Det här behöver du ha hemma för att klara ett längre elavbrott

Vi är själva ansvariga för att våra hushåll klarar sig även om elektriciteten försvinner, men hur förbereder man sig egentligen inför ett långvarigt elavbrott?

Ett strömavbrott är alltid irriterande, men om det håller på längre kan det bli riktigt jobbigt. Speciellt utsatta är vi nu på vintern när det är både kallt och mörkt. Om elavbrottet varar i flera dagar blir det allt kallare i ditt hem, maten i kyl och frys blir förstörd och vattenkranar och toaletter slutar att fungera.

Enligt ellagen är varje hushåll ansvarigt för att kunna klara elavbrott på 24 timmar själva. Det är dock få som faktiskt är förberedda på en sådan situation. 

Bra saker att ha hemma om det skulle bli elavbrott:

Dunkar att lagra vatten i. Ha också gärna några PET-flaskor med vatten i frysen. Kan användas som kylklampar och dricksvatten.

Tändstickor, stearinljus, ficklampor, extrabatterier, powerbank till mobilen. 

En extra värmekälla, till exempel en braskamin, är guld värd under ett eventuellt strömavbrott.

Batteridriven radio eller vevradio. Via Radio P4 kan du få information om elavbrottet.

Konserver och torkad mat som kan ätas utan tillagning. Ett campingkök med bränsle är också bra att ha, och en kylväska.

Ha ett lager av toapapper, våtservetter och andra hygienartiklar hemma. Med hjälp av soppåsar som du trär över toalettstolen kan du “använda den” även om den slutar att fungera.

Sovsäck och filtar. 

Läs mer hos Energimyndigheten.

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top