Annette: Jag står inte ut med mitt bonusbarn – och bryr mig inte ens om honom

Min sambos son är ouppfostrad, manipulerande och otacksam. Jag står inte ut med tanken på att han ska bo mer hos oss, vilket är vad min sambo vill. Vad ska vi ta oss till?

Jag har flyttat ihop med min pojkvän och våra sammanlagt tre barn. Vi älskar varandra högt med det finns ett problem. Det är min 7-årige bonusson. Jag trodde att alla problem skulle lösas när vi flyttade samman men konflikterna har tvärtom blivit värre.

Jag vet att han är ett barn och jag har verkligen försökt att finna något positivt med honom, men jag har inte lyckats med det och nu märker jag att jag inte ens bryr mig om honom. Han är ouppfostrad, extremt högljudd, otacksam och han ignorerar mig totalt. Han lyssnar aldrig på vad jag säger. När han leker med min son ska han bestämma allt och han är väldigt manipulerande.

Jag har alltid förväntat mig att mina barn ska hjälpa till i hushållet, utifrån deras för­måga och ålder. Jag förväntar mig också att de sitter ner vid matbordet och inte avbryter eller är uppkäftiga när någon annan talar.

Min sambos son har inte fått lära sig det och även om sambon håller med mig om att det kan vara jobbigt, gör han ingenting när pojken gapar och skriker, avbryter alla eller springer runt middagsbordet. När jag försöker tala med min sambo om detta, säger han att han inte vill skälla och gnälla på pojken den lilla tid han har med honom.

Därför har jag föreslagit att vi gör saker och ting var för sig ett par av dagarna. Men då blir min sambo ledsen. Det är ju inte så en riktig familj beter sig. Sambon är annars en fin pappa som tar sig tid med sin son, även om det alltid är på sonens villkor.

Han vill så gärna att sonen ska bo mer med oss och det gör mig helt knäckt. Jag skulle nämligen inte klara av det. Vad ska vi göra?

Annette

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar:

Att leva i en sammansatt familj kan vara hårt arbete. Jag har själv upplevt det. När jag använder ordet arbete så är det för att det är just så jag upplevde det. Så börja med att radera din idylliska bild av en kärnfamilj och ersätt den med insikten att en sammansatt familj kan vara välfungerande men ibland också ett skönt kaos av människor som försöker leva ihop i någorlunda harmoni.

För att du och din sambo ska lyckas ro det här i land måste ni sluta stå i var sin ände av båten som två kaptener som pekar åt var sitt håll. Eller rättare sagt, du har bestämt din kurs medan din sambo inte riktigt vet vilken väg han ska välja. Han vet bara att det inte är din väg.

Det kommer inte att hålla i längden, om ni ska överleva som familj. Ni måste ta ett vuxet ansvar, det gäller särskilt din sambo, och på allvar tala ut om hur er familj ska fungera.
Det handlar om regler för hur man ska uppföra sig, planer för dagen, gemensamma aktiviteter och aktiviteter med respektive barn – för det måste man också få lov att ha.

Ni ska utvärdera er familj, komma på vad det är som utlöser konflikter och finna alternativa lösningar till nästa gång de inträffar. Det är inte så lätt som det låter. Vi fick gratis hjälp av den familjerådgivning som flera kommuner har, så det kan jag rekommendera.

Låna böcker i ämnet på biblioteket eller sök på nätet. Viktigast är dock att du får gehör för problemet, vilket du inte verkar få nu. Det ska inte handla om i fall du gillar din styvson eller ej, det ska vara ett praktiskt inriktat samtal som har fokus på vad ni ska göra för att få er familj att fungera.

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph, vår relationsexpert, om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top