Fråga Vibeke: Hur kan jag få mitt ex att träffa sin son oftare?

Mitt ex har träffat vår son fyra gånger på åtta år. Nu när pojken börjar bli äldre förstår han mer och mer att hans pappa inte är som andras pappor. Vad ska jag göra?

Jag är en ensamstående mamma till en pojke som nu är 8 år. Pappan lämnade oss när pojken var nyfödd. Min son och jag är en egen liten familj och vi har det verkligt fint.

Problemet är att min son nästan inte har någon kontakt med sin pappa och att pappan visar väldigt lite intresse för honom.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min före detta svärmor är elak mot min dotter

Sedan pojken föddes har far och son mött varandra fyra gånger. Men de talar med varandra i telefon med jämna mellanrum – tyvärr är det bara för att jag insisterar på och tar initiativ till dessa samtal. Jag är rädd för att om jag inte hade gjort det skulle de två inte ha någon kontakt alls.

När min son var liten frågade han sällan efter sin far men nu när han är äldre förstår han ju att hans pappa inte är som kamraternas pappor. Han är inte närvarande.

Jag har försökt att få pappan att ställa upp mer för vår son men han har alltid en dålig ursäkt på lager. Flera gånger har han lovat att komma på besök, på födelsedagar till exempel, men han dyker aldrig upp. Och han har aldrig köpt vare sig födelsedagspresent eller julkapp till pojken.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Jag är så orolig för mitt barnbarn att jag inte kan sova

Jag befarar att ingenting kommer att förändras och jag undrar därför om du tycker att jag ska sluta försöka tvinga pappan att hålla kontakt med sin son. Kanske gör det mer skada än nytta.

Förr eller senare kommer ju min son att upptäcka att den lilla kontakt han har med sin pappa beror på att jag initierar den.

Utan min inblandning skulle ju den relationen ebba ut. Vad tycker du att jag ska göra?

Bekymrad mamma

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Sluta medla mellan din son och pappan

Jag tycker att du så snart som möjligt ska sluta agera medlare mellan din son och hans pappa. Genom att tvinga en motvillig och omogen man att hålla kontakten med sin son, kommer pojken ständigt att bli påmind om att han har en far som inte gillar honom.

På så sätt riskerar du att pådyvla din son ett onödigt dåligt självförtroende. Han är för liten för att förstå att det inte är honom det är fel på utan hans pappa. Pappan som väljer bort honom.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min man vägrar söka hjälp för sin depression

Fortsätter du att insistera på att hålla kontakt med din före detta pojkvän ger du också pojken en signal om att den lilla fina familj du har skapat åt honom inte är fulltalig – att det saknas en pappa. Det är en tråkig historia och den är inte heller sann.

I stort sett hälften av alla äktenskap slutar med skilsmässa och väldigt många barn växer därför upp i en familj som inte är en traditionell kärnfamilj. Så er lilla familj är inte märklig på något vis. Tack och lov.

Därför är mitt råd till dig att du slutar måla upp din egen drömbild över hur du tycker att hans barndom ska se ut.

I stället bör du fokusera på att den barndom han faktiskt har blir trygg och fin.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Jag vågar inte låta svärmor passa barnen

Att du är en fantastisk god och omtänksam mamma märker jag mellan raderna i ditt brev. Så, njut av det ni har tillsammans och släpp de jobbiga tankarna på hur du hade hoppats på att det skulle vara.

Om pojkens pappa på eget bevåg kommer tillbaka i ert liv eller om du möter en bra man som kan bli en fin bonuspappa till din son får framtiden utvisa.

Viktigast är att din pojke vet att han är älskad för den han är. Och jag tror att du är klok nog att klara av det.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top