• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan man äta för mycket vitaminer och mineraler?

  Lotta Friberg ger råd om hur man bör tänka kring sitt intag av kosttillskott.

  Kan man äta för mycket vitaminer och mineraler?

  Jag har en fråga som jag har undrat över ett tag. Det finns så mycket tillskott och vitaminer nu för tiden. När man handlar i mataffären och apoteket finns flera hyllor med burkar och pulver. Och såklart i hälsokostbutiker och på nätet.

  Jag själv äter varje dag vitaminer som är förpackade i en påse som jag tar i ett glas vatten. Jag äter också mineraler varje dag, även dessa från en påse som blandas i ett glas vatten. Nu undrar jag: kan man äta för mycket vitaminer och mineraler? Vad tror du? Jag är 78 år.

  Lagom är bäst

  Hälsokostexperten Lotta Friberg svarar:

  Jag har lite svårt att svara på din fråga eftersom jag inte vet hur mycket av vitaminer och mineraler det är i produkten du äter. Men det är ju förstås så att allt kan överdoseras.

  Om du handlar från en känd hälsokostkedja eller en seriös och välkänd nätbutik så bör du inte få några problem med överdosering. Det som säljs där som kosttillskott följer livsmedelsverkets och EU:s riktlinjer för säkra doser, så länge du också följer rekommenderad dos på förpackningen förstås.

  Själv anser jag att de allra flesta av oss behöver tillskott av vitaminer och mineraler då näringen i maten är mycket sämre idag än förr, vilket till stor del beror på utarmade jordar med mycket bekämpningsmedel.

  Jag äter själv en multivitamin/mineral om dagen samt extra C-vitamin, D-vitamin, zink samt omega-3. Jag har jobbat med hårmineralanalyser i över 20 år och vet att de flesta idag har obalanser, så ett alternativ om du är orolig är att göra en analys för att kolla dina värden. Hoppas detta ger dig lite klarhet!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!