13 saker som har hänt fredag den 13:e – från Jesus till asteroider

Det var dagen då Jesus dog, börsen kraschade, korsriddare slaktades och ett flygplan med ett rugbylag kraschade i Anderna. Ända sedan antiken har fredagen den 13:e förknippats med både otur och ondska. Här är 13 orsaker till att datumet är otursförföljt.

Rädslan för att någonting hemskt ska hända fredagen den 13:e har till och med fått ett eget namn: paraskavedekatriafobi.

Det finns även en benämning för den som till varje pris undviker siffran 13: triskaidekafobi. Bara så ni förstår vidden av hur den påstådda olycksdagen kopplat oss i sitt grepp. För oavsett om vi anser oss vidskepliga eller inte kommer ingen undan fredagen den 13:e.

Många hotell saknar en 13:e våning. De flesta flygplan har ingen 13:e stolsrad. Det finns personer som vägrar hålla middagar där man blir 13 personer kring matbordet.

I det gamla svenska bondesamhället sades det dessutom att ingen bör anträda en resa, börja ett nytt jobb, byta bostad, låna ut pengar eller döpa ett barn på just den dagen.

Varför?

Siffran tretton

Med största sannolikhet har det med kristendomen att göra.

Som bekant dog Jesus på en fredag och vid den sista måltiden var alla tolv lärjungarna samlade. Totalt 13 personer, med andra ord.

Men även i den nordiska asatron hade siffran 13 en speciell betydelse.

Vid ett gästabud i Valhall anlände Loke, ondskans och svekets gud, som den 13:e gästen. Han lurade sedan den blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en pil.

Om det ligger någon sanning i att vi löper större risk att dö eller drabbas av olyckor just detta datum är däremot varken bevisat eller motbevisat.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har dock tagit frågan om otursdagen på fullaste allvar och officiellt förkunnat att ”fredagen den 13:e inte är farligare än andra dagar”.

Uttalandet stöds i sin tur av försäkringsbolaget Trygg-Hansa, som hävdar att det snarare sker färre antal olyckor än andra dagar.

Undantaget ska märkligt nog vara Jämtland. Där är antalet skadeanmälningar 30 procent högre än andra fredagar.

Färre olyckor fredag 13

På Gotland är förhållandet i sin tur det motsatta. Där minskar skadorna istället med sju procent.

Att Anthony Faas från Philadelphia fick patent på dragspel i USA och att Hollywood invigde sin berömda skylt i Kalifornien på fredagen den 13:e har förstås inget med olyckor att göra.

Detsamma kan vi innerligt hoppas gäller det som ska inträffa fredagen den 13 april 2029.

Då passerar asteroiden 99942 Apophis förbi jorden på 30 000 kilometers höjd, det vill säga blott en tiondel av avståndet mellan jorden och månen.

Asteroiden är 325 meter lång. Vid en kollision skulle den påverka jordens klimat i flera tusen år framåt.

Inte läge för en otursdag, alltså.

13 saker som hänt fredag den 13:e

Tyska aktiemarknaden kollapsade

Den tyska aktiemarknaden kollapsade fredagen den 13 maj 1927.

Det blev inledningen på den stora depressionen som kom att drabba hela världen, med börsfall, superinflation och arbetslöshet som följd. Vilket i sin tur lade grunden för Hitlers maktövertagande och andra världskrigets fasor.

Skogsbrand i Australien

En av historiens värsta skogsbränder flammade upp i den australiska delstaten Victoria ­fredagen den 13 januari 1939. På några dagar förstördes ett område motsvarande två Skåne. 3 700 byggnader förstördes och 71 människor omkom i lågorna.

Flygplan störtade i Moskva

Samma dag som flygkatastrofen i Anderna (se nedan) störtade ett ryskt Iljusjinplan i samband med landning i Moskva. Alla 174 ombord omkom.

Olycksutredarna kunde efteråt inte finna minsta fel på planet, som slog i backen i 625 knyck. Däremot har det gissats att piloterna var berusade och därför ”glömde” att räta upp planet inför landningen.

Flygkraschen i Anderna

Alla som sett filmen Alive känner till historien om de uruguayanska rugbyspelarna som kraschade i Andernas snö och tvingades bli kannibaler.

Olyckan inträffade fredagen den 13 oktober 1972 i en bergssluttning med det passande namnet Tårarnas dal.

När räddningen kom efter 72 dagar levde 16 av de 45 passagerarna – tack vare att de ätit sina döda lagkamrater.

Författarens fartyg sjönk

Bankmannen Thomas W Lawson skrev 1907 den bästsäljande romanen Fredagen den 13. Den handlar om en samvetslös aktiemäklare som väljer just den här dagen att sprida panik på börsen för att dra egna fördelar.

Royaltyn investerade Lawson i världens enda sjumastade skonare, som också fick bära hans namn. Strax efter midnatt den 14 december samma år gick fartyget på grund utanför Englands västkust och Lawson blev ruinerad.

Då var det fortfarande fredagen den 13:e i hans hem i USA …

Skrockfull kompositör dog

Det är oklart varför den italienske kompositören Gioachino Rossini (1792–1868) var så skrockfull. Hur som helst upphörde han aldrig att tala om hur farligt det var att företa sig saker som hade att göra med såväl fredagar som siffran 13.

Därför blev vännerna knappt ens förvånade när den omåttligt populäre skaparen av 39 operor, bland annat Barberaren i Sevilla, dog fredagen den 13 november 1868.

Hitchcock föddes

Ingen filmregissör lär ha skrämt slag på så många som britten Alfred Hitchcock. Han föddes fredagen den 13 augusti 1899 som son till en grönsakshandlare och har beskrivit sin barndom som full av rädsla:

– Bland annat skickades jag i ett ärende till en polisstation, där jag låstes in i en cell. När jag släpptes ut efter flera timmar sa konstapeln: ”Nu ser du hur det går för elaka gossar!” Jag vet än idag inte vad jag hade gjort.

Till Hitchcocks mästerverk räknas inte minst Psycho (1960), som inspirerades av en verklig händelse tre år tidigare. Då greps enslingen Ed Gein, som i sitt hus förvarade likdelar från olika kvinnor.

Bland annat hade han tillverkat en papperskorg av människoskinn, ett bälte av bröstvårtor och en lampskärm av ett flått ansikte.

Tempelriddarna krossades

Under korstågen hade de mäktiga tempelriddarna skapat sig en förmögenhet. Bland de största låntagarna fanns Frankrikes kung Filip den sköne, som kläckte en desperat plan.

Fredagen den 13 oktober 1307 lät han gripa tempelriddare över hela landet och anklagade dem för att under sin vistelse i Mellanöstern ha börjat tillbe hedniska gudar.
Filip hade inga bevis men lyckades genom tortyr få hundratals riddare att erkänna kätteri. Som slutpunkt brändes orderns stormästare Jacques de Molay på bål på en ö i Seine.

Svenskt spaningsplan sköts ner

Ett obeväpnat svenskt spaningsplan befann sig på internationellt luftrum fredagen den 13 juni 1952 när radiokontakten plötsligt bröts. Det visade sig senare ha blivit nerskjutet av sovjetiskt jaktflyg.

När ett sjöräddningsplan av typen Catalina tre dagar senare försökte lokalisera vraket och de åtta försvunna besättningsmännen, sköts det också ner och tvingades nödlanda i Östersjön.

Den så kallade Catalinaaffären kom att orsaka en djup diplomatisk kris och göra kalla kriget ännu hetare.

Två amiraler stupade

Slaget om Guadalcanal, en strategiskt viktig ö i Stilla havet, gick visserligen amerikanernas väg. För första gången i landets historia stupade dock två amiraler på en och samma dag – fredagen den 13 november 1942.

Först dödades Daniel J Callaghan av en japansk projektil på sitt krigsfartyg San Francisco. Kort därefter stupade hans kollega Norman Scott på flaggskeppet Atlanta – bisarrt nog av en kula som av misstag avlossats från Callaghans fartyg.

Costa Concordia sjönk

Eftersom kaptenen Francesco Schettino ville göra en hälsningsgir för en kollega som bodde i närheten, gick det 290 meter långa italienska kryssningsfartyget Costa Concordia på grund och sjönk utanför Toscana fredagen den 13 januari 2012.

32 passagerare drunknade och Francesco Schettino dömdes senare till 16 års fängelse.

Fartyget hade paradoxalt nog fått sitt latinska namn efter den gudinna som enligt romersk mytologi stod för frid och harmoni.

Rapparen Tupac Shakur sköts

Det går märkliga rykten om att den mördade rapparen Tupac Shakur fortfarande lever, bor i Malaysia och gör musik under falskt namn.

Som bevis finns en selfie som haft över en miljon visningar på Youtube – och som tagits med en mobiltelefon som släpptes på marknaden 15 år efter stjärnans död.

Officiellt sköts han dock på en trottoar i Las Vegas och avled sex dagar senare – fredagen den 13 september 1996.

Gärningsmannen är ännu inte gripen.

Black Sabbath släppte debutalbum

Om djävulen gillar musik lär han haft en högtidsstund fredagen den 13 februari 1970. Då släppte brittiska hårdrockarna Black Sabbath sitt första album, som kom att lägga grunden för en hel genre.

De inledande ackorden, som förstärktes med ljud av dova kyrkklockor och hällande regn, var så kallade tritoner. Det vill säga den ackordföljd som katolska kyrkan på medeltiden bannlyste eftersom de ansågs skapa en stark känsla av olust och skräck.

Fredag den 13:e i filmens värld

Många förknippar fredagen den 13:e med en gammaldags ishockeymask.

Det beror förstås på en viss Jason Voorhees, som är huvudperson och seriemördare i den amerikanska skräckfilmsserie som till dags dato haft premiär tolv gånger.

Den första filmen, Fredagen den 13:e, hade premiär den 9 maj 1980 – vilket förstås var en fredag. I filmen mördar Jasons mamma ett gäng ungdomar som planerar att öppna ett sommarläger vid sjön Crystal Lake, där hennes son en gång drunknade.

I uppföljaren, som kom året därpå, visar det sig dock att Jason lever, är fullvuxen och komplett galen. Nu är det istället han som med en machete ger sig på alla som närmar sig sjön.

Seriemördaren Jason skulle med tiden inte bara mördas, återupplivas med ström och jagas av FBI utan också hamna i helvetet, konfronteras med kollegan Freddy Krueger och tina upp i ett rymdskepp 400 år in i framtiden.

Idag finns över 100 licensierade produkter baserade på filmsviten, bland annat tv-spel, brädspel, serietidningar, böcker, actionfigurer, dockor, statyetter och halloweenmasker.

Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier

ANNONS

Scroll to Top