Luffar-Lasse drog in miljoner till välgörenhet: ”Strömmade in pengar”

Katten Luffar-Lasse har länge varit lokalkändis i Trollhättan, men sedan förra årets miljonsuccé i Musikhjälpen är nu känd i hela Sverige.

Först lokalkändis. Sedan rikskändis. Ja, katten Luffar-Lasse har verkligen fått smaka på kändislivet sedan han via sin Facebooksida strax före jul samlade in nästan 1,9 miljoner till Musikhjälpen.

Det här är Luffar-Lasse

Ålder: 12 år.
Bor: I radlägenhet i Trollhättan.
Familj: Matte Elin, 33, husse Jan, 35, Charlie, 11, Colin, 8, och Livia, 7, samt kattkompisarna Nisse och Hasse.
Intressen: Tycker om att hänga utanför Överby köpcenter.

Plötsligt var katten från Trollhättan på allas läppar och på bara någon vecka ökade antalet följare på hans Facebooksida från 35 000 till 41 000.

– Helt fantastiskt, säger husse Jan Karlsson, som tillsammans med hustrun Elin är kändiskattens människor.

Det var för drygt tolv år sedan som Elin och Jan bestämde sig för att skaffa katt, helst en röd. Sådana fanns det flera av på en gård utanför Trollhättan.

– Jag valde ut en och sa: ”Den här ska vi ha”, berättar Jan.

Lasse utanför Överby köpcenter. Här håller han ofta till och umgås med folk som kommer och handlar.

Men samtidigt var det en annan röd katt som satte tassarna mot Elins ben och vädjade om att de skulle välja honom.

– Nej, den här får det bli, sa Elin.

Och så blev det. Bondkatten döptes till Lasse och fann sig snart tillrätta i familjens lägenhet i Trollhättan där han med tiden fått sällskap av två kattkompisar, Nisse och Hasse. För barnen Charlie, Colin och Livia blev Lasse en kär lekkamrat.

En rikskändis!

Luffar-Lasse var försvunnen i veckor

Lasse har alltid gillat att vara ute och röra sig fritt. Att han varit borta tre, fyra dagar har hört till vanligheterna. Men för några år sedan försvann han och var borta i flera veckor. Familjen trodde inte de skulle få se honom igen.

En dag gick och cyklade de till Överby köpcenter, som ligger cirka tre kilometer från där de bor. När de var nästan framme såg de en mager och lortig katt – Lasse.

Han fick följa med hem, få mat och bli rengjord. Sedan var han redo för att ge sig ut på nya äventyr.

– Men nu visste vi att han höll till vid Överby köpcenter, så det var bara att bege sig dit när vi ville ha hem honom.

Jan Karlsson är Luffar-Lasses husse och van vid att folk ringer och frågar om honom.

Kunder som handlade trodde att Lasse kommit bort från sin ägare.

– Eftersom han har halsband kunde de se vårt telefonnummer och adress och det var många som ringde hit. Jag förklarade att vi vet att han brukar hålla till där, att vi hade koll på honom, berätta Jan.

Det var då som han döptes till Luffar-Lasse eftersom han ständigt befann sig på luffen. Han fick också en egen Facebook-sida som Elin och Jan hänvisade till när någon ringde och berättade att de hittat deras katt.

– Då kunde de läsa om honom där.

Underredet till en barnvagn är ju en alldeles utmärkt plats för en katt, tycker Luffar-Lasse.

Startade insamlingsbössa till Musikhjälpen

Lasse blev så känd att han blev hemskjutsad av kunder som såg honom utanför köpcentret. Luffar-Lasse har nämligen inget emot att åka bil.

Men för att lättare hålla reda på honom fick han ett halsband med GPS-spårning.

– Vid ett tillfälle visade GPS:en att han fanns på parkeringen men vi kunde inte hitta honom. Då såg vi honom stå med tassarna mot rutan inne i en bil och titta ut. Han hade lyckats smita in där. Bilägaren trodde det var ett practical joke, skrattar Jan.

En av Luffar-Lasses följare på Facebook är Patrik Starborg och han startade en insamlingsbössa i Luffar-Lasses namn till Musikhjälpen.

Utanför Eko-livs på Överby köpcenter har Luffar-Lasse fått sin egen koja där han kan gå in och värma sig. (Bild från Facebook)

– När det var uppe i 150 000 kronor kändes det ofattbart. När det sedan blev möjligt att swisha pengar bara small det till och plötsligt var det 250 000 kronor. Sedan bara fortsatte det att strömma in pengar, berättar Jan.

Trots att Luffar-Lasse gillar människor och pratar mycket, så har han sin integritet och väljer själv när han vill kela och bli klappad.

– Hittills har han inte råkat ut för några elaka människor så han får fortsätta gå iväg på sina luffaräventyr, avrundar Jan.

Scroll to Top