• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Djurförsäkring: Dyrt att vara utan

  Husdjursförsäkringar finns för alla tillfällen  – men det lönar sig att jämföra både priser och villkor.

  Djurförsäkring: Dyrt att vara utan
  Foto: Viktoria Akselson

  Vi knyter starka band med våra husdjur och de blir ofta en del av familjen. Därför blir det så svårt när katten, hunden eller det lilla marsvinet drabbas av en sjukdom eller skada. Då vill vi ha ekonomisk möjlighet att göra vad som behövs för att älsklingen ska bli frisk och hel. Därför är det bra att ha en djurförsäkring. Men det är inte lätt att välja rätt.
  Allt fler försäkringsbolag ger sig in på marknaden för djurförsäkringar. Och det finns en förklaring. Vi är beredda att i allt större utsträckning inte bara försäkra hunden och katten utan även de små gnagarna, fåglarna och de
  andra husdjuren.
  Priset på en djurförsäkring har stigit kraftigt under de senaste åren och i det närmaste fördubblats. Förklaringarna är många. För det första är vi inte särskilt priskänsliga. Klart att katten ska ha en försäkring, tänker många utan att titta på priset och jämföra bolagen.
  En annan förklaring som försäkringsbolagen brukar ge är att vi utnyttjar försäkringarna allt mer. Åkommor som tidigare ledde till att djuren avlivades kan idag åtgärdas med komplicerade operationer och dyra mediciner. Vissa raser är också så hårt avlade att det uppstår fler problem som kräver veterinärvård. Husdjuren blir också allt äldre och allt fler åkommor går att bota eller operera.
  En tredje förklaring är att veterinärmarknaden har förändrats. Tidigare var det många små, privatägda kliniker som drevs av veterinärerna själva. Men för några år sedan fick riskkapitalbolag upp ögonen för branschen. Idag ingår de flesta veterinärkliniker och djursjukhus i stora koncerner med högre krav på lönsamhet.

  Flera försäkringsdelar

  En djurförsäkring består av två delar. Den ena delen är en ren livförsäkring. Om ditt djur dör eller behöver avlivas före en viss ålder får du ut ett visst belopp. Beloppet brukar motsvara vad det kostar att köpa ett nytt husdjur av samma ras. Behöver du inte ha det ekonomiska skyddet, du kanske har eget sparkapital, kan du vanligtvis, men inte alltid, välja bort livförsäkringen. Djuret ska dock ha ett visst inköpsvärde, ofta minst 1 000 kronor, för att det ska gå att teckna en livförsäkring. Försäkringsbeloppet kan också minska med åren och brukar upphöra när djuret når en viss ålder.

  Plötslig sjukdom

  Den andra delen är en veterinärförsäkring som ger ersättning vid plötslig sjukdom eller skada genom olyckshändelse. Annan veterinärvård som vaccination och hälsoundersökning täcks inte av försäkringen. Det brukar också finnas möjlighet till tilläggsförsäkring som ger viss ersättning vid höga kostnader för läkemedel, tandvård, rehabilitering eller annat. Ibland ingår en del av detta redan i försäkringen så här är det viktigt att jämföra de olika försäkringarnas villkor.
  I försäkringarna ingår vanligen också en viss service som veterinär eller djurombud som ger råd över telefon.
  Även om du har en djurförsäkring brukar du få betala både en självrisk och en viss del av kostnaden för vården. Här skiljer sig också bolagen åt och det kan röra sig om stora belopp. Har du en hundförsäkring bör du räkna med att du vanligtvis, förutom självrisk på 1 500–2 000 kronor, också ska betala cirka 15–25 procent av vårdkostnaden. Det finns också ett maximalt ersättningsbelopp per år och blir vården dyrare får du betala alla kostnader över detta tak.

  Tikar eller hona ofta dyrare

  Hur mycket du betalar i årlig premie för djurförsäkringen beror på hur omfattande du vill att försäkringen ska vara. Flera bolag har olika nivåer på ersättning beroende på hur stor självrisk du är beredd att betala. Kan du ta en större kostnad själv blir försäkringen billigare.
  Det finns också många andra faktorer som styr vad försäkringen kostar och varje bolag sätter upp sin prismodell. Samma hund kan alltså kosta olika beroende på till exempel hur försäkringsbolaget riskbedömer orten som ägaren bor på och risk för skada hos olika raser. Ofta är en tik eller hona dyrare att försäkra och det kan också finnas särskilda undantag för vissa sjukdomar hos vissa raser.
  Därför är det bra om du som djurägare ber om offert hos flera bolag och jämför. Tänk också på att du kan få rabatt om du är med i en husdjursförening.

  Försäkra ditt djur tidigt

  Har du en djurförsäkring och funderar på att byta bolag är det viktigt att den nya försäkringen är tecknad och klar innan du säger upp den gamla.
  Annars riskerar du att stå utan försäkring om du får problem med det nya bolaget. Tänk också på att försäkra ditt djur så tidigt som möjligt för att undvika att det har fått skador eller sjukdomar som förhindrar eller fördyrar en försäkring. Ibland gäller villkor i försäkringen bara under förutsättning att djuret varit försäkrat sedan tidig ålder och ofta finns det en högsta ålder för att få teckna en djurförsäkring.
  När ditt älskade djur blir skadat eller sjukt är det skönt med en försäkring. Den mildrar inte oron och sorgen men den mildrar effekten i plånboken.

   

  Av Annika Creutzer

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!