Köp elcykel och få 10 000 kr i bidrag – så här funkar det

Har du funderat på att köpa elcykel? Nu är det läge att slå till. Sedan den första februari kan du få upp till 10 000 kronor i bidrag.

2017 blev elcykeln årets julklapp, och i år får den batteridrivna tvåhjulingen än mer medvind efter att regeringen beslutat att ge upp till 10 000 kronor i elcykelpremie. Syftet är förstås att locka bilister att välja elcykel istället. 

Premien omfattar nya elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar, och bidraget motsvarar 25 procent av inköpspriset inklusive moms. För att kunna nyttja maxbeloppet på 10 000 kronor måste du alltså köpa en cykel för 40 000 kronor eller mer.

Försäljningen ökar

Nu väntar en elcykelboom. Redan förra cykelåret, från augusti 2016 till september 2017, ökade försäljningen med 50 procent, från 45 000 från året innan till nästan 68 000.

– Elcyklar utgör redan 12 procent av hela cykelmarknaden, och Sverige börjar nu närma sig nivåer som länder i Europa där elcyklar utgör mellan 15 och 20 procent av marknaden, säger Klas Elm, vd på branschföreningen Svensk Cykling. 

Han avfärdar risken att priset på elcyklar kommer att höjas på grund av den nya premien.

– Jag tror att den tuffa konkurrensen på marknaden och prisgenomskinligheten motverkar risken för höjning av priset på grund av premien. 

Hur mycket måste man då betala för en bra elcykel? Björn Åslund är redaktionschef på tidningen Allt om elcykel:

– Det finns cyklar för 7 000 till 8 000 kronor men de är inte så märkvärdiga. För 20 000 till 25 000 kronor får du en riktigt bra elcykel, och cyklar du mycket kan det vara värt att lägga en slant, om man har möjlighet. 

Men att välja vilken elcykel man ska köpa är inte helt lätt. Enligt Björn Åslund finns det runt 50 olika märken, och varje märke brukar ha ett stort antal modeller. En del har navmotor i bak- eller framhjulet, andra har så kallad mittmotor som sitter i vevpartiet ihop med pedalerna. 

Björn Åslund anser att mittmotor är det bästa valet.

– Mittmotorn är dyrare men betydligt bättre än navmotor. Du kommer mycket längre, jag har kunnat cykla 15 mil på en laddning. Den går inte fortare men den orkar bättre i backarna och du får en fantastisk cykelkänsla. 

Vilka är dina tre bästa köpråd?

– Jämför hur det är att cykla på en billig cykel och en dyrare, och känn skillnaden innan du bestämmer dig. 

Välj en damcykel 

Välj gärna en damcykel med lågt insteg om elcykeln ska ersätta en andra bil i familjen, då kan alla använda den. Och till sist: Köp cykeln hos en cykelhandlare eller i ett stort varuhus och köp ett märke från en känd leverantör så att du vet att du kan få tag i reservdelar.

Och vad säger du till dem som tycker att elcykel är fusk?

– Det är bara nys, du kommer ut, du rör på dig och du måste faktiskt trampa.

Och ditt bästa argument för att elcykla? 

– Att du kommer dubbelt så långt och att det är hälften så jobbigt! 

Så här funkar premien

Ansökan görs via digitalt eller analogt via ett formulär på naturvardsverket.se. Endast för privatpersoner som fyllt 18 år.

Endast en premie per person.

Cykeln måste vara CE-märkt.

Kvitto måste skickas in inom sex månader efter köp. Bidraget gäller även retroaktivt från och med den 20 september 2017. 

Gäller även för elmoped och elmotorcykel och elfordon på tre och fyra hjul (lastcykel). Omfattar inte segways, eldrivna sparkcyklar eller hoverboard.

9 fördelar med elcykel:

1. Inget duschkrav

2. Vardagsmotion

3. Ingen risk för stopp

4. Låg driftskostnad

5. Tyst

6. Ingen trängsel

7. Inga köer

8. Inga parkeringsavgifter

9. Inga biltullar

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top