• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 8 vardagsfrågor du alltid velat få svar på

  Vilka batterier är bäst och vilken lampa håller längst? Det får du svar på här!

  8 vardagsfrågor du alltid velat få svar på
  Foto: Istock
  Kan jag reklamera utan kvitto?

  Måste jag ha sparat kvittot för att få lämna tillbaka/byta en vara som gått sönder?

  Karin Olsson

  Svar Nej, inte om du kan bevisa genom till exempel ett kontoutdrag att det är just i den här butiken du har köpt varan. Men ta gärna för vana att spara dina kvitton. 

  Tips! Ställ en snygg ask i hallen för dina kvitton. När året är slut tömmer du asken i en plastficka som du skriver årtal på. Sedan fyller du asken på nytt. Plastfickan kan du tömma efter tre år, då har du förlorat din reklamationsrätt.

  Är min skärbräda en bakteriebomb?

  Hur mycket bakterier blir det egentligen i en skärbräda av trä respektive plast? Och när är det dags att slänga en gammal bräda? Tänker ofta på detta när jag har skurit kyckling.

  Kristina i Gustavsberg

  Svar Enligt livsmedelsverket är det troligen ingen skillnad mellan plast- och träskärbrädor när det gäller hur många bakterier som fastnar vid beredning av kyckling eller annat kött. Det är dock lättare att rengöra en skärbräda av plast jämfört med en i trä.

  För största minskning av antalet bakterier krävs mekanisk borstning med vatten och diskmedel följt av torkning. Även vattentemperaturen har en effekt. Ju högre temperatur desto bättre effekt.

  Det finns inga särskilda riktlinjer när brädan är förbrukad men det sunda förnuftet talar för att det är svårare att rengöra en trasig och sprucken skärbräda.

  Vad gör jag med överbliven olja?

  Många livsmedel säljs med olja, som soltorkade tomater. Vad ska man göra med oljan som är kvar i burken? Att hälla ut den i slasken kan varken vara bra för miljön eller rören…

  Undrande Ann 

  Svar Nej, avloppsrören mår inte bra av att matas med olja eller annat matfett. Det bästa är förstås att använda oljan som oftast är smaksatt, i en sallad eller att steka i. Små mängder kan läggas i påsen för matavfall tillsammans med torkpapper. Samla gärna större mängder i en gammal mjölkförpackning. När den är full läggs den i vanliga soppåsen (restavfall eller brännbart brukar det heta). 

  Vissa kommuner har särskild insamling av matolja, kolla gärna vad som gäller där du bor. I så fall kan oljan bli biogas.

  Varför tvättas potatisen?

  Jag skulle gärna vilja få en förklaring till varför potatis och morötter numera säljs tvättade och blöta i stället för lite jordiga och torra. Blöta rotsaker har mycket sämre hållbarhet än torra, och färsk potatis går inte att gno av så att den ser så där härligt färsk ut. Orkar vi inte längre tvätta rotsakerna själva, eller finns det någon annan anledning?

  Eva Westman Modig

  Svar Enligt branschorganisationen Svensk potatis är tvättad potatis minst lika hållbar som otvättad. 

  Fördelarna med tvättad potatis ska vara flera: Enklare att avgöra potatisens kvalitet i butiken, mindre att kasta, enklare och renare att plocka potatisen i butik och tillaga hemma och mindre åtgång av vatten och energi vid sköljning och skalning. En tvättad potatis ska förvaras som vanligt, det vill säga mörkt och svalt, gärna i kylskåp.

  Vad är egentligen flingsalt?

  Många kockar på tv strösslar flingsalt över maten. Undrar om flingsalt är samma sak som havssalt? Och varifrån kommer egentligen vanligt hushållssalt som man alltid använde förr?

  Gisela Eriksson

  Svar Ja, flingsalt, som ser ut som snöflingor, är havssalt. Det framställs genom att havsvatten leds in i grunda bassänger där vattnet får dunsta bort. Flingsalt kallas ibland gourmetsalt.

  Vanligt hushållssalt, som vi ofta använder i till exempel pastavatten, är berikat med jod. Det är ett vakuumsalt som är ett slags raffinerat bergsalt som utvinns genom att rent vatten pumpas ner i stora bergssaltdepåer. Vattnet löser upp saltet och pumpas sedan tillbaka upp till stora behållare. Sedan renas saltet och vattnet kokas bort under vakuum (undertryck) och värme. De största bergssaltsdepåerna finns i Polen, Tyskland, Holland och Danmark.

  Vad är bäst, gul eller grön såpa?

  Varje gång jag ska köpa såpa blir jag lika förvirrad, ska jag köpa gul eller grön? Vad är egentligen skillnaden?

  Charlotte 

  Svar Ingen, båda tillverkas av tallolja men den gröna såpan innehåller dessutom ett färgämne. Orsaken till de olika färgerna är historiska. I södra Sverige användes förr hampa för att tillverka såpa som då blev grön. I norra Sverige använde man däremot animaliska fetter och då blev såpan gul. 

  Vilka batterier är bäst?

  Uppladdningsbara batterier blir allt vanligare. Är det dem man ska satsa på? Kommer engångsbatterier att fasas ut? 

  Sören Karlsson

  Svar Uppladdningsbara batterier spar både pengar och miljö, men kan inte användas i alla batteridrivna varor. Enligt Naturvårdsverket är uppladdningsbara batterier ofta ett bra sätt att både spara pengar och miljö, framförallt om de används i energislukande produkter. 

  I en del produkter går det inte att använda uppladdningsbara batterier eftersom de har en lägre spänning, 1,2 volt, jämfört med vanliga batteriers 1,5 volt. Engångsbatterier kommer inte att försvinna inom en överskådlig framtid. 

  Vilken lampa håller längst?

  Jag tycker att det är förvirrande med alla lampor. Vilken håller längst oavsett pris; halogen, led eller lysrörslampa? 

  Ulrika, Karlskrona

  Svar Längst livslängd har led-lampor följt av lysrörslampor som även kallas lågenergilampor och sist är halogenlampor.

  Led-lampor har en livslängd på upp till 15 000 timmar.

  Lågenergilampor har en livslängd på upp till 10 000 timmar.

  Halogenlampor har en livslängd på upp till 2 000 timmar.

  Detta kan jämföras med den gamla glödlampan som kunde lysa upp till 1 000 timmar, enligt Energimyndigheten.

  Kom ihåg att alla lampor ska lämnas in till miljöstationen när de slocknat. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!