Vad är Instagram

80 miljoner användare och nästan fyra miljarder foton. Sedan Instagram kom i mobilen för ett par år sedan har det exploderat. Men vad är egentligen Instagram och hur funkar det? Chrille Peterson, grundare av internetsidan Instagrammers, har svaren.

Vad är Instagram
Instagram

Vad är Instagram?

Instagram är ett socialt nätverk där man kommunicerar enbart genom bilder. Här kan alla följa alla och du kan följa både privatpersoner och företag precis som på Facebook och Twitter.

Hur kommer jag igång?

Ladda ner appen Instagram till din smartphone och skapa ett konto. Det är gratis.

Hur lägger jag upp bilder?

Antingen plåtar du direkt via appen eller hämtar redan tagna bilder från ditt bildbibliotek. Sedan kan du välja att lägga till något filter och kanske skriva en kort text till bilden. När du lägger upp bilden kan du samtidigt dela den på till exempel Facebook eller Twitter.

Vad är ett filter?

Vad är InstagramEtt filter fungerar som en slags film som läggs ovanför dina bilder. Det är till för att förändra känslan och utseendet på bilderna.

Kan jag spara bilderna?

Alla bilder som du tar med Instagram sparas automatiskt i din smartphone. Under inställningar väljer du att spara originalbilden och/eller den filtrerade bilden. Genom ett flertal webbtjänster, som Instaport, kan du också spara ner bilder från In-stagram till din dator.

Kan jag ta bort mina bilder?

Ja det kan du göra. Bilden försvinner då även från and­ra kanaler som du valt att publicera bilden i, såsom Facebook eller Twitter.

Hur hittar jag vänner?

När du skapat ditt konto på Instagram blir du direkt tillfrågad om du vill ha hjälp att hitta vänner. Du kan då välja att hitta vänner via din telefonbok, ditt Facebookkonto och/eller dem du följer på Twitter. Instagram hittar då automatiskt dem av dina vänner och dem du följer på Twitter och som också använder appen.

Vem äger mina bilder?

Du äger alltid rätten till dina bilder, men när du laddar ner appen och godkänner avtalet ger du även Instagram rätten att visa dina bilder. Men har du kryssat i att dina bilder ska vara privata så visas de bara för dina vänner.

Vad är en tagg?

En taggning är en sorts märkning av bilden som gör det lättare att dela upp bilderna i kategorier. När du tar en bild får den även automatiskt en ”geotag” som noterar var du befunnit dig när du tagit bilden.

Måste jag uppge vem jag är?

På Instagram går det att vara helt anonym. När du skapar ditt konto måste du uppge en e-postadress, men den är inte synlig för någon annan användare.

Hur visar jag att jag tycker om någons bild?

Det går både att ”gilla” och kommentera andras bilder. När någon gillar eller kommenterar dina bilder får du ett litet meddelande om det i appen. Där kan du också se vilka bilder dina vänner gillat.

 

 


Av Alexandra Lindelöf

Annons
Scroll to Top