Din hårfärg kan vara skadlig

Hårfärgning som du köper i affären innehåller flera starkt allergiframkallande ämnen. De ekologiska färgerna är inte bättre visar Icakurirens granskning. Läs hela granskningen som pdf här!

De flesta kvinnor färgar håret. 60 procent av kvinnorna och 5–10 procent av männen i Europa färgar håret så ofta som 6–8 gånger om året, enligt EU-kommissionen.
Och unga börjar färga håret  allt tidigare. Drygt en fjärdedel av alla 12-åriga flickor – och var tionde 12-årig pojke – i Sverige har färgat håret någon gång, enligt en miljöhälsorapport från Karolinska Institutet som publicerades 2013.

Risk för allergi och eksem
Men det finns risker med att sätta färg i sitt hår.
– Man vet att allergier och eksem på grund av hårfärgningsmedel ökar både i Europa och USA, säger Carola Lidén, professor i yrkeshudsjukdomar vid Institutet för miljömedicin (IMM) på Karolinska Institutet.
– Ju tidigare du börjar – och ju oftare du färgar håret – desto större är risken att drabbas.
Kemikalierna i färgen kan ge upphov till kontaktallergi med klåda, eksem, blåsor, fjällning och svullnader i ansikte och i hårbotten, samt på öron och hals. I enstaka fall har personer uppsökt akuten eftersom ansiktet blivit rött och svullet efter hårfärgningen.
– Eksemen försvinner om man slutar färga håret. Men allergin är livslång. Och med den ökar risken att man utvecklar allergi mot liknande färgämnen som kan finnas i till exempel kläder, säger Carola Lidén.
En tydlig trend är ekologiska och naturliga hårfärgningsmedel, som ska vara mer vårdande och skonsamma.
Carola Lidén och hennes kollega Kerem Yazar, doktorand i miljömedicin på Karolinska institutet, har för Icakurirens räkning granskat innehållet i sex hårfärgningsmedel som gör håret brunt eller svart.
• Tre av produkterna tillhör de vanligaste i svenska butiker.
• Tre lanseras som ekologiska eller naturliga, och finns att köpa på nätet och i vissa hälsokostbutiker.
Resultat: De tre konventionella hårfärgningsprodukterna innehåller tre–fyra starkt eller extremt allergiframkallande medel vardera.

Skadliga ämnen i ekofärg
Ett av de ekologiska preparaten, Sante örthårfärg, innehåller inga starkt eller extremt allergiframkallande kemikalier. Men det gör de andra två. I hårfärgen Tints of Nature finns sex sådana ämnen – och i hårfärgen Sanotint fyra. I båda dessa ingår till exempel det starka färgämnet PPD (p-phenylenediamin) som förbjöds i Sverige på 1940-talet, men som blev tillåtet igen när vi gick med i EU 1995.
Den andra hårfärgen, italienska Sanotint, är en nyhet i hälsokostkedjan Lifes butiker runtom i Sverige. Färgen består av minst 98 procent naturliga växtextrakt från bland annat hirs, oliv och björk.
Men den bruna färg som Icakuriren låtit granska innehåller också PPD. På produktens hemsida www.sanotint.se varnar man för att färga håret med färg som innehåller PPD medan man är gravid eller ammar. På själva förpackningen finns dock ingen sådan varningstext.
– De två ekologiska innehåller färgämnen som är lika hälsovådliga som färgämnena i de tre konventionella hårfärgningsprodukterna, konstaterar Carola Lidén och Kerem Yazar.
Man kan inte säga att en produkt som innehåller till exempel tre allergiframkallande färgämnen innebär lägre allergirisk än den som innehåller sex, förklarar de.
– Mörkare nyanser innehåller ofta färre färgämnen men i högre koncentration jämfört med ljusare. Högre koncentration av ett ämne innebär större allergirisk.
Är någon kulör “värre” än andra?
– Man kan inte säga att svarta färger är värre än röda och bruna eller tvärtom. Risken för att bli allergisk beror på flera faktorer – som hur starkt det allergiframkallande ämnet är, hur mycket man får på huden, hur ofta man färgar, hudens kondition och så vidare.

Tomma ord på förpackningar
Carola Lidén och Kerem Yazar har nyligen – tillsammans med danska och amerikanska forskare – granskat hårfärgningsmedel i USA. Studien presenteras i tidskriften Contact Dermatitis aprilnummer.
Av de 107 studerade produkterna innehöll 106 starkt allergiframkallande ämnen; i genomsnitt sex ämnen.
Forskarna betonar att många hårfärger – precis som färgerna i Icakurirens granskning – lanseras med ord och uttryck som “ammoniakfri”, “naturlig”, “skyddande”, “hälsosam” och så vidare. Detta kan förleda konsumenterna att tro att det är riskfritt att använda färgen.
Samtidigt är varningstexten finstilt och ingrediensernas kemiska namn svåra att förstå.
Lidén och Yazar har tidigare granskat hundratals hårfärgningsmedel på den svenska och spanska marknaden – främst färger som finns i handeln, men också färger på salonger.
– Vad gäller allergiframkallande ämnen var det ingen skillnad mellan färger du köper själv och dem som frisörerna använder. Det är inte heller riskfritt att bleka håret eller tona det med en färg som successivt går bort i tvätten. Allergiframkallande ämnen förekommer även i dessa produkter.
Men störst är risken för den som regelbundet färgar håret med den vanligaste typen av hårfärgning som har tre namn: oxiderande, permanent eller intensivtoning.

Branschen omsätter miljarder
I Sverige används mer än 35 färgämnen som är starkt eller extremt allergiframkallande vid hudkontakt, bedömer professor Carola Lidén. Kemikalierna är tillåtna i EU trots hälsoriskerna.
– Den här branschen omsätter miljardbelopp. Intresset för människors hälsa är inte lika starkt som de kommersiella krafterna, säger Carola Lidén.
Det pågår en granskning på EU-nivå sedan flera år. EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet (SCCS) har bedömt hårfärgningsämnen, vilket ledde till att 22 ämnen förbjöds 2006. Andra ämnen har haltbegränsats.
Men EU:s kvarnar mal långsamt och det finns fortfarande mer än 50 tillåtna ämnen som SCCS klassat som allergiframkallande på marknaden.
– Tillverkarna behöver inte ange vilka halter de använder i produkterna, säger Carola Lidén. Men att fler reagerar med allergi visar att de halter som används är för höga.

Kemikalier sprids i kroppen
Ett av de vanligaste färgämnena i produkter på den svenska marknaden heter toluen-2,5-diamine (TDA).
En tysk studie visade att höga halter av kemikalierna i hårfärg tränger in i hårbottnen och sprids i kroppen. I studien mättes halter av ämnet TDA i urinen 48 timmar efter hårfärgning.
– Studien visar att den som färgar sitt hår får i sig de högsta halterna – inte frisören. Jag avråder därför gravida kvinnor och barn från att färga håret, säger Bo A Jönsson, professor i miljömedicinsk kemi vid Lunds universitet.

Färger kontrolleras
Under 2013 startade Läkemedelsverket informationskampanjen “Håll koll på färgen” för att göra svenskarna mer medvetna. (Klicka här för aktuell information från Läkemedelsverket.)
– Vi håller just nu på att kontrollera att halterna av vissa färgämnen i ett 50-tal hårfärgningsmedel inte överskrider tillåtna koncentrationer. Vi undersöker också om det finns korrekta varningstexter på produkterna, och om dessa är tillräckligt tydliga och lättlästa samt finns på svenska, säger Lena Nohrstedt, utredare på Läke­medelsverket.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top