Många av dagens mobiltelefoner har så bra kameror att det går att ta bilder som är fullt jämförbara med bilder tagna med vanlig kamera. Men hur gör man? Vi frågade fotografen Emil Nordin om vad man kan tänka på för att ta bra bilder med sin telefon och hur man kan utvecklas som mobilfotograf. Hans bästa råd är att utnyttja kamerans funktioner och att prova sig fram.
Här bjuder han på sina bästa tips.
1. Ta många bilder på samma motiv
Ta hellre för många bilder och släng överflödiga istället för att bara ta någon enstaka bild som blir misslyckad. Med dagens teknik har vi alla möjligheter att experimentera.
– När du väl tagit dina bilder kan du lätt kontrollera på plats om resultatet blev lyckat eller inte. Ta upp bilderna en efter en, förstora upp och kontrollera så att ingen på bilden till exempel blundar eller gör någon oönskad min, och släng de bilder som inte är lyckade.
2. Ställ in exponering och skärpa på mobilskärmen
Genom att peka på skärmen kan du sätta både skärpa och exponering. Mobilens kamera kan nämligen mäta ljuset. Det ser du genom att det dyker upp en bild av en sol på skärmen, men symbolen kan variera, beroende på mobiltelefonens märke. Du ser också var skärpan sätts. Titta efter den lilla rutan som dyker upp på skärmen, det är där fokus hamnar.
– Att vara lite extra aktiv genom att “peta på skärmen” och ställa in skärpa och exponering kan bilden du tar ge det där lilla extra.
– Ett knep som man kan ta till om man ska fota en person som står nära dig och har en fin vy bakom sig är att ställa in skärpan på personen. Annars riskerar du att skärpan ställs in på bakgrunden och personen blir suddig.
– Du kan också prova dig fram genom att dra med fingret längs med skärmen tills texten “exponeringsfunktion låst” eller motsvarande kommer fram. Med den funktionen väljer du själv hur ljusa eller mörka bilderna ska vara.
3. Att fotografera med volymknappen ger extra stadga
En sak som kan underlätta om du är rädd att tappa mobilen är att, istället för att trycka på avtryckarsymbolen på skärmen, trycka på volymfunktionens plus-knapp. Då kan du hålla mobiltelefonen i ett relativt stadigt grepp och ändå fotografera.
4. Använd blixten sparsamt
Det finns blixt på kameran i mobiltelefonen. Personligen föredrar jag att alltid ha den avstängd, eftersom det sällan blir bra resultat när man använder mobiltelefonens blixt.
5. Gå nära istället för att zooma
Det finns zoomfunktion på mobilkameran, men resultatet blir ofta ganska dåligt. Därför brukar jag tipsa om att man ska gå så nära det som ska fotas som möjligt, hellre än att använda zoomfunktionen.
– Att zooma med hjälp av mobiltelefonens kamera ger ofta ett grynigt resultat, något som du förmodligen inte vill ha.
6. Bli en mer aktiv fotograf
Om du lärt dig de grundläggande knepen för mobilfoto kan det vara roligt att börja tänka som ett proffs. Genom att vara en mer aktiv fotograf kan du få riktigt bra bilder, oavsett vilket slags kamera du använder dig av.
– Yrkesfotografer tänker ofta på bildens komposition och vågar “bråka” med dem som ska fotograferas. Kanske flyttar man om personerna lite, ställer dem som är lite mindre i förgrunden eller flyttar personerna så att bakgrunden blir vackrare, lugnare eller mer effektfull.
– Testa också att själv förflytta dig, och prova dig fram för att se vilket avstånd som är det bästa för just den bild du har tänkt dig.
7. Tänk på var du har ljuset
Ett allmänt tips är att fotografen ska ha ljuset eller solen i ryggen. Då behöver du tänka på hur din skugga faller, eftersom det lätt blir så att fotografens skugga syns på bilden. Är ljuset mycket skarpt kan det vara bättre att ställa personen i skuggan eller fota från sidan, annars är risken stor att den du fotar kisar med ögonen. Ofta blir resultatet mer behagligt om du undviker att fota i strålande solsken.
– Men prova dig fram. Genom att experimentera och fota i motljus kan du få väldigt effektfulla bilder. Dessutom, hur konstigt det än kan låta, kan du i det här läget ha stor hjälp av blixten.
8. Lär dig utnyttja “det gyllene snittet”
Genom att tänka på bildens komposition kan du få väldigt fina resultat. Fundera på vad du vill ska synas på bilden. Kanske är himlen fantastiskt vacker – ja, då är det fint om det syns mycket himmel i bakgrunden och så vidare.
– Ett bra knep är att använda sig av det som kallas “det gyllene snittet”, det vill säga att man undviker att ställa det som ska fotas i mitten av bilden. Istället placerar du dig så att det som ska fotograferas hamnar en fjärdedel in från sidan. Det ger en bra balans.
9. Spara dina bilder på datorn eller i “molnet”!
Det är viktigt att ta vara på bilderna genom att spara dem på ett annat ställe än bara i mobiltelefonen. Om telefonen blir stulen, går sönder eller på annat sätt går förlorad blir du annars också av med dina bilder.
– Ta för vana att med jämna mellanrum spara fotona på din dator, på minnessticka, på extern hårddisk eller i det så kallade molnet – lagringstjänster som alla mobiltillverkare erbjuder.
– Många tycker det är roligare att titta på bilderna på papper, och om du har en egen skrivare kan du så klart själv skriva ut dem på fotopapper. Det hittar du på kontorsavdelningen på närmaste varuhus. Annars kan du lämna in dem på närmaste fotoaffär och få det gjort.
– Du kan också få hjälp att göra riktiga fotoböcker genom att skicka in dina bilder till någon av alla de leverantörer som finns. Sök på “fotoböcker” på internet och välj därefter den modell och leverantör som passar dig.