Det finns många intressanta köttfria färser att experimentera med i matlagningen idag. För vårt test har vi valt de frysta vegofärserna, eftersom de har lång hållbarhet, men det finns också torkad färs och färska, kylda alternativ på marknaden. Initialt var vi ganska säkra på att de vegetariska färserna skulle vara dyrare än vanlig nötfärs. Men där hade vi fel. Det visar sig att bara de två produkter som är dyrast har ett högre kilopris än köttfärs.
Formbar vegofärs
Ofta vill vi använda färsen till en pastasås eller kanske en gratäng och till det fungerar alla våra testkandidater bra. Numera finns också formbara färser och vi har tagit med två olika i vårt test.
Anamma, gjord på ärtprotein, gav fina om än något lösa biffar, medan Oumph föll isär i små bitar i stekpannan.
Anamma är vår favorit – både utifrån den lätt nötiga smaken och möjligheten att använda den till såväl biffar som pastasås. Möjligen skulle man kunna önska lite mer tuggmotstånd.
Kritik har riktats mot vegetariska produkter för att de innehåller många tillsatser, och vårt test visar att det stämmer vad gäller just dessa produkter. Oumph och Anamma innehåller bland annat metylcellulosa för att göra dem formbara. I flera färser ingår karamelliserat socker för att tillföra färg och smak.
Lökpulver är också en vanlig ingrediens och den slår ofta igenom och ger en skarp, ganska otrevlig, löksmak. Vi föredrar att själva få krydda våra rätter med färsk lök.
Många smaksättare i vegofärs
Överlag innehåller färserna ganska många olika smaksättare. Färsodlarna är undantaget med en föredömligt kort innehållslista och inga konstiga tillsatser. Smaken är bra, men den har lite för mjuk konsistens.
De allra flesta färser – fem av åtta i vårt test – bygger på soja, vilket kan vara ett problem för den som är känslig för eller allergisk mot soja. Även Anamma uppges kunna innehålla spår av soja.
Quorn är ett sojafritt alternativ som istället är baserat på svampprotein. Men har man ätit en quornprodukt tenderar alla att smaka lika. Färsen är inget undantag, den har den typiska lite syrliga smaken vilket inte är gott.
Vegofärsen från Hälsans kök har den mest lyckade kryddningen och ger en trevlig smak.
Den billigaste färsen från Coop har en alldeles för skarp smak av lökpulver som tar över, medan Garants har en lätt gummiartad konsistens. Samtidigt har den från Ica bra konsistens, men för mycket löksmak.
Att ta fram en påse fryst färs är ett snabbt och smidigt alternativ. Men vill man ha bättre kontroll över innehåll och smak så är det relativt enkelt att sno ihop egen pastasås eller biffar med linser och bönor som bas.
Tips!
Det är enkelt och billigt att göra egen vegetarisk ”bolognese” med linser som grund. Vill du ha en krämigare sås där linserna kokar sönder så använd röda linser. Svarta belugalinser håller ihop och ger en snygg sås.
RECEPTTIPS: Vegetarisk bolognese på belugalinser med ajvar och mynta
Smaktest av 8 sorters vegofärs – från billigast till dyrast
Vi går igenom plus och minus med varje sort och ger ett betyg. Ordningen är från billigast till dyrast färs.
Så gjorde vi testet
Vi har lagat till färsen först bara med lite salt för att enklare känna smak och konsistens. Därefter har vi gjort en enkel ”bolognese”, och av de formbara alternativen har vi lagat biffar och avslutat med att bedöma resultatet. Betyget är 1–5, där 5 är högsta betyg. Priset som anges är vad vi betalat och kan variera mellan butiker.
Coop Vegofärs – billigast
Mängd | 1 kg |
Pris/pris per kg | 52,50 kr |
Innehåll | Vatten, sojaprotein, rapsolja, lökpulver, salt, äppeljuicekoncentrat, karamelliserat socker. |
Näringsinnehåll/100 g | 190 kcal, fett 9,7 g (varav mättat 1,1 g), kolhydrat 2,3 g (varav sockerarter 0,8 g), fiber 6,6 g, protein 20 g, salt 0,6 g. |
Köpinformation | coop.se |
Kommentar | Tillverkad i Sverige. |
Plus | Billig. Bra konsistens. Nyckelhålsmärkt. |
Minus | Lite torr. För mycket smak av lök. |
Betyg | 2 av 5 |
Garant Vegofärs – lite gummiaktig konsistens
Mängd | 900 g |
Pris/pris per kg | 62,95 kr/69,94 kr |
Innehåll | Vatten, sojaprotein, solrosolja, kornmaltextrakt, lökpulver, salt, vitlökspulver, örter och kryddor (paprika, vitpeppar, ingefära, muskot), svartpepparextrakt. |
Näringsinnehåll/100 g | 163 kcal, fett 7,6 g (varav mättat 0,8 g), kolhydrat 3,2 g (varav sockerarter 1,2 g), fiber 5 g, protein 18 g, salt 0,8 g. |
Köpinformation | garantskafferiet.se |
Kommentar | Tillverkad i Nederländerna. |
Plus | Okej smak. Nyckelhålsmärkt. |
Minus | Lite gummiaktig konsistens. |
Betyg | 3 av 5 |
Oumph Formbar färs – faller isär
Mängd | 750 g |
Pris/pris per kg | 65,95 kr/87,93 kr |
Innehåll | Vatten, sojaproteinkoncentrat, rapsolja, salt, kryddor (lökpulver, vitlökspulver), geleringsmedel (metylcellulosa), färgämne (sockerkulör). |
Näringsinnehåll/100 g | 167 kcal, fett 9,6 g (varav mättat 1 g), kolhydrat 1,8 g (varav sockerarter 0,9 g), fiber 4,9 g, protein 16 g, salt 0,8 g, folsyra 98 mikrogram, järn 2,46 milligram. |
Köpinformation | oumph.net/se |
Kommentar | Tillverkad i Sverige. Formbar. |
Plus | Trevlig konsistens. |
Minus | Lite för mycket löksmak. Håller inte ihop i biffar. |
Betyg | 3 av 5 |
Ica Naturell sojafärs – bra konsistens
Mängd | 300 g |
Pris/pris per kg | 31,95 kr/106,50 kr |
Innehåll | Vatten, sojaprotein, rapsolja, lökpulver, salt, äppeljuicekoncentrat, karamelliserat socker, vitlökspulver. |
Näringsinnehåll/100 g | 190 kcal, fett 9,7 g (varav mättat 1,1 g), kolhydrat 2,3 g (varav sockerarter 0,8 g), fiber 6,6 g, protein 20 g, salt 1 g. |
Köpinformation | ica.se |
Kommentar | Tillverkad i Sverige. |
Plus | Bra konsistens. |
Minus | Löksmak som slår igenom. |
Betyg | 3 av 5 |
Hälsans kök Vegan sojafärs – trevlig kryddsmak
Mängd | 300 g |
Pris/pris per kg | 31,95 kr/106,50 kr |
Innehåll | Sojamjöl, vegetabilisk olja, torkad lök, maltextrakt, jäst, vete, vitlökspulver, kryddor (spiskummin, svartpeppar, koriander), salt. |
Näringsinnehåll/100 g | 151 kcal, fett 3 g (varav mättat 0,4 g), kolhydrat 7 g (varav sockerarter 4 g), fiber 8 g, protein 20 g, salt 0,4 g. |
Köpinformation | halsanskok.com |
Kommentar | Tillverkad i Israel. Kan innehålla ägg, sesamfrön, selleri och senap. |
Plus | Trevlig kryddsmak. Bra konsistens. |
Minus | Har en bränd/rökt underton. |
Betyg | 4 av 5 |
Anamma Formbar färs av ärta – bästa vegofärsen
Mängd | 750 g |
Pris/pris per kg | 82 kr/109,33 kr |
Innehåll | Vatten, ärtprotein, rapsolja, äppelextrakt, kryddor, salt, stabiliseringsmedel (metylcellulosa). |
Näringsinnehåll/100 g | 168 kcal, fett 9,2 g (varav mättat 0,9 g), kolhydrat 5,9 g (varav sockerarter 1,3 g), fiber 4,2 g, protein 14 g, salt 0,89 g. |
Köpinformation | anamma.eu |
Kommentar | Tillverkad i Sverige. Formbar. Kan innehålla spår av soja. |
Plus | God, lite nötig smak av ärta. Mild. Går att forma biffar. Nyckelhålsmärkt. |
Minus | Lite dåligt tuggmotstånd. |
Betyg | 5 av 5 |
Quorn Ovo-vegetarisk färs – tråkig smak
Mängd | 300 g |
Pris/pris per kg | 36,95 kr/123,17 kr |
Innehåll | Mycoprotein, rehydrerad äggvita, ärtfiber, karamelliserat socker, stabiliseringsmedel (kalciumklorid, kalciumacetat), glutenfritt kornmaltextrakt. |
Näringsinnehåll/100 g | 105 kcal, fett 2 g (varav mättat 0,5 g), kolhydrat 4,5 g (varav sockerarter 0,6 g), fiber 5,5 g, protein 14,5 g, salt 0,3 g. |
Köpinformation | quorn.se |
Kommentar | Tillverkad i Storbritannien. |
Plus | Okej konsistens. |
Minus | Tråkig, syrlig smak som går igenom kryddning. Aningen stora bitar. |
Betyg | 2+ av 5 |
Färsodlarna Svenskodlad färs – få råvaror
Mängd | 400 g |
Pris/pris per kg | 62,50 kr/156,25 kr |
Innehåll | Sötlupin, gråärt, åkerböna, rapspasta, rapsolja, salt. |
Näringsinnehåll/100 g | 192 kcal, fett 8,6 g (varav mättat 0,7 g), kolhydrat 12 g (varav sockerarter 1 g), fiber 11 g, protein 14 g, salt 0,7 g. |
Köpinformation | farsodlarna.se |
Kommentar | Odlad, tillverkad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Kan innehålla spår av gluten. |
Plus | Få ingredienser och inga extra tillsatser. Trevlig smak. Nyckelhålsmärkt. |
Minus | Grådaskig färg. Bitvis för mjuk. |
Betyg | 4 av 5 |