Linn förvandlar loppisfyndade lakan till stilsäkra sommarklänningar

Linn Landins ”syårslöfte” är att varje månad sy ett nytt plagg av återbrukade tyger. Mjuka lakan sys om till bekväma och snygga klänningar.

Gamla påslakan kan man göra mycket med, till exempel en kimono, kjol eller en klänning.

– Det finns ju massor av ­påslakan på loppis och second handbutiker, varför inte ta vara på dem och sy något nytt, säger Linn Landin, som de ­senaste två åren ägnat fritiden åt att sy sina egna kläder av återvunnet tyg.

Linn Landin

Ålder: 31 år.
Familj: Sambon Magnus och dottern Lilly, 1,5 år.
Bor: Uppsala.
Gör: Personalvetare.
Intressen: Virka, sy, renovera gamla möbler, odla, safta och sylta samt umgås med nära och kära.
Instagram: @avokadoprojektet

Hon bor med sin sambo Magnus och dottern Lilly, 1,5 år, i Uppsala och jobbar som personalvetare. Att sy, virka, renovera gamla möbler, måla och odla är ett sätt att få utlopp för kreativiteten.

Syårslöftet i februari blev två gula födelse­dags­klänningar av loppisfyndat påslakan.

Sydde blus av gardiner

– Jag kopplar helt bort allt annat. Jag tycker det är superviktigt att det inte ska bli en prestation utan att jag känner frihet och glädje. Man måste inte vara proffs för att få sy, och med återbruk känns inte kraven heller så höga, säger Linn.

Sin alla första blus sydde Linn av gardiner hon fyndat för några kronor på second hand. Hon improviserade mönstret från en topp hon hade sedan tidigare.

En fluffig vit vårjacka i mysig pälsimitation har Linn sytt utifrån Burdamönster på den lättaste nivån, ”Super Easy”.

– Den blev långt ifrån ­fabriksperfekt, men vad gör väl det, jag var faktiskt himla nöjd ändå. Efter att jag sytt, provat och sprättat så blev det en blus och det kändes extra festligt att jag sydde den av gardiner, säger Linn.

ANNONS

Knappt ett år senare bestämde hon sig för att försöka hålla ett syårslöfte. För att ­utmana kreativiteten lite och samtidigt bli bättre på att sy bestämde hon sig för att hela året försöka sy ett nytt plagg i månaden.

Att sy ska kännas glädjefyllt och fritt, och inte handla om prestation, menar Linn.

Längtar till symaskinen

– Första klänningen bestod bara av fyrkanter som jag sydde ihop av ett lakan jag fyndat på loppis för en tjuga. Den blev så pass bra att det gav ­blodad tand. Det poppar hela tiden upp nya ideér och jag längtar till symaskinen.

Det händer att hon köper nya tyger men för Linn handlar klädskapandet om att återbruka. I början var det gardiner och dukar men med tiden föll hon för gamla påslakan och lakan.

Från lakan till trendig outfit. Ett uttjänt lakan köpt för några kronor på loppis fick efter 1,5 timme vid symaskinen ett nytt liv som kimono.

– Det man tycker är skönt att sova i brukar också vara skönt på kroppen. De allra bästa påslakanen är så nötta och mjuka att de är him­mels­ka att ha på sig, säger Linn.

Hon har lärt sig själv genom youtube och använder mönster som andra generöst delar med sig av på instagram och Burdamönster på lättaste ­nivån ”Super Easy”.

– Det bästa är att jag syr efter min egen kropp. Mönster på en klänning är som recept på en köttfärssås, de är inte så svåra att lära, säger Linn.

Bäckebölja är Linns favorit­material. Här blev det en omlottklänning i loppisfyndat påslakan i ljusblå bäckebölja för en tjuga och en minivariant till dottern Lilly.

Bra för både plånboken och planeten

Det blir mest klänningar men också fuskpäls och tvådelade set med byxa och blus. Sedan hon blev mamma blir det ofta improviserade varianter till dottern Lilly av spill­bitarna som blir över.

Linn ­låter fantasin styra.

– Sedan jag började sy mina egna kläder har jag blivit mer osugen att köpa fast fashion, det är dyrt att köpa och återbruk är positivt för både plånboken och planeten.

Syårslöfte i april blev en våroutfit i himmelsblått, ett tvådelat set med blus och byxa. Hela setet tog 7 timmar att sy.

Tips till dig som vill sy egna kläder

Är du också pigg på att sy egna kläder av sparade påslakan? Då kan det vara bra att tänka på det här:

  • Börja med lätta plagg i raka modeller. Välj enkla mönster typ Burda easy. En tunika ­eller klänning i rak modell är enkla att börja med.
  • Du kan också använda ­något favoritplagg som blivit slitet. Klipp försiktigt sönder de olika delarna och rita av på mönsterpapper.
  • Om du ska använda gamla påslakan brukar de mittersta delarna vara bäst. De översta kanterna är ofta mest slitna.
  • Fint mönstrade påslakan i vackra färger är också fina att använda till kuddar och gardiner.
Scroll to Top