• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är ashwagandha så bra som folk säger?

  Läsaren Sally har funderingar på att prova naturläkemedlet ashwagandha mot sin nedstämdhet och energibrist. Hemmets Journals hälsokostexpert Lotta Friberg svarar på Sallys frågor!

  Är ashwagandha så bra som folk säger?
  Foto: Getty Images | Ashwagandha - ett nyttigt naturläkemedel

  Jag har hört och läst mycket gott om naturläkemedlet ashwagandha. Är det så bra som folk säger? Det ska tydligen hjälpa både mot stress och ångest och allt möjligt. Kan man lita på detta? Finns det några studier gjorda där man kollat om det verkligen gett något resultat? Jag har känt mig ganska nedstämd på sistone, tömd på energi och ork. Det finns ingen speciell ­orsak som jag kan hitta. Tror du ashwagandha skulle kunna hjälpa mig? Ska man äta det en period eller tills vidare? Finns det några biverkningar man måste vara beredd på?

  Sally
   

  Läs även: Varför blir jag förkyld hela tiden?

   

  Hälsokostexperten Lotta Friberg svarar:

  Jag svarar ja på din fråga, det är en storsäljare med väldigt många nöjda kunder. Jag tror absolut att ashwagandha kan ge dig hjälp för ditt problem.

  Det finns en hel del olika sorters produkter på marknaden idag, men jag skulle råda dig att prova KSM66 som ökar energin, orken och uthålligheten – ofta förbättras även sömnen om du har problem med det. Ett stort plus är att KSM66 är ekologiskt, samt att effekten är visad i över 20 kliniska studier. Det som gör den här produkten så unik jämfört med alla andra ashwagandhaprodukter är att det är det enda fullspektrumextraktet. Det innebär att det innehåller samma aktiva ämnen och i samma proportion som i roten – men i tio gånger högre koncentration. Alla andra extrakt är antingen vatten eller vanligast alkoholextrakt och dessa innehåller inte hela spektrumet.

  Så jag rekommenderar dig att börja med två kapslar morgon och kväll tills du känner att du får effekt, då kan du dra ner till två kapslar om dagen. Du bör ta KSM66 under en längre period, biverkningar är det ytterst få som får så det behöver du inte oroa dig för.

  Lotta

   

  Läs även: Kan man äta för mycket vitaminer? 

   

   

  Lotta Friberg är hälsokostexpert och svarar på läsarnas frågor. Tänk på att alla brev och mejl inte kan besvaras. Ett urval av frågorna besvaras i tidningen.

  Skriv till:
  Fråga Lotta, Hemmets Journal, 205 07 Malmö.

  Du kan också ställa din fråga här!

   

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!