll, som inte uppfyllde kriterierna för matcher eftersom läktarna var en halvmeter för nära planen. Olympen kunde ta emot 2 500 åskådare, vilket höll internationell standard på den tiden.
– Jag kände Thomas Johansson, som drev det framgångsrika bokningsbolaget Ema Telstar, och han hade kontakter för att få dit Paul McCartneys nya band Wings efter uppbrottet med Beatles. Det blev ett av det årets mest uppmärksammade rockevenemang i Sverige, vilket förstås var väldigt häftigt och roligt.
Samarbetet fortsatte och de lyckades locka till sig ännu fler världsartister: Santana, Alice Cooper, Rod Stewart, Queen, Abba, Kiss, Tina Turner, Bette Midler, AC/DC, Smokie, Status Quo, Dolly Parton, Dire Straits, Chuck Berry, Eric Clapton, Iron Maiden och Metallica.
LÄS ÄVEN: Kikki Danielsson: ”Jag bär på en trasighet som jag inte vill dela med någon annan”
– De artister som jag själv tyckte var väldigt bra och som jag fick bäst kontakt med var Manhattan Transfer, Bette Midler och den danske pianisten Victor Borge. Jag och min fru övervarade den sistnämndes begravning när han gick bort. Det var bara vi och den norska sångaren Sissel Kyrkjebø som fick representera Skandinavien.
Minnena från åren är förstås många. Något som sticker ut är exempelvis då hårdrockaren Alice Cooper skulle komma – med sin boaorm som han hade med sig på scenen …
– Han fick med sig den till Danmark, men egentligen var det inte tillåtet att ta in ormen i Sverige. Vi fick åka över dit, gömma den i bilen och hoppas på tur. Och lyckligtvis blev vi inte kontrollerade i tullen. Sedan var jag rädd att det skulle bli en massa skriverier i tidningarna dagen efter, när boaormen varit med på scenen, fast det slapp vi också.
Chuck Berry var inte svår att hitta
Rockgruppen Kiss vräkte ut en massa konfetti när de uppträdde och en del av den föll faktiskt ner från taket över 30 år senare, då Olympen förvandlades till ett gym.
– Mest ståhej i tidningarna blev det när Paul McCartney och hans fru Linda visade sig ha fått marijuana skickat i förpackningar till hotellen de bodde på under turnén. De blev hämtade av polisen direkt efter Wings konsert. Men det blev bara böter eftersom bandmedlemmarna bara använde det till privat bruk och inte sålde
vidare.
Den något omaka trion Chuck Berry, Jerry Lee Lewis och Little Richard orsakade också en del rabalder under sin gemensamma turné i Sverige. De alternerade sin turordning att uppträda och inför en spelning i Falun visade det sig att Little Richard skulle få kliva upp på scenen då det fortfarande var ljust ute.
– Han sa att det var mot hans religion och bad oss arrangörer att ändra ordningen. När vi frågade om Chuck Berry kunde tänka sig att spela före blev han förbannad och drog därifrån ihop med sin fru. Chuck hade beställt en egen vit Mercedes. Med den stående på torget i Falun och sin stora skepparmössa på huvudet var det inte svårt att hitta honom, vilket Agneta Gullberg gjorde, hon var min ekonomiansvariga på den tiden och hon lyckades övertala Chuck. Utan henne hade det nog aldrig gått.
– Tidigare på dagen hade Chucks fru sagt att hon gärna ville åka upp till toppen av backhoppartornet, men det hanns inte med då. Vi lovade henne att vi skulle fixa upp dem där dagen därpå om hon fick sin man att återvända för att genomföra sitt uppträdande – och det knepet lyckades.
Jerry Lee Lewis hade också lite speciella saker för sig. Han begärde alltid tre tv-apparater på sitt hotellrum för att kunna titta på tre program samtidigt.
– Och Elton John släpade med sig ett hundratal olika kostymer på sin turné – och valde sedan ibland att ha på sig en träningsoverall på scenen.
Producerar musikaler på Nöjesteatern i Malmö
I takt med att allt större arenor byggdes runt om i världen blev Olympen till slut för liten. Den sista konserten där som Julius var med och arrangerade var Robert Broberg 1999.
Sedan dess ägnar han sig åt att producera musikaler, bland annat på den egna Nöjesteatern i Malmö som han ägt och drivit sedan 1992. Detta parallellt med att planera långa turnéer med olika konsertproduktioner i Skandinavien samt också utställningar.
– Jag har svårt att fatta att jag fyllde 73 förra året och att jag hållit på i 50 år i den här branschen. Men någon åldersnoja har jag inte drabbats av och jag är tacksam över att ha kvar hälsan. Att få jobba med människor i så olika åldrar är en förmån och gör att man känner sig yngre. Det enda jag reflekterar över är att jag kanske inte hinner göra allt jag vill när åren springer iväg så fort.
LÄS ÄVEN: Eva Rydberg gör sin sista föreställning: ”Nu får det räcka”
Genom en kollega fick Julius intresse för bin och idag har han fyra bisamhällen på tomten hemma i Hjärup, utanför Lund.
– Det är mellan 40 000 och 80 000 bin, som ger underbart god honung. Det är inte särskilt mycket jobb och man märker inte av dem. Skönt att även kunna koppla av och njuta av något annat än det stora delar av mitt liv kretsat kring.
Sedan 2015 är dottern Emelie vd för familjeföretaget Julius Production AB och Nöjesteatern, medan Ellen är dansare och skådespelare som på senare tid medverkat
i bland annat Grease och Pippi Långstrump. Hon är också, tillsammans med Staffan Götestam, konstnärligt ansvarig för stiftelsen Funnys äventyr, det nya barnkulturhuset i Malmö.
– Jättekul att de gått i sin pappas fotspår och förstås att det gått så bra för Erika, som arbetar som läkare. Det är lika roligt att följa dem alla och de har ju också gett mig fyra barnbarn.
Trots det har Julius inga planer på att trappa ner.
– Jag vet att Emelie sköter företaget jättebra, och Ellen har ett vakande öga på Funnys äventyr, men det är helt enkelt för kul att jobba.