• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur blir jag av med svamp i underlivet?

  Finns det ett skonsamt hälsokostalternativ för att bli av med svamp i underlivet? Hemmets Journals hälsokostexpert Lotta Friberg svarar!

  Jag får ofta svampinfektion i underlivet och måste behandla med svampdödande salva från apoteket. Jag har ingen bakomliggande sjukdom, det har jag kollat hos gynekolog. Efter varje gång jag gjort behandling känns det som slemhinnorna blir skörare och tunnare. Finns det något snällare hälsokostalternativ för att behandla och förebygga svamp i underlivet?

  Saga

  Hälsokostexpert Lotta Friberg svarar:

  Det kan vara så att du har någon obalans i din kropp och det beror många gånger på överväxt av candidabakterier. Det finns en del du kan prova, men tillståndet är också beroende av vad du har för matvanor.

  Mitt allmänna råd är att ta bort så mycket som möjligt av snabba kolhydrater. Mjölksyrade grönsaker och probiotika i kapslar kan hjälpa bra. Drick gärna Molkosan, en matsked i ett glas vatten två–tre gånger per dag.

  Många upplever att havtornskapslar hjälper när man har sköra slemhinnor. Gå på högsta rekommenderade dosen i början tills du känner effekt, då kan du gå ner lite i dos. Tvål och vatten torkar ut slemhinnorna, därför är det bättre att göra rent med olja om du ofta har svamp.

  En bra olja är Lip Cleansing och Moisturising Oil som är en ekologisk, mild intimolja med havtorn och fragonia som även kan ha en antibakteriell och svampdödande effekt. Bomulls- eller bambutrosor är att föredra framför underkläder av polyester eller annat konstgjort material

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!