• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nya regler krävs mot bilverkstädernas fusk – så här undviker du att bli lurad

  Konsumentminister Per Bolund vill få bukt med bilverkstäderna. Icakurirens konsumentreporter Kersti Byström har själv utsatts för bluffar – två gånger. Läs hennes tips för att inte bli lurad.

  Nya regler krävs mot bilverkstädernas fusk – så här undviker du att bli lurad
  Foto: Istock

  Redan för två år sedan föreslog konsumentminister Per Bolund lagstiftning för att få bukt med det växande problemet med fusk och dålig service på bilverkstäder. Nu lanserar branschen själva ett förslag till lösning – kvalitetsmärkningen "Godkänd bilverkstad". 

  – Vi ser det som en möjlighet att rensa upp samtidigt som vi värnar om den sunda konkurrensen, säger Ulf Stefansson, jurist på Sveriges fordonsverkstäders förening, SFVF, till Dagens Industri.

  Enligt SFVF kommer det att ske oanmälda stickprovskontroller hos verkstäderna, som kommer att få omedelbar återkoppling och chans att rätta till eventuella fel. Man siktar också på att kunna publicera resultaten av testerna online, för att potentiella kunder ska kunna läsa på innan de väljer verkstad.

  Med "Godkänd bilverkstad" får branschen en chans att rätta till problemen själva, men om det inte hjälper kan det bli tal om tvingande lagstiftning.

  – Det här måste verkligen ge effekt i form av mindre fel och brister. Och det bör man fixa inom det närmsta året efter lanseringen, säger Per Bolund till Dagens Industri.

  Icakurirens redaktör Kersti Byström har egna erfarenheter av fusket hos bilverkstäderna. När hon för några år sedan lämnade in sin bil för service fick hon höra av verkstaden att bilen läckte olja, och att reparationerna skulle kosta henne 3 500 kr. Som tur var tackade hon nej till att de skulle åtgärda felet.

  När hon sedan gjorde trafiksäkerhetskontroll på en bilbesiktningsstation visade det sig att verkstaden bluffat om oljeläckaget.

  Året därpå beställde Kersti service på en annan verkstad hos samma koncern. Denna gång påstod verkstaden att det var glapp i ett hjullager, och påpekade också det gamla "oljeläckaget". Även denna gång beställde Kersti trafiksäkerhetskontroll på en bilbesiktningsstation och där fick hon beskedet att det inte fanns något glapp alls.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!