Fråga Vibeke: Jag är besatt av män – vad gör jag för fel?

Jag längtar efter en familj och känner mig ensam när jag inte har en partner. Men alla mina förhållande slutar med att mannen tröttnar och gör slut. Har du något råd till mig?

Jag skriver till dig för jag är förtvivlad och känner mig vilse i kärleken. Just nu har jag kommit in i ett dåligt mönster när det gäller män.

Jag är en ung kvinna med ett härligt arbete, underbar familj och fina väninnor som jag tycker väldigt mycket om. Egentligen trivs jag med mitt liv och har gott självförtroende. Men så fort jag blir kär i en man blir det tokigt.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min nya granne är alldeles för närgången

Jag drömmer om familj och barn och jag erkänner att jag känner mig lite ensam när jag inte har en partner. Sedan januari har jag dejtat tre olika män. Alla var ganska mycket äldre än jag och två av dem hade barn.

Man kan skönja ett mönster i de tre förhållandena. Vi har träffats på Tinder och det börjar med att mannen avgudar mig och överöser mig med kärleksförklaringar. Efter några månader svalnar hans intresse och så dumpar han mig.

I början av relationen är jag lite avvaktande eftersom jag inte vet vad jag vill och känner. Men så snart jag släpper in mannen händer något med både honom och mig.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min svartsjuka håller på att förstöra vårt förhållande

Jag börjar förlora tron på mig själv och blir rädd för att förlora honom. Det resulterar i att jag vill ha honom alltför mycket och jag tänker på honom hela tiden. Efter jag har släppt honom in på livet, drar han sig tillbaka.

Jag är så ledsen att jag gör något fel. Jag önskar bara träffa en man som accepterar mig som jag är – med allt vad det innebär. Kan du ge mig ett råd?

Martina

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar:

Hitta andra sätt än Tinder att möta män

Det låter inte som om det är något som helst fel på dig. Tvärtom. Varför skulle det vara galet att drömma om att möta den stora kärleken?

Nej, det som är tokigt är sättet du försöker finna kärleken på. Finns den stora kärleken verkligen på Tinder? Är det inte samma sak som att en sen kväll gå in på en stökig bar full med berusade och upphetsade män i hopp om att möta Den Stora Kärleken där?

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Jag tycker inte om att min väninna umgås med min exman

I teorin skulle det kanske funka men chanserna är ändå små. Chansen att hitta en man som vill ha lite kul en stund är betydligt större. Är det inte så Tinder fungerar?

Är det inte en plats för många olika människor med vitt skilda dagordningar? Det kräver att du är väldigt noga med vem du ger ditt hjärta till.

Förvissa dig om att de män du väljer att möta vill ungefär samma sak som du och inte bara är ute efter en flirt utan förpliktelser. Jag tror det är sådana män du mött fram till nu.

Därför är mitt råd till dig att du försöker hitta andra sätt att möta män på. Jag tycker att du ska strunta i dejtningssidor på nätet och ge dig ut i verkligheten, bland vanliga människor, och se dig omkring.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Vi duger inte åt vår snobbiga dotter

Vill du stanna på nätet så försök att hitta någon mer seriös dejtningssida. Och vill du behålla din profil på Tinder, välj män med större omsorg.

Kanske kan du ha glädje av att läsa en bok som heter Kvinnor som älskar för mycket av Robin Norwood, en amerikansk psykoterapeut. Inte för att jag tror att det är något fel på dig, utan för att jag tror att det kan hjälpa dig att värna om ditt kärlekshungriga hjärta och bara ge det till en man som faktiskt har förtjänat det – och dig.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top