• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför blir jag förkyld hela tiden?

  Varför blir jag förkyld hela tiden?

  Jag blir väldigt ofta förkyld och får hosta och det håller i sig ganska länge. Nu har jag precis blivit förkyld igen, vad har du för råd till mig?

  Sven

  Hemmets Journals hälsokostexpert Lotta Friberg svarar:

  Det är inte kul att vara förkyld så ofta. Här är några förslag från mig för att stärka ditt immunförsvar.

  Immunförsvaret är komplext och idag visar forskning att en viktig förutsättning är en sund och bra mage och tarm. Även en sammanhängande sömn om minst sex timmar behövs för att kroppen ska kunna reparera sig och ladda för att stå emot bland annat förkylningar. Jag rekommenderar att du börjar äta mer mjölksyrade produkter då mjölksyra bidrar till att kroppens egen tarmflora blir sund och kommer i balans. Prebiotika (fibrer) fungerar som mat för de goda tarmbakterierna och finns i de flesta frukter och grönsaker. Att äta mycket frukt och grönt är alltså väldigt bra.

  Därefter kan du även komplettera med probiotika (mjölksyrabakterier), D-vitamin och C-vitamin. När det gäller probiotika föreslår jag Sporebiotic, 1 kapsel om dagen. Och när det gäller C-vitamin Ester C 1000 mg, den har långtidseffekt på upp till 24 timmar.

  En av mina favoriter vid begynnande förkylning är A.Vogels Echinaforce som framställs från ekologisk röd solhatt och som finns i droppar, tabletter och även som halsspray. Vid minsta symtom på förkylning kan du börja med halsspray eller så tar du 1 ml tre gånger per dag av dropparna. Du kan även öka på C-vitaminet till två gånger per dag. Jag har själv alltid en flaska Echinaforce comp (halsspray) i fickan under influensasäsongen som jag använder vid minsta symtom eller om jag varit i miljöer med förkylda människor. Sprayen försvårar för bakterier och virus att få fäste. När det gäller din hosta kan du komplettera med A.Vogels Drosinula.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!