• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bedragarna blir allt fler – så här skyddar du dig

  Anmälningarna om bedrägerier ökar. Den som blir utsatt förlorar inte bara pengar, utan även sin tilltro till omgivningen. Så här ser du upp med några av de vanligaste lurendrejerierna.
  Foto: Istock

  Bedragarna blir allt fler – så här skyddar du dig

  "Hej mormor, det är jag. Ja, det hörs inte så bra för jag har så dålig mottagning. Jag står på motorvägen och har fått motorstopp och nu väntar jag på bärgare. Kan du låna mig pengar? Jag måste stanna här och vakta bilen men min kompis kan komma förbi dig…"

  Förra året anmäldes 204 000 bedrägeribrott i Sverige. Det innebar en ökning med 11 procent mot föregående år.

  Datorbedrägerier ökade mest, 36 procent, och det vanligaste fallet är när en bedragare använder dina bankkortsuppgifter för köp över internet. 

  Ringer äldre

  Det vanligaste bedrägeriet mot äldre är när bedragaren ringer till privatpersoner och säger sig representera det amerikanska datorföretaget Microsoft.

  – Bedragaren brukar fråga om man har märkt att datorn blivit långsammare, och vilken begagnad dator har inte blivit segare efter ett par år, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på Nationellt bedrägericentrum.

  Bedragaren erbjuder sedan support för att få datorn rensad från virus. Offret ombeds ladda ner ett program för att datorn ska kunna fjärrstyras. Väl inne i datorn kan bedragaren sedan skapa ett bank-id i offrets namn i sin egen mobil.

  – På så sätt kan bedragaren ta över hela din identitet och tömma alla konton, förklarar Jan Olsson. 

  Datorn kan också bli smittad om man klickar på någon länk, öppnar en bifogad fil eller besöker någon smittad sida, där man beställer något, och samtidigt uppger personuppgifter och telefonnummer.

  Låtsas vara polis

  På andra plats på bedrägerilistan kommer de så kallade barnbarnmodus-brotten då en person ringer upp en äldre och utger sig för att vara barnbarn. Det falska barnbarnet kan som i exemplet ovan berätta att han har fått motorstopp och säger sig behöva låna pengar för att betala bilbärgning. 

  – Om mormor eller farfar inte har kontanter hemma kan kompisen be att få låna den äldres bankomatkort och kod för att hämta pengar i en automat, berättar Jan Olsson.

  Trea på bedrägerilistan är uppsökande personer som ringer på dörren med brottsligt uppsåt. De kan utge sig för att vara polis, fastighetsskötare eller säga att de kommer från Skatteverket, allt i syfte att komma in i bostaden och antingen stjäla eller lura av den äldre kontanter eller bankkort.

  En del bedragare utser sina offer redan i mataffären och noterar vilken pin-kod offret använder i kassan. Utan att ge sig till känna följer de efter den äldre hem. Väl utanför hemmet knackar bedragaren på dörren och frågar om det blivande brottsoffret köpt ett halvt kilo kaffe, eller något annat som den äldre faktiskt just köpt. 

  Bedragaren förklarar sedan att offret betalade för mycket för varan men att det ska rättas till om den äldre kan lämna ut betalkortet. Sedan går bedragaren till bankomaten och tömmer kontot med hjälp av pin-koden.

  Andra knackar på för att stjäla och eller på annat sätt lura av den boende kontanter, kort eller koder.

  Till gruppen uppsökande hör även ohederliga försäljare av bland annat falska mattor.

  Känner sig kränkta och rädda

  Det är inte förbjudet att göra en dålig affär men har försäljaren ljugit och fått mer betalt än vad mattan var värd, är uppsåtet ont och därmed olagligt, förklarar Jan Olsson som menar att brotten faktiskt är allvarligare än vad den drabbade först tror.

  – Den som blir lurad känner sig ofta kränkt, rädd och besviken. En del personer vill inte gå ut efter att ha blivit utsatta. Att bli lurad handlar inte bara om förlust av pengar utan också om tilltron till omgivningen.

  Jan Olsson uppmanar alla som drabbas av bedragare att göra en polisanmälan, oavsett om brottet fullbordats eller inte.

  – Varje enskilt ärende är viktigt, speciellt när det handlar om seriebrottslingar. Vi måste veta att de finns, och till slut kommer de att hamna på en övervakningsfilm. 

  Ett erbjudande du inte kan tacka nej till är nog för bra för att vara sant...

  Yngve, 84 år, nära bli lurad av falsk datorsupport

  "Det värsta är förödmjukelsen"

  "Först såg jag några konstiga solar på datorskärmen. Strax därpå blev jag uppringd av en man som pratade på bruten engelska. Han lät trevlig och jag var lite nyfiken på vad han ville. Dessutom tyckte jag att det var trevligt att få använda min engelska, det är inte varje dag.

  Mannen förklarade att solarna på datorn berodde på några trojanska hästar, ett slags virus, som tydligen hade drabbat min dator. Han erbjöd sig att hjälpa mig om jag betalade 4 000 kronor till ett konto i utlandet. Mannen sa också att han behövde koderna till datorn.

  Efter att vi hade pratat en stund började jag känna mig obehaglig till mods, som att det var något som inte stämde. Jag avslutade därför samtalet men mannen fortsatte att ringa.

  Då ringde jag min dotter. Hon bor nära och kom över på en gång och drog ut sladdarna till datorn.

  Jag vågade inte starta datorn igen utan fick hjälp att köpa en ny. Mannen fortsatte att ringa och jag blev orolig för att han skulle veta var jag bodde.

  Nu har det gått två år men det känns fortfarande olustigt att gå ut, speciellt eftersom jag inte längre är lika stadig som i min krafts dagar.

  Rädslan är en sak, men det som är värst är förödmjukelsen. Jag känner mig fortfarande generad över att jag faktiskt trodde att mannen på telefon skulle hjälpa mig."

  Monikas mamma köpte falsk matta

  "Försäljaren utnyttjade hennes godtrogenhet"

  "Mamma berättade att en man ringde på dörren till hennes villa. Mannen erbjöd mamma en äkta persisk matta men mamma svarade att hon inte behövde någon och att hon dessutom inte hade några kontanter hemma. 

  Då sa mannen att han kunde ta betalt i guld. Mannen följde med in i bostaden och besöket slutade med att mamma lämnade ifrån sig vigselringen efter pappa och flera andra smycken i byte mot en matta.

  Jag bor i en annan stad och upptäckte händelsen långt senare, när jag besökte mamma och frågade varför det låg en ny matta på golvet. Jag såg direkt att den inte var äkta men sa inget eftersom jag inte ville strö salt i såren.

  Mannen hade spelat på hennes godtrogenhet, och eftersom mamma är en generös person, som tror gott om alla, gick hon på bluffen. Efteråt förstod hon troligen att hon hade blivit lurad för jag märkte att hon skämdes.

  Vi tänkte aldrig på att göra en polisanmälan, men när jag senare läste om flera äldre som blivit lurade på samma sätt ångrar jag att vi aldrig gjorde någon." 

  Den oäkta mattan betalades med en vigselring och flera andra smycken.

  Så här skyddar du dig och dina nära

  1. Klicka inte på bifogade filer eller länkar i mejl eller sms även om de verkar komma från seriösa företag.

  2. Lägg på luren om någon okänd ringer och vill ha information eller sälja något eller en tjänst. 

  3. Svara inte om de ringer upp på nytt.

  4. Tänk på att ett svenskt telefonnummer inte är någon säkerhetsgaranti.

  5. Lämna aldrig ut kort eller kortuppgifter till någon som ringer, mejlar eller knackar på dörren.

  6. Lämna aldrig ut inloggningsuppgifter till datorn, internetbanken, bank-id eller liknande.

  7. Var extra observant om du inte väntar besök.

  8. Fråga alltid efter legitimation om någon som uppger sig vara fastighetsskötare eller polis ringer på dörren. (Det finns i och för sig personer med falsk legitimation men det är mindre vanligt.)

  9. Ring och anmäl brott, eller misstanke om brott, till polisen på 114 14.

  10. Ring 112 om brottet pågår just nu.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!