I Jane Wittrocks växthus hänger garnhärvor på tork och vid sidan om en enkel kokplatta står korgar fyllda med nyplockade blommor och konserveringsburkar med spännande innehåll. Här skapas magi när ljusgrå garnhärvor sänks ner i stor kastrull och sedan fiskas upp några timmar senare – i en helt annan kulör.
Färska blommor färgar fint men drömmer du om att färga garn i vinter också, kan du torka växter som gråbo, renfana och rölleka som alla sätter gula toner på garnet. Plantans vikt halveras vid torkning, så halvera mängden i beskrivningen om du använder torkade blommor.
Det slutgiltiga resultatet hänger på om du väljer att färga ljusgrått eller naturfärgat garn. Du kan också experimentera med att ge redan växtfärgat garn ytterligare ett färgbad.
Tvärtemot vad man kan tänka filtar inte trådarna ihop sig när man lägger garnet i blöt. Men skulle det ändå finnas tecken på trassel, räcker det ofta att Jane svingar härvorna lätt fram och tillbaks för att trådarna ska lägga sig rätt igen.
Färga garn själv
Material:
100 g obehandlat ullgarn
400 g färska växtdelar för infärgning eller 200 g torkad dito
5 l vatten
20 g alun (finns att köpa på bland annat www.zenit-konst.se)
- Skörda växter i trädgården eller i naturen. Jane beräknar ca 400 g växtmaterial per 100 g garn och 5 liter vatten.
- Skölj växtdelarna från ev jord och gör ett färgbad genom att finfördela större växtdelar och lägga dem i en gryta med ca fem liter vatten. Låt koka upp och koka i ca en timme.
- Låt växtdelarna ligga kvar i grytan tills allt svalnat, eller tills dess du ska använda det. Du kan göra färgbadet flera dagar i förväg.
- Blöt garnet ordentligt i vanligt vatten, ta upp och pressa försiktigt ut vattnet ur garnet. Beta garnet i alun före infärgning. Betning gör att garnet lättare tar åt sig färgen, och gör den mer intensiv. Blanda 20 g alun i fem liter vatten, och lägg ner 100 g genomfuktat garn i. Värm långsamt upp alunvattnet till 85 grader, och håll sedan temperaturen där i en timme. Låt svalna långsamt innan du tar upp och sköljer garnet. Så här långt kan du förbereda om du vill. Häng i så fall upp garnet att torka luftigt innan du fortsätter med färgning senare.
- Har garnet hunnit torka, så blöt det igen och pressa ur det. Sila växtdelarna från den färgade vätskan och ner i en kastrull. Lägg ner garnet och värm färgbadet försiktigt till 85 grader. Låt sedan garnet ligga kvar i färgbadet tills det kallnat.
- Tryck vätskan ur garnet och skölj bort överskottsfärg i ljummet vatten. Häng härvorna på tork.
- Tvätta garnet i vatten med ulltvättmedel och skölj det till sist i vatten blandat med lite ättika för att öka färgens hållbarhet. Hängpå tork.
Källa: Jane utgår från boken Plantefarver av Sofie Meedom (Vingefang bokförlag, Danmark)
Du kan följa Jane i trädgården på instagram: @janehornbli
Tips vid garnfärgning
Återanvänd! Färgbaden kan användas om och om igen men intensiteten i färgtonen ljusnar efter hand.
Solfärga! Prova att solfärga garn genom att lägga det i ett stort glaskärl med silad växtfärgat vatten, och ställ det sedan i solen i upp till en vecka, innan garnet tas upp och efterbehandlas, se beskrivningen från steg 4. på sidan 99.
Läs på! Trädgård och natur är fyllda med färgrika blommor som lockar till växtfärgning. Men skenet kan bedra, inte alla växters färger håller i längden när den förs över på textil eller garn. Dessutom är det inte alltid samma del av plantan man använder vid färgning.
Särskild kastrull! Fynda en stor gammal kastrull att använda uteslutande till färgning, den blir nämligen lätt missfärgad.
Växter som är bra att färga garn med
Tigeröga
’Coreo’ Coreopsis tinctoria är en ettårig sommarblomma som kan sås direkt på solig plats i maj. Blommorna är gula eller rödbruna med mörk mitt. Blommor, blad och stjälkar kan änvändas till färgning.
Ger en gyllene färg.
Safflor
Carthamus tinctorius är en ettårig/annual så kallad färgtistel som vill stå soligt och i lä. Den har gula till orange blommor som går fint att färga med.
Ger en gulaktig färg.
Färgreseda
Reseda luteola är en tvåårig växt som sätter bladrosett första året och andra året ett toppax med svagt gula blommor som används att färga med. Den växer vilt i vissa delar av landet men går också att fröså på våren.
Ger en fin gulgrön nyans.
Färgginst
Genista tinctoria är en mindre buske som växervvilt men kan frösås. Den trivs bra i mager jord och är en riktig soldyrkare. Blommar gult i klasar. Unga stjälkar, blommor och blad används till färgning.
Ger gulgrön färg.
Rölleka
Achillea millefolium är en flerårig planta som finns både vilt och kan odlas. Har vita diskblommor som tillsammans med stjälkar och blad används att färga med.
Ger gulgrön färg.
Krapp
Rubia tinctorum är en gammal kulturväxt som trivs bäst i sydeuropa. Den har odlats i Sverige men finns numera endast sparsamt förvildad. Blommar i gult men det är rötterna, som finns att köpa importerat, som används vid växtfärgning.
Ger röd färg.