Fråga Vibeke: Jag vågar inte låta svärmor passa barnen

Jag vågar inte låta farmor passa barnen av rädsla för att hon ger dem konstigt godis och röker kring dem. Är det något fel på mig? Är jag för känslig?

Vi är ett ungt par med två små barn, den yngsta är bara några veckor gammal. Min mamma släpper allt vad hon har för händer när vi behöver barnpassning. Och hon står också den stora flickan väldigt nära, vilket flickans farmor är ganska avundsjuk på.

Här är vårt problem: Farmor är ganska disträ och saknar både regler och stoppknapp. Hon gav, till exempel, vår dotter stark chilichoklad när flickan bara var ett halvt år gammal. Farmor röker nära barnen, fast vi gång på gång bett henne låta bli. Vi ber henne vänligt att inte röka inomhus när barnen är där, men det “glömmer” hon bort varenda gång.

En gång när farmor passade vår dotter som var hemma med magbesvär, gav hon flickan fikongodis och russinpaket och hon bjöd en väninna på kaffe här hemma i vårt hus.

Nu vågar jag inte låta farmor passa barnen av rädsla för att hon ger dem konstigt godis och röker kring dem. Är det något fel på mig? Är jag för känslig? Vår dotter kan linda farmor kring sitt lillfinger och förmå henne att bjuda på godis, fast det är olämpligt. Hon vet att farmor inte kan säga nej.

Vad ska vi göra? Farmor är en snäll person men hon är inte särskilt förnuftig, tycker jag. Det ska ju inte vara någon skillnad på mormor och farmor men jag känner mig inte trygg när barnen är tillsammans med farmor och vi inte är där.

En känslig mamma

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Sluta fokusera på farmors brister

Det finns många fina sätt att vara en bra mor- eller farförälder på. Och man måste få vara sig själv, så länge det inte skadar barnbarnen.

Jag tror att det är den inställningen du ska ha när du tacklar det här problemet. För, precis som barnen har ett behov av en nära relation till mormor, har de behov av en harmonisk relation till sin farmor. Även om hon inte alltid gör som du hade tänkt dig.

Jag hör tyvärr ofta att mor- och farföräldrar skuffas åt ­sidan av sina svärdöttrar. Det gäller särskilt farmödrar. Svärdottern förlitar sig mest på sin egen mor. Jag tror inte att det sker av illvilja utan mer på grund av att mor och dotter helt naturligt står varandra nära och ofta delar syn på barn och barnuppfostran. Det är ju gott så, men farmor hamnar alltför ofta utanför.

Jag har aldrig hört att barn tagit skada av chilichoklad ­eller fikongodis. Men jag tycker precis som du att man inte ska röka i närheten av barn. På den här punkten tycker jag att du ska vara tydlig och bestämd.

Säg till farmor att om hon fortsätter att röka inför barnen – dina vädjanden till trots – måste det få konsekvenser. Det betyder att du inte kan lita på henne, och det måste du ­kunna om barnen lämnas i hennes vård.

I övrigt är mitt råd till dig att du slutar fokusera på farmors brister och försöker se till hennes förtjänster. Din svärmor vill ju dina barn väl. Hon är snäll mot dem och även om hon, enligt ditt förmenande, inte alltid är så förnuftig, är hon säkert gullig och glad mot dem.

Dina barn verkar ju ha flera kloka personer kring sig, och det räcker kanske gott.

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Jag vågar inte låta svärmor passa barnen
Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top