Godisvitaminer för barn – ologiskt och onödigt

Godisvitaminer som kosttillskott för barn. Smart och nyttigt för de små? Nej, snarare en totalt ologisk produkt.

Godisvitaminer för barn - ologiskt och onödigt
Godisvitamin
Godis eller kosttillskott? Både och – och dessutom alltför lättåtkomligt för små barn. Foto: Erik Hedman

“Alla föräldrar känner igen problemet – vi vill ge barnen vitaminer men barnen vill inte ta dem. Det unika med Kids Zoo är att de är utformade som godis – och smakar som godis.”

Ja visst, reklamen stämmer, produkten är unik i sitt slag. Men idén att lura i barn vitaminer i form av små röda godis­lejon eller rosa godiskaniner är inte bara unik, den är idiotisk och onödig också.

“Här får du två godisbitar fast det inte är lördag. Vill du ha fler? Nej, det kan vara farligt. Men på lördag, när det är godisdag, kan du få mer. Då är det nämligen inte farligt att äta godis…”

Att det vanliga lördagsgodiset är av en annan sort ur en annan burk kan knappast ett litet barn förstå. Varje förälder vet dessutom att få barn nöjer sig med en eller två godisar, oavsett om de är vitaminberikade eller inte. Som upplagt för en onödig vardagsstrid.

På burkens etikett står att rekommenderad dos inte bör överskridas och att burken ska förvaras utom räckhåll för små barn. Vilken tur då att den färgglada godisburken med sitt lockande utseende ändå har ett barnsäkert skruvlock. Eller?
Nej, knappast. Vi lät testa barnsäkerheten på en expert; fyraåriga Molly. För henne tog det knappa tio sekunder att få upp burken.

Att spela på mammors och pappors oro och eventuellt dåliga samvete för sina barn är dessutom ett fult trick av företaget bakom Kids Zoo, Acrilex Egenvård. Företaget säljer in vitaminerna genom att hänvisa till att “alla föräldrar känner till problemet”.

Behöver då barn i Sverige extra vitaminer och mineraler?
– Nej, kosttillskott för barn är helt onödiga förutom de D-vitaminer som barnhälsovården rekommenderar. De flesta får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler även om man som förälder tycker att ens barn äter dåligt. Man ska inte laborera med extra vitaminer själv, speciellt inte till barn, säger Agneta Hörnell, dietist och professor i kostvetenskap.

Scroll to Top