Hitta rätt i spisdjungeln

Köpa ny spis? Utbudet är stort – och spänner från traditionella spisar med gjutjärnsplattor till avancerade hällar med induktionsvärme. Icakurirens guide hjälper dig att välja rätt.

10 minuter kortare koktid med induktion

Typ av platta, total tid att koka spagetti i tre liter vatten, energiåtgång:

  • Gjutjärn, 24 minuter, 0,73 kWh
  • Glaskeramik, 23 minuter, 0,63 kWh
  • Induktion, 14 minuter, 0,60 kWh

Källa Energimyndigheten

Välj klimatsmart

Ugnar är energimärkta skalan A–G där A drar minst energi per volym. Men nu uppdateras märkningen med nya steg där A+++ är bästa miljövalet. Energimärkning på plattor och hällar är på gång.
Källa Energimyndigheten

Trender för spisar

  • Vit är populäraste färgen, därpå rostfritt stål.
  • Separerade hällar och ugnar – som byggs in diskret i köksinredningen (ugnen ofta i arbetshöjd) – kommer starkt. Då är det induktionsvärme som gäller.
  • Fler väljer en ugnstermometer som ställs in så att värmen slår av när till exempel steken nått en viss temperatur.

Varför varmluftsugn?

  • Har en fläkt som gör att värmen sprids jämnt i ugnen. Du kan ställa in flera plåtar med olika rätter samtidigt utan att smakerna “blandas”.
  • Energisnålare; det räcker med 25 grader lägre temperatur än i en vanlig ugn. Surrar dock mer.

Den klassiska stadsgasen lever än

Cirka 70 000 hushåll är “uppkopplade” på ett 60 mil långt gasnät i Stockholm, och använder gasen till sina spisar. Stadsgasen har funnits i Stockholm i över 150 år, och just nu renoveras nätet. Man har också stadsgas i Malmö och Göteborg. Där får man naturgas till spisen via det europeiska naturgasnätet.

Siemens lyxspis Freeinduction för 40 000 kronor ska ge kocken frihetskänsla. Bara att ställa pannorna var man vill på den intelligenta hällen; den känner – med hjälp av 48 induktionsmoduler – var den ska värma.
Och när du ska koka ditt ägg kan du välja bland 17 effektlägen.
– Tänk praktiskt inför köpet. Du ska använda din spis så gott som varje dag i kanske 15 år, säger Helena Nilsson, expert på vitvaror på Energimyndigheten.
Steg ett är att kolla vilka säkringar du har i proppskåpet – 10 A eller 16 A, tipsar Helena Nilsson.
– Du slipper extra kostnader om du köper en spis som passar till den anslutning du har. Annars får du anlita en elektriker.
Mät bredden. Standardmåttet är 60 centimeter, men det finns både bredare och mer slimmade modeller.

Välj typ av spis
Sen ska man välja typ av spis. Glaskeramikhällarna är populärast.
Induktionshällar – som är dyrast men drar minst energi – kommer starkt, medan andelen gjutjärnsplattor minskar. Gasspisar har fått en renässans på senare år, men är fortfarande en nischad produkt.
Christina Möller, tidigare chef för KF:s provkök, har gedigen erfarenhet av olika spistyper. Hemma i köket på Södermalm i Stockholm lagar hon mat på en glaskeramikhäll.
– En stor fördel är att värmezonerna anpassar sig efter kastrullens storlek, berättar hon.
I sommarstugan har hon en traditionell spis med gjutjärnsplattor.
– Den är 16 år och funkar fint, men den drar mycket el och känns förstås långsam jämfört med moderna spisar.
Christina Möller var en av de första i Sverige som lagade mat på en induktionshäll, som installerades i början av 1990-talet i KF:s provkök.
– Spisen var en sensation som kostade 20 000 kronor och lockade många studiebesök.
Induktionshällen ser ut som en glaskeramikhäll, men värms av en annan teknik. I stället för värmeelement i plattorna alstras värmen direkt i kärlets botten med hjälp av en induktionsspole och ett magnetiskt fält. Hällen förblir sval.

En del föredrar gas
En fjärde spisvariant är gas. Birgitta Rasmusson – tidigare chef för Icas provkök och domare i tv-programmet Hela Sverige bakar – har en gasspis i sin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.
– Den är optimal för matlagning och ugnsmat. Snabb och exakt. Men den ger inte lika fint resultat när man gräddar kakor och andra bakverk. En sockerkaka kan bli brun och knaprig i stället för gyllene. Min bästa ugn tillhör faktiskt en gjutjärnsspis från 1953 som står i mitt föräldrahem – där bakar jag allra helst. Även plattorna fungerar utmärkt.
I dag byter många ut sin gjutjärnsspis mot en eldriven spis med glaskeramikhäll eller en induktionshäll.

El eller induktion?
– Den stora skillnaden är snabbheten. Induktionen har gasens fantastiska förmåga att reagera på stubinen, säger Birgitta Rasmusson.
Men man kan tvingas göra sig av med sina favoritpannor, påpekar hon. Induktionshällen kräver magnetiska bottnar; aluminium, glas och koppar fungerar därför inte.
Birgittas råd inför spisköpet är att tänka funktionellt och enkelt.
– I dag finns mängder av frestande tillval och lyxiga attribut – som man sedan sällan använder i vardagen.
Man bör göra ungefär som när man ska köpa bil – provköra, tycker Helena Nilsson på Energimyndigheten.
– Öppna ugnsluckan. Kolla på detaljer. Prova vred eller touchfunktionen som slår på och av plattor och reglerar värmen.
Vissa touchsystem är mer komplicerade, med fler steg.
– Be gärna att få “provlyssna” – hur mycket surrar spis och ugn? Du ska trots allt leva med ljudet i köket varje dag.
Jämför priser, är ett annat råd; de kan skilja hos de olika leverantörerna. Det finns sajter som jämför – till exempel pricerunner.se eller prisjakt.nu.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top