Här är de nya sedlarna

I oktober är det dags för nya sedlar. Våra folkkära Astrid Lindgren och Evert Taube pryder de nya 20-och 50-kronorssedlarna.

Inte gjorda av papper

  • Det är egentligen fel att kalla sedlar för papperspengar. De är inte gjorda av papper utan av råbomull. Det är därför de har en lite sträv yta.
  • Det kostar ungefär 47 öre att tillverka en hundralapp. 
  • Alla svenska sedlar tillverkas av Tumba pappersbruk. Det är världens äldsta pappersbruk. Fram till 2001 ägdes pappersbruket av Riksbanken, men numera ägs det av det amerikanska företaget Crane Paper Company. Crane gör de amerikanska dollarsedlarna sedan 1879, men på sitt papperbruk i Massachusetts i USA.
  • Om du misstänker att du fått en falsk sedel ska du inte använda den. Det är brottsligt att göra det och det kan ge fängelse. Det är också brottsligt att inneha falska sedlar om avsikten är att sprida dem. Ta den misstänkta sedeln och gå till polisen. Det är viktigt att du, om du kan, noga beskriver var och hur du fick sedeln.

Det slås på stort när vi får de nya sedlarna med omfattande reklamkampanjer från Riksbanken. Vi får också lära oss mer om de kända personerna på sedlarna med filmveckor, utställningar och samarbeten med olika museum.  Först ut nu i oktober är Astrid Lindgren på 20-kronorssedeln, Evert Taube på 50-kronorssedeln, Ingmar Bergman på 200-kronorssedeln och Dag Hammarsköld på sedeln värd 1 000 kronor. Om ett år kommer Greta Garbo på 100-kronorssedeln och Birgit Nilsson på 500-kronorssedeln.
Se alla nya sedlar här >>

Tvåkronan blir nytt mynt

Här är de nya sedlarna

Foto: Riksbanken

Om ett år får vi också nya mynt, kopparfärgade enkronor och tvåkronor samt guldfärgade femkronor. Guldtian är det enda av de nuvarande mynten som blir kvar. Alla nya mynt är dessutom nickelfria och mycket lättare än gamla mynt.

Glöm inte att byta ut sedlarna

Det viktigaste är att byta ut de gamla sedlarna och mynten i tid. Från och med 1 juli 2016 blir dagens sedlar för 20, 50 och 1 000 kronor ogiltiga. Från 1 juli 2017 blir sedlarna för 100 och 500 kronor, samt enkronan, tvåkronan och femkronan ogiltiga.
Skulle du missa att byta ut sedlarna i tid finns det en utväg – men den kostar. Du kan lämna in eller skicka ogiltiga sedlar till Riksbanken och få motsvarande belopp inbetalat på ditt konto. Du får då betala en avgift på 100 kronor per byte, oavsett antal sedlar.
Det kommer att ges ut mycket färre sedlar än de som vi har idag. Den viktigaste förklaringen är att vi handlar allt mer med kort och över nätet. Redan nu minskar antalet sedlar för vart år. Toppen var 2007, då fanns det 109 miljarder i kontanter. Förra året var vi nere i knappt 80 miljarder.

Här är de nya sedlarna

Byt ut när du handlar

Det enklaste sättet att byta ut gamla sedlar är att betala med dem i affären när du handlar. Det är så Riksbanken räknar med att de flesta sedlar kommer att bytas ut.
Handlarna är dock inte glada över att få ta emot mängder av kontanter, eftersom det innebär merarbete och högre kostnader. Det är också en ökad säkerhetsrisk när större summor ska transporteras i serviceboxarna hos bankerna.
Du kan också gå in på ditt bankkonto och sätta in beloppet på kontot. Du kan dock inte byta sedlar mot sedlar. Det tillåter inte lagen om penningtvätt.

Förhindra pengatvätt

Ta inte illa upp om banken frågar dig var du fått dina pengar ifrån. Banken följer bara lagen om penningtvätt som finns inom hela EU och en rad andra länder. Banken är skyldig att ta reda på hur du, och alla andra, fått sina pengar även om det inte finns den minsta misstanke. Detsamma gäller för fastighetsmäklare, bilförsäljare och andra som kan ta emot summor på över 50 000 kronor. Syftet med lagen är att förhindra att banker och andra tar emot pengar från brottslig verksamhet och att dessa pengar kommer in i det finansiella systemet.
När de nya mynten kommer om ett år innebär det att alla automater med myntinkast måste bytas ut eller byggas om.
Hur det blir med alla läskautomater, förvaringsskåp, tuggummiautomater, kundvagnar och annat anpassat för dagens mynt – det återstår att se.

Se alla nya sedlar här >>

 

Av Annika Creutzer

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top