Kan kött orsaka migrän? Doktorn svarar

Gunn upplevde att hennes migränanfall försvann när hon åt vegetariskt. Finns det något i kött som kan framkalla huvudvärk? Doktor Kenneth Ilvall svarar.

I 20 år har jag lidit av svår migrän. Men så åkte min man och jag och två vänner till ett hälsohem i Värmland i en vecka. Där åt vi vegetarisk mat. Efter en vecka sa jag till föreståndaren att jag inte haft migrän under tiden jag varit där. Sluta äta kött, sa han. Då slutade jag. Inbillning, sa alla andra.

En tid senare – efter påtryckningar – åt jag en kotlett och då hade jag svår migrän i två dagar. Prövade en gång till och fick svår migrän igen. Det kan finnas något i köttet som utlöser migrän, sa min doktor.

Finns det något i kött som skulle kunna orsaka migrän? Vad i så fall?

Gunn

Doktor Kenneth Ilvall svarar:

Vissa personer kan vara överkänsliga mot proteinstrukturer i kött. Detta kan ta sig i uttryck som en mängd olika symtom, varav migrän, huvudvärk, ont i kroppen och magkramper kan vara exempel. Dessa proteiner förekommer även i olika köttbaserade livsmedel där man utnyttjat restprodukter från slakterinäringen och de som är känsliga kan reagera även på det.

Mitt svar är egentligen enkelt: om du mår dåligt av kött tycker jag inte att du ska äta det heller. Det finns många andra proteinkällor du kan prova och det är inte säkert att du ens behöver avstå från kött helt. Det kan ibland fungera med viss vilt eller fågel – och fisk fungerar också väl.

Kenneth

Skriv till Kenneth

Kenneth Ilvall är specialist i allmänmedicin på digitala vårdtjänsten Medicheck. Han svarar också på läsarnas frågor i Hemmets Journal.

När du skriver till honom är det viktigt att du beskriver dina symtom noga. Tänk också på att alla brev och mejl inte kan besvaras. Ett urval av frågorna besvaras i tidningen och publiceras eventuellt också här på hemsidan.

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga doktorn” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga doktorn, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Scroll to Top