• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Stort test av grönsaksbuljong

    Lite grönsaksbuljong sätter piff på det mesta. Men alla buljonger smakar inte gott, en del kan försämra en hel rätt.

    Stort test av grönsaksbuljong
    Färdig buljong kan ge maten en rundare, fylligare smak – om du väljer rätt sort.

    Buljong ska vara en genväg till rund och fyllig smak i soppor, såser och grytor. I städer som New York är det också en het trend att köpa buljong i pappmugg som take-away. 

    Ordet "buljong" kommer från franska boullon (bubbla) och pulvret, som säljs som tärning eller pulver, är en högkoncent-rerad fond där allt vatten har fått koka bort. Det är en hållbar och praktisk skafferivara som ska ge extra smak men långt ifrån alla får godkänt i Icakurirens smaktest.

    Smakpanelen testade tio olika märken och godast var Knorrs ekologiska medan dyra Herbamare smakade sämst.

     

    Påtagligt salta

    Vissa av buljongerna har en tämligen neutral smak, andra mer personlig, på gott och ont. De flesta är påtagligt salta – och salt står oftast först i innehållsförteckningens.

    Man kan tro att grönsaksbuljonger ska vara vegans-ka men det stämmer inte. För att undvika att buljongen blir grumlig rör många tillverkare i vispad äggvita som binder grumset. Ägg med grums silas sedan bort, men spår kan finnas kvar. 

    Se hela testet på nästa sida>>

     

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!