• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur använder jag oljorna?

  Eterisk lavendelolja, arganolja, mandelolja och jojobaolja. Vad är de bra för och hur använder man dem? Hälsokostexpert Lotta Friberg svarar!

  Hur använder jag oljorna?
  Foto: Shutterstock | Arganolja går bra att använda runt ögonen.

  Jag fick en present av mina vuxna barn när jag fyllde 60 år nyligen, en liten låda med några naturliga oljor från en hälsokostaffär.

  Läs även: Hur blir jag av med svamp i underlivet?

  Sorterna är eterisk lavendelolja, arganolja, mandelolja och jojobaolja. Några av dem doftar gott, men jag vet inte riktigt hur jag ska använda dem! Och vad ska de vara bra för egentligen?

  Solveig

  Hälsokostexpert Lotta Friberg svarar:

  Vilken fin present! Jag älskar att använda dessa oljor. Om vi pratar eteriska oljor (helt rena extraherade oljor) så har exempelvis eterisk lavendelolja lugnande och avslappnande egenskaper och doftar väldigt gott tycker jag.

  Du kan till exempel göra så att du tar några droppar på en sten för att sprida väldoft i badrummet. Eterisk olja ska spädas innan du använder den på huden. Du kan med fördel spä ut den (droppa den) i någon av de andra oljorna du fick. Dessa är oftast kallpressade och kan användas som de är direkt på huden.

  De oljor du nämnde, argan-, mandel- och jojobaolja, kan alla användas som kroppsoljor och är väldigt bra vid torr hud.

  Läs även: Är ashwagandha så bra som folk säger?

  Argan används även mycket som hårolja, prova att ta några droppar i ditt schampo. Du kan använda den runt ögonen och den är bra för att stärka naglarna och är utmärkt som kroppsolja. Arganoljan är tunn och tränger snabbt in i huden.

  Mandelolja pressas av sötmandel och är lite fetare, den kan hjälpa mot klåda och utslag, är en mycket bra ansiktsolja och även en bra massageolja.

  Jojobaoljan är mjukgörande och vårdande för hela kroppen och går snabbt in i huden när du smörjer dig med den.

  Lycka till med oljorna!

  Lotta

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!