Ledsen farmor: Jag står inte ut med mina ouppfostrade barnbarn

Mina barnbarn var tidigare söta små flickor, men nu är de ouppfostrade tonåringar. Varken min son eller hans fru vågar säga emot när deras döttrar beter sig illa. Vad tycker du att jag ska göra?

Jag är farmor till två flickor på 15 och 17 år. Vi bor i var sin ända av landet och träffas tyvärr inte så ofta. Men de har tillbringat många sommarlov hos oss och vi hälsar på hemma hos dem titt som tätt.

Jag har alltid varit noga med att inte lägga mig i flickornas uppfostran, men jag har ofta retat mig på att föräldrarna inte har lärt barnen hur man uppför sig ordentligt. Vår son är konflikträdd och min svärdotter, som är en väldigt gullig tjej, vågar inte säga ifrån och sätta flickorna på plats när de beter sig illa.

Den yngsta flickan har nyss fyllt år och då var vi där på födelsedagskalas. Det var inte särskilt roligt. Hon fick många presenter men sa inte tack en enda gång. Hon klagade till och med på de presenter hon inte gillade.


LÄS ÄVEN: Jag kan inte förlåta det min svärmor utsatte min man för


Vid middagen satt de två flickorna och pratade högt eller stirrade ner i sina mobiler varje gång samtalet inte handlade om dem. Det var som om vi andra inte var där.

Jag vet att de är tonåringar – det brukar deras pappa ursäkta dem med – men jag tycker inte att det är en ursäkt för deras omväxlande likgiltiga och mopsiga beteende. De kunde till exempel nätt och jämt lyfta blicken från datorn när det var dags att säga hejdå till oss.

Jag blir så ledsen, för jag minns ju de söta små flickor de en gång var. Jag har lust att tala allvar med min son men min man menar att det inte kan komma något gott av det. Vad tycker du?

Farmor

Vibeke svarar: Plocka fram den stränga damen i dig

Jag tycker synd om barn som inte har fått lära sig hur man uppför sig bland andra människor utan istället är en plåga för omgivningen. När jag möter barn som dina barnbarn blir jag irriterad men jag kan samtidigt inte låta bli att ömma för dem. De är så socialt klumpiga att de inte begriper när folk har fått nog av dem.

Jag känner vuxna människor som är präglade av bristande uppfostran och som fortfarande lider av det. Att ge sina barn en bra uppfostran är en skyldighet man har som förälder.

Om jag ger en present till ett barn och hon inte säger tack, påtalar jag det. Jag brukar också säga till både mina egna barn och andras om de inte tackar för maten eller plockar undan sin tallrik.


LÄS ÄVEN: Min svärmor anklagar mig för att vara en dålig mamma – gång på gång


Jag tycker att du ska göra det samma. Säg till dina barnbarn att man tackar för en present och säger adjö ordentligt. Agera i situationen. För det är när barnet sitter med presentpapper i handen eller inte orkar lyfta blicken för att säga hejdå som hon får veta att hon gör fel.

Var inte rädd för den stränga damen som finns någonstans i dig. Att du blir upprörd över barnbarnens beteende är ju ett tecken på att du bryr dig om dem.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.


LÄS ÄVEN: Min svärdotter vände mig ryggen – efter att min son gick bort


Scroll to Top