Min dotter missköter sig och sticker till sin pappa när hon blir sur

Det senaste året har min 16-åriga dotter förändrats. Hon festar mycket och sköter inte skolan. Det här leder till mycket bråk och när hon blir sur på mig går hon hem till sin pappa som inte sätter några gränser för henne.

Jag är en ensamstående mamma med två barn, en pojke på 18 år och en flicka som är 16 år. Jag har en härlig sambo, som har två vuxna och utflugna barn.

Min före detta man lever med en kvinna som inte har egna barn. Båda satsar väldigt mycket på sina karriärer och reser mycket i jobbet. Hans bristande engagemang i vårt familjeliv var en grundläggande orsak till vår skilsmässa.

Min son ger mig sällan bekymmer, han sköter skolan och är allmänt ordentlig. Jag kan tyvärr inte säga samma sak om hans lillasyster. Jag älskar naturligtvis min dotter men det senaste året har hon förändrats.

Hon har svårt att passa tider i skolan, hon festar mycket och kommer inte hem när hon ska. Hon röker och jag har flera gånger ertappat henne berusad. Jag får hämta henne från fester när hon är för full för att ta sig hem.


LÄS ÄVEN: Jag står inte ut med mina ouppfostrade barnbarn


Vi bråkar en hel del och jag försöker få till stånd överenskommelser, men hon håller aldrig vad hon lovat. Mitt problem är att hon nu går hem till sin pappa när hon blir sur på mig. Där finns ingen som sätter gränser för henne. De är sällan hemma.

Ibland får dock även pappan och hans sambo nog, särskilt hon. Det är till exempel när vår dotter har haft en galen fest i deras hem och stökat ner en hel del. Då skickar de hem henne till mig. Men snart är det glömt och hon är välkommen hem till dem igen.

Min före detta man engagerar sig inte i henne och eftersom hon är över 12 år får hon själv bestämma var hon vill bo. Jag håller på att bli desperat och skolan är också bekymrad. Har du ett råd till mig?

Astrid

Vibeke svarar: Låt honom hämta henne när hon är full

Så tråkigt att din före detta man beter sig så oansvarigt och barnsligt. Han tycker väl att det är lättast att bara blunda för er dotters problem, men sanningen är att han sviker henne.

Du skriver det inte i ditt mejl men jag utgår från att du har försökt tala allvar med honom. Har du inte gjort det än, gör det nu. Var saklig och konkret. Undvik gap och skrik och anklagelser, för dem kommer han inte att lyssna på.

Berätta om skolans oro, att er dotter inte kan hantera sitt liv och att hon behöver er hjälp. Fungerar inte det, tycker jag att du ska kräva att han engagerar sig i sin dotters liv, att han går på föräldramöten, att han hämtar henne från fester när hon är för full för att ta sig hem själv och så vidare. Skicka alla klagomål från skolan hem till honom också, så att han förstår att hans dotter har allvarliga problem. Har han den minsta anständighet i sig blir han tvungen att agera.


LÄS ÄVEN: Hur kan jag få mitt ex att träffa sin son oftare?


Gör också upp ett avtal om när och var flickan ska bo. Visst är det så att hon har rätt att bestämma själv, men ni föräldrar har också rätt att delta i det beslutet. Sätt upp regler och se till att de följs.

Om din före detta man vägrar delta i detta, blanda då in skolan och be dem om hjälp. Skolan har också ett intresse av att flickan fungerar väl. Det är kanske så att din man lyssnar mer på en myndighetsperson som säger att hans dotter behöver hjälp och att han som pappa har ansvar för det.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top