Varför mår jag illa efter maten?

Illamående och yrsel direkt eller strax efter en måltid kan ha flera olika orsaker. Doktor Helge Löfgren förklarar och tipsar om hur man kan undvika besvären.

Vad kan det bero på att jag blir alldeles matt med yrsel och illamående ca 10-30 min efter maten? Jag har annars inga problem med magen, småäter inte, känner inga symtom som skulle tyda på magkatarr eller magsår. Kan det vara en ämnesomsättningsrubbning?

Doktor Helge Löfberg svarar: Orsaker till illamående

Det finns många orsaker till illamående när man ätit. En sådan orsak är att det efter måltiden någon gång kan bildas för mycket insulin. Då uppstår en rekyleffekt. Blodsockret kan sjunka för mycket så att man blir illamående, matt och börjar kallsvettas. Symtomen kommer oftast 2-3 timmar efter maten så det stämmer kanske inte riktigt med din beskrivning. Såväl blodsockret som en del av insulinmolekylen som heter C-peptid kan mätas i blodet.

Olika anledningar till illamående efter måltid

Man kan också må dåligt av att maten passerar för fort genom magsäcken. Födan hamnar då direkt ner i tolvfingertarmen som spänns ut, vilket ger illamående samt nerv- och hormonreflexer till andra organ. Fenomenet kallas “dumping” och är vanligt efter magsårsoperationer.

Ibland kan obehaget bero på att magsäcken krampar och att nedre magmunnen helt stänger sig. Andra gånger är det gallblåsan eller bukspottkörteln som inte tömmer sig normalt.

Så kan du undvika att må illa och bli yr efter maten

Ofta har läkarna svårt att riktigt förstå sig på sådana här besvär. Du tycks inte ha magknip, gaskörningar eller diarré så besvären liknar inte allergi mot gluten i mjölmat eller brist på enzym som ska bryta ner mjölksocker i mejeriprodukter. Kanske skulle du må bättre om du försöker lägga om dina matvanor, äta oftare och inte så stora måltider och undvika sådant som du inte verkar tåla. Ifall dina besvär ändå kvarstår är det nog bäst att rådfråga en läkare. Ofrivillig avmagring och matleda skriver du inget om. Väl är det, eftersom sådana symtom är mera illavarslande och skulle kunna tyda på en allvarligare störning i matsmältningen.

Scroll to Top