10 bästa julböckerna att lägga under granen – mysig helgläsning

Snöstormar, stölder, gräl och inställda flygplan. Det är mycket som kan ställa till det inför julfirandet. Men ofta brukar trots allt julstämningen infinna sig. Ingen jul utan en jul-feelgood-bok!

Jul i den lilla bokhandeln av Jenny Colgan

(Norstedts)

Feelgood-drottningen Jenny Colgan från Skottland har förtrollat läsarna med sina böcker om livet i det lilla bageriet, på den lilla ön i havet, och i den lilla bokhandeln. Sedan debuten 1999 har hon sålt i över 300 miljoner exemplar och översatts till 25 språk. Nu kommer den fjärde delen i Den lilla bokhandeln-serien. När Carmen blir arbetslös bestämmer hon sig för att flytta till Edinburgh för att hjälpa till med att få styr på systerns gamla slitna bokhandel. Det visar sig snart att det krävs ett julmirakel för att få ordning på allt i tid. Dessutom är systrarna väldigt olika och kommer inte överens, även om det är deras mammas högsta önskan.

Arnes julhelvete av Christina Olséni och Micke Hansen

(Bokfabriken)

En skruvad pusseldeckare som utspelar sig i Lund. Julen närmar sig med stormsteg och hypokondrikern Arne ­fördriver i vanlig ordning förmiddagarna på apoteket ­Svanen. Hans lugna inrutade tillvaro avbryts abrupt då han motvilligt måste passa kompisen Esters kakadua. Ester ska nämligen nysta i mordet på en av körmedlemmarna som påträffats död i en krypta med en kniv i ryggen. Men kakaduan rymmer, yngsta barnbarnet ­försvinner i julhandeln och Arne tvingas övningsköra med äldsta barnbarnet på Lunds glashala kullerstensgator. Fristående fortsättning på serien om Ester Karlsson med K, Ett lik i garderoben, Grannar i död och lust och Herre på Täppan.

Alla hjärtans jul av Catherine Walsh

­(Piratförlaget)

För tio år sedan hamnade Molly av en tillfällighet bredvid Andrew på flyget från Chicago hem till Dublin. Året efter sågs de på samma flyg igen och så har det fortsatt. År efter år har de ägnat sju timmar och femton minuter åt att berätta allt för varandra. Så händer det ett år att flyget blir inställt på grund av snöstorm över Atlanten. Molly gör upp en plan. Medan klockan tickar ner mot julafton tar de sig österut med hjälp av flyg, taxi, båt och tåg. Under den långa resan kommer de allt närmare varandra. Författaren som är från Irland har skrivit många böcker men detta är den första som är översatt till svenska.

Julhälsningar från den isländska lilla byn av Jo Thomas

(Polaris)

Jo Thomas har skrivit feelgood-böcker som utspelar sig i Frankrike, Italien och Skottland. Hon skriver böcker om mat, kärlek och relationer med en humoristisk touch. Denna gång är det Islands tur. Freya och hennes vänner reser till ön i norr för att hedra en vän som de förlorat. Om möjligt ska de uppfylla hennes önskan om att få uppleva norrskenet i juletid. Vännerna har dock inte räknat med att bli insnöade på grund av en lavin. Frågan är om norrskenet kommer att visa sig och om Freyas egna drömmar slår in denna jul.

När snön faller vit av Carin ­Hjulström

(Forum)

I denna julberättelse är julförberedelserna i full gång på plantskolan Säbyholms gröna fingrar. På ålderdomshemmet i närheten upptäcker man att ett dyrbart konstverk försvunnit. När det kommer in fler anmälningar om konst­stölder inleder polisen Olle Magnusson en utredning och Siri och Anton, på plantskolan, dras som vanligt in i fallet. Samtidigt vill slottsfrun Viveca Lagercrantz ­planera för julen och i år vill hon fira en stor jul tillsammans med släkten – i vilken plötsligt även Siri och Anton ingår … Detta är fjärde delen i serien Säbyholms gröna fingrar. Finns också som pocket.

Insnöade till jul av Sarah Morgan

(Harper Collins Nordic)

Lucy Clark gör allt för att behålla sitt jobb. Som till exempel att personligen leverera ett vackert inslaget marknadsföringspaket till Ross Millers föräldrahem i Skottland. Väl där tror hans familj att hon är Ross flickvän. En snöstorm hindrar henne från att åka tillbaka till London. Motvilligt dras hon in i familjegemenskapen och lockas av tanken på ett riktigt jul­firande. Men flera i familjen bär på hemligheter som måste upp till ytan om det ska kunna bli en magisk jul. Brittiska Sarah Morgan har en lång rad romaner bakom sig. ­Hennes böcker har legat på bästsäljarlistor både i England och USA.

Lusthuset vid tjärnen av Hanna Blixt

(Bazar förlag)

Om du gillar mysiga romaner med värme och humor så har du säkert hört talas om Dalarnas egen feelgood-drottning Hanna Blixt. Detta är den fjärde fristående boken i den så kal­lade Leksand-serien. Hilma får nog av arbetet på pr-­byrån i Stockholm och söker jobb på ett kafé i Leksand. Hilma har aldrig längtat norrut men faller för bilden av det mysiga kaféet som väcker en oförklarlig längtan. Parallellt med Hilmas berättelse får vi följa en pojke som ­växer upp under 1960-talet i samma by.

Ett delikat mörker av Christoffer Holst

­(Lovereads)

Andra delen i den spännande mysdeckarserien Morden längs kartan. Namnet kommer från att när författaren skulle hitta en ny miljö för sin serie ­insåg han att han inte ville stanna kvar på samma plats, utan röra sig runt i Sverige. I nya boken befinner vi oss i Tällberg i Dalarna. Det börjar närma sig jul och på det anrika hotellet Åkerblads är julbordsförberedelserna i full gång. Snart hittas en död människa nere vid Siljans strand. I Stockholm blir Lina indragen i sökandet efter en försvunnen kvinna. Spåren leder till Tällberg. Lina måste ta sig norrut, bara folkabussen vill starta …

Jul under polstjärnan av Katy Kimbell

(Polaris)

En bok som kan bli en följeslagare många jular framåt. I denna julantologi blandas klassiska och moderna julrecept med boktexter som kretsar kring julfirandet. Klassiska julskildringar av Charles Dickens, Selma Lagerlöf, Victoria Benedictsson, Agnes von Krusenstjerna och Viktor Rydberg. Modernare jultexter av Emma Hamberg, Torbjörn Flygt, Karin Smirnoff, Jonas Jonasson och Jenny Strömstedt mfl.

50 mil till jul av Joanna Bolouri

(Printz)

Efter ett stort gräl är Kate och Eds förhållande i kris. Men de har tagit det gemensamma beslutet att innan separationen är ett faktum, så ska de fira jul med sina familjer en sista gång. Med olika jultraditioner och familjernas rosenskimrande förväntningar på deras framtid tillsammans, blir den här vanligen underbara tiden på året mer lik en mardröm. Det bli en kaotisk blandning av kalkon, julgodis och känslostormar. Men det kommer också att bli en jul de aldrig ska glömma.

Scroll to Top