Så får du ordning på dina papper!

Räkningar, reklam, gamla kvitton, teckningar och veckobrev från skolan – pappershögarna bara växer. Så här gör du för att sortera, kategorisera och arkivera.

Förslag på mappar för aktiva papper

1. MAPPEN “Åtgärdas”
Här ska alla aktiviteter som du måste ta ställning till sorteras in. Inbjudan till festen som du ska tacka ja till eller klistermärkena som kommunen vill att du ska sätta fast på soptunnan på landet.

2. MAPPEN “Komma ska”
Hit flyttar du inbjudan till festen som du redan tackat ja till (så att du kan kolla klädkoden och adressen), kallelsen till mötet i bostadsrättsföreningen eller vägbeskrivningen till tandläkarens nya praktik.
 
3. MAPPEN “Bollen”
Betyder bollen ligger hos andra. Här läggs alla papper som du redan har åtgärdat men som nu väntar på svar. Kan vara erbjudandet om en tidningsprenumeration som du tackat ja till eller brevet från handläggaren på försäkringskassan som ska återkomma med besked.

Betalda räkningar
(placeras längst bak).

Obetalda räkningar
(placeras längs fram).

Så minskar du pappersstressen

  • Sätt upp lappen “Reklam nej tack”.
  • Nixa all reklam.
  • Be om e-fakturor.
  • Betala per autogiro.
  • Skapa mappsystem med flikar för aktiva papper.
  • Skaffa pärmar med flikar för passiva papper.
  • Skaffa plastbox för barnens teckningar.

Så länge måste du spara viktiga papper

3 år
Kvitton på varor. (Konsumentköplagen gäller i tre år.)
Kvitton på arbeten som reparation av bil och tv.
Kvitton på betalda räkningar (till exempel hyra, bensin, tandläkare).

8 år
Underlag för deklaration
(lönekontoutdrag, kvitton för utlägg etcetera)

10 år
Kvitton på slutbetalda lån (t ex husköp, bil).
Kvitton på arbete på fast egendom (badrumsrenovering, måleri eller golvläggning). Äger du ett hus och har betalat reparationer bör du spara kvittona så länge du bor kvar.

För alltid
Kvitton på fastighetsaffärer.
En köpare har tio år på sig att återkomma med krav för dolda fel.

Så får du ordning på dina papper!
Få ordning på dina papper
Få ordning på dina papper. Foto: Ozgurcankaya/Stockphoto.com

Några är superviktiga och andra rent skräp. Trots det hamnar alla papper gärna i samma hög – och ofta på köksbänken. Att tvingas rensa bänken för att överhuvudtaget kunna laga middag är ingen bra start på kvällen.
– Nästan alla hem har någon hög och det är inget fel så länge man inte störs av den. Men pappershögarna kan skapa onödig stress. Då bör man hitta nya rutiner.
Det säger Nina Strandberg. Hon driver företaget Iordning som hjälper både privatpersoner och företag att – just det – få ordning på papper och prylar både hemma och på jobbet.

Nya pappersrutiner? Hur då?
– Undvik att högarna växer till berg genom att ta för vana att sortera dina papper varannan eller var tredje dag. Man brukar säga att det tar 21 dagar att sätta en vana. Har man tvingat sig att sortera sina papper så länge brukar man sedan fortsätta av bara farten. Det blir som att borsta tänderna…

Men det första steget till ett liv med mindre pappersstress är att minimera själva inflödet av post och reklam. Att sätta upp lappen nej tack till reklam på brevlådan är ett sätt, att nixa (alltså säga nej tack till) pappersreklamen ett annat. (Läs hur på www.reklamfritt.se.)
– För att slippa adresserad direktreklam kan man mejla till exempel till kundklubbar och be att bli struken ur deras register. Det tar en liten stund men kommer att underlätta din vardag för lång tid framöver.
Se också till att betala räkningar via autogiro eller e-faktura för att slippa sprätta kuvert och hålla ordning på pappersräkningar.

Nästa steg är att lära sig sortera sina papper i två olika kategorier: passiva och aktiva.

Passiva papper är betyg, läkarjournaler, deklarationer, kvitton och garantier. De kan läggas i en speciell hög men måste sorteras in i pärmar med flikar med jämna mellanrum, kanske en gång var fjortonde dag. Exempel: Bostadsrättsföreningen, skolan, dagis.
Aktiva papper är sådant som snart ska användas eller åtgärdas, till exempel räkningar, inbjudningar till föräldramöten och fester och kallelsen till tandläkaren. Aktiva papper bör förvaras nära den plats där du brukar öppna din post, kanske i hallen eller köket.
– Ett hållbart system kännetecknas av att det är enkelt och smidigt, menar Nina Strandberg som rekommenderar en arkivlåda med hängmappar alternativt plastmappar i olika färger för aktiva papper.
Tre av mapparna kan du döpa till “Åtgärdas”, “Komma ska” och “Bollen”. (Läs mer om mapparna här intill.)
Mapparna kommer garanterat att förenkla din vardag! 

Men vad gör jag om pappershögarna känns oöverstigliga?
– Börja med att boka tid med dig själv i almanackan. Men inte en tisdag klockan nio på kvällen.
Boka i stället en halvdag en lördag eller en söndag då du är utvilad. Samla alla papper på ett stort bord för att få överblick. Sortera passiva och aktiva papper för sig. Sortera sedan vidare efter listan intill.
När arbetet är klart vet du hur många nya pärmar, mappar och lådor du måste skaffa. Sedan är det dags att sortera och till slut njuta av din nyordning.

En sista fråga: Måste man spara barnens alla teckningar?
– Nej inte alls. Många barn är oerhört produktiva och du kan inte spara allt. Men släng aldrig teckningar på en gång, lägg dem först i en stor plastbox. Rensa sedan allteftersom men naturligtvis aldrig framför ögonen på barnen. Spara en teckning per vecka eller en per månad. Bekräfta gärna barnets kreativitet genom att sätta upp veckans teckning på hedersplatsen i köket, om du inte vill ha hela väggarna fyllda.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top