Då lönar det sig att reklamera – och så funkar det

Stå på dig och klaga när du inte är nöjd. Som konsument ska du inte tveka att reklamera felaktiga produkter.

Många av oss är dåliga på att klaga. Det kan kännas pinsamt eller besvärligt, kvittot kanske har kommit bort eller så känner vi inte till våra rättigheter. 

Och det är lätt att tänka, att vi får skylla oss själva, när vi handlat en billig produkt  på en lågpriskedja. Men vi ska inte acceptera dålig kvalitet bara för att priset är lågt.

Om butiken inte vill åtgärda felet kan du vända dig till konsumentvägledaren där du bor. Nästa steg är att kontakta Allmänna reklamationsnämnden. På www.arn.se kan du göra en anmälan eller ladda ner en pappersblankett. 

De rättigheter du har i butik gäller även på nätet. Där har du även 14 dagars ångerrätt från den dag du tog emot varan. 

Rättigheterna gäller inte bara nätköp inom Sverige.

– Konsumenter i ett EU-land, Norge och Island har ett gemensamt grundskydd, kommenterar Annika Wilow Sundh, konsumentrådgivare i Jönköpings kommun.

Länderna får dock ha strängare regler än EU:s grundskydd. I Sverige har vi till exempel tre års reklamationsrätt mot EU:s två år.

Svensk lagstiftning gäller för webbsidor som riktar sig till svenska konsumenter. 

– Det är viktigt att läsa villkoren på webbsidan, särskilt om företaget är utländskt. Då kan man bedöma rättsskyddet, var företaget finns, dess kontaktuppgifter och dessutom trovärdigheten! Det finns många sidor där man vilseleds att företaget är registrerat inom EU, till exempel genom ett domännamn som slutar på “.uk”  fast företaget troligen är icke-EU-land, ofta från Kina, enligt Annika Wilow Sundh.

Vad ska man tänka på om man handlar varor utanför EU?

– Att EU:s grundskydd inte gäller och att man ska betala tull och importavgifter.

Icakurirens redaktion: “Vi klagade och fick rätt”

Trasigt foder i kappan och en klänning som inte tål tvätt… Är det någon idé att gå tillbaka och klaga? Absolut, här är några exempel där vi på redaktionen har klagat. 

“Varför ska jag betala när företaget gjorde fel?”

Då lönar det sig att reklamera – och så funkar det
Påslakan till fel pris.

Butik hm.se

Vara Påslakan 

Problem Felleverans

– Jag beställde fyra påslakanset, som var på rea till halva priset, på nätet. När jag fick paketet innehöll det endast tre set. Kvinnan i kundtjänsten sa att de skulle betala tillbaka pengarna för det saknade bäddsetet och föreslog att jag skulle beställa ett nytt set på nätet – men nu var de till försäljning till fullt pris. 

“Varför ska jag beställa om bäddsetet och betala fullt pris när det är ni som har gjort fel?” frågade jag. Kvinnan i kundtjänsten var ny, förstod jag, eftersom hon behövde koppla bort mig för varje fråga jag ställde. Till slut bad jag att få prata med någon mer erfaren som kunde hjälpa mig med problemet, men blev bortkopplad efter att ha suttit ytterligare 20 minuter i deras telefonkö.

Nästa dag tog jag sats och ringde tillbaka – igen. Efter en evighetslång väntan fick jag rådet att beställa påslakanen till fullt pris och sedan ringa tillbaka till dem igen (!) och be att få tillbaka mellanskillnaden. H & M höll sitt löfte och betalade tillbaka mellanskillnaden men jag blir fortfarande matt när jag tänker på all tid jag lagt i deras telefonkö för att lösa något som de faktiskt var orsak till. Tycker de har en tidsödande, krånglig hantering – och till en början helt obefintlig kundvård i ärendet. 

Expertens kommentar: 

H & M borde ha varit smidigare. Om köpet för den del som saknades hävs, och köparen köpt samma vara till högre pris, har köparen rätt till ersättning för mellanskillnaden.

“Man erbjöd mig ett tillgodokvitto”

Då lönar det sig att reklamera – och så funkar det
Färgerna på klänningen fällde.

Butik emilyandfin.co.uk

Vara Klänning 

Problem Färgen fällde

– När jag hittade den blommiga bomullsklänningen i retrostil i den engelska nätbutiken blev jag blixtförälskad. Den kostade 75 pund, ungefär en tusenlapp. När jag tvättade enligt tvätt­råden färgade de gröna bladen av sig på tygets vita botten.  

Jag mejlade företaget och fick ett trevligt och personligt svar på en gång. Man erbjöd mig ett tillgodokvitto på samma belopp vilket jag tyckte var ok eftersom jag fick behålla ­klänningen. 

Expertens kommentar: 

Eftersom tvättrådet inte stämde är köpet felaktigt. Om företaget är brittiskt så gäller som minst EU:s grundskydd. Hade företaget erbjudit sig att byta ut klänningen hade du behövt godta det, men all frakt ska då betalas av företaget.   

Hävning, det vill säga full återbetalning, hade kunnat vara ett alternativ ifall omleverans inte var möjlig.

Erbjudandet om tillgodokvitto finns inte som alternativ i lagstiftningen, men kan givetvis accepteras av konsumenten ändå. I det här fallet blev båda parter vinnare. Företaget behövde inte ta på sig nya fraktkostnader och konsumenten fick två plagg ­istället för ett. 

“Blåfärgade tyget tålde inte solen”

Då lönar det sig att reklamera – och så funkar det
Kepsen som blev solblekt

Butik Gant

Vara Keps

Problem Blev solblekt

– Sonens marinblå keps blev grå-beige-rosa bara några veckor efter inköpet. Expediten förklarade att det beror på att det blåfärgade tyget inte tål sol och att detta är ett generellt problem för blått tyg, oavsett märke. Tidigare fanns det en blå färg som klarade ­solens strålar men färgämnet är numera förbjudet. Jag lyssnade tålmodigt på den trevliga expeditens pedagogiska förklaring tills hon slog fast att detta var ett solklart reklamations­ärende. 

Den fula kepan byttes där­efter ut mot en sprillans ny – i svart. 

Expertens kommentar: 

En varas egenskaper ska motsvara vad man har anledning att förvänta sig. En utekeps ska klara solstrålning mer än några veckor utan att blekas. Om inte omleverans hade varit möjlig hade köparen haft rätt att häva köpet.

“De hävde köpet utan snack och jag fick pengarna tillbaka”

Då lönar det sig att reklamera – och så funkar det
Kappan som tappade knappar.

Butik Desigual

Vara Kappa

Problem Knapparna lossnade

– Jag fick en kappa från Desigual i present. Efter bara någon vecka lossnade ena tryckknappen och strax därpå var ännu en knapp lös. Då gick jag till en av deras butiker och fick alla knappar isydda på nytt – utan ­något som helst problem.

En annan gång köpte jag en kappa i lappteknik hos Gudrun Sjödén. Efter några veckor blev kappan noppig runt ena fickan där handväskan hela tiden hänger och slänger. Jag gick tillbaka och de konstaterade att tyget just där utsätts för mycket slitage och inte alls var av lämplig kvalitet. De hävde köpet utan snack och jag fick pengarna tillbaka. Kappan slutade sedan säljas i butikerna.

Klackar på skor är ett särskilt kapitel. På ett par stövletter som jag köpte på Skobell i Stockholm blev klackarna nerslitna efter bara någon månad. Jag gick tillbaka och då lämnade affären in skorna till en skomakare som fick klacka om skorna med riktiga gummiklackar istället för de dåliga plastklackarna.

Expertens kommentar: 

Om plaggen används normalt, ska knappar inte falla av och tyg runt fickor inte noppras ­efter kort tid. Om felet inte kan avhjälpas, gäller prisavdrag för mindre fel och hävning vid väsentligt fel.

Skor ska klara normalt bruk. Rätten att reklamera gäller bara ursprungliga fel. Ett fel som visar sig inom sex ­månader anses som ur­sprungligt om inte säljaren kan visa att skorna använts felaktigt.

“Fodret släppte efter en knapp månad”

Då lönar det sig att reklamera – och så funkar det
Kappan, här med nytt foder.

Butik Day

Vara Kappa

Problem Fodret sprack

– En vinterkappa av ull kan ses som en mindre investering som ska hålla ett antal år.  Därför kändes det extra trist när fodrets söm släppte efter endast en knapp månad. Fodret var dessutom tunt och söms­månen knapp. 

När jag gick tillbaka till affären var det var bara en fråga om tid innan hela tyget skulle spricka. Affären lovade att skicka kappan till en skräddare som skulle laga sömmen i fodret. Jag accepterade erbjudandet men kommenterade att åtgärden troligen skulle vara en tillfällig lösning eftersom det var tydligt att fodret var skirt.

Jag fick tillbaka den lagade kappa men efter en dryg månad fick jag tyvärr rätt när fodret gick sönder på flera ställen. 

Butiken tog emot kappan igen och lovade att återkomma. Både en och två veckor gick innan de ringde tillbaka och erbjöd mig pengarna tillbaka. Jag ville dock behålla kappan och efter ytterligare några vändor erbjöd sig butiken att byta ut hela fodret. Det nya fodret är av en helt annan kvalitet och håller än.

Expertens kommentar: 

Om felet återkommer efter två avhjälpningsförsök har köparen rätt att häva köpet

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top