• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Smaktest: Fiskgratänger

    Dessertsöta, osaltade fiskgratänger dominerade utbudet. Gör om och gör rätt, fabrikanter! Bäst smakade Garants variant med räkor och dill, men alltför många smakade bedrövligt.

    Direkt till testet>>

    Snabbvärmda lunchrätter kan vara prisvärda och arbetsfria alternativ till hemlagad lunchlåda. Fiskgratäng, med såstäckt vitfisk kantad av spritsat potatismos, hör till favoriterna. Men smakerna är besvikelser.

    Icakurirens testpanel har blindsmakat alla fiskgratänger vi hittade i Stockholmstraktens frysdiskar i januari. De är alla tillverkade i Sverige, av vitfisk: Filéer av alaska pollock eller i något fall torsk.

    Läs mer: Test av duschhanddukar

    Nästan identiska

    Flera av rätterna ser precis identiska ut. Det visade sig dock att smaksättning och fiskkonsistens skilde tillräckligt för att ge olika, om än sällan smickrande, karaktär.

    Salttillsatsens storlek anges på emballaget. Den kändes generellt i underkant här, och sockertillsatserna fick panelen att skrynkla pannan. Varför sockra fiskgratäng? Snålsalt-at potatismos känns sött nog ändå. Salt-sötmabalansen upp-
    levdes också överlag som
    generande dålig. Hälsofrämjande låg salthalt skulle smaka bättre utan extra socker.

    Alla gratängerna är frys-varor. Alla (utom två i aluminiumform) kan mikras 7 minuter, alternativt ugnsgräddas en dryg halvtimme. Det senare ger bättre färg och frasig yta. 

    Onödiga E-nummer

    Frysning är en konserveringsmetod, så alla dessa E-numrerade konserveringsmedel (se tabell) och surhetsreglerare verkar överflödiga. 

    Alla produkterna utom en enda, Ica Fiskgratäng med skaldjurssås, var tillverkade av
    MSC-märkta fiskfiléer, med specificerade fångstområden utskrivna. 

    Se fiskgratängtesterna på nästa sida>> 

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!