• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av kaffebryggare

  Endast en av tio kaffebryggare klarar sin enda uppgift: att brygga tillräckligt hett kaffe. Det visar Icakurirens stora test av kaffebryggare. Läs hela testet av kaffebryggare här.

  Test av kaffebryggare
  Bryggtemperaturen mättes vid tre olika tidpunkter med hjälp av två termoelement i filterhållaren. Sedan räknades me-deltemperatur fram. Foto: Erik Hedman

  Gott kaffe kräver hett vatten. Det borde alla tillverkare och inköpare av kaffebryggare veta, speciellt eftersom just kaffebryggare är en av de mest testade hushållsprodukterna genom tiderna, i alla fall i Icakuriren.
  Temperaturen i filterhållaren ska vara 92 till 96 grader och det klarar endast en av de tio testade kaffebryggarna: Bosch Styline vars bryggtemperatur är 94 grader.
  Allra sämst är ÖoB:s eget låg­prismärke Voltage vars brygg­temperatur endast är 81 grader. Näst sämst är Café Avanti 83 grader vilket borde vara genant för OBH Nordica med tanke på det höga priset; 795 kr!
  Ingen av bryggarna klarade att hålla bryggtiden som ska vara cirka sex minuter för en full kanna. Tar det längre tid riskerar kaffet att bli beskt. Snabbast på 7 minuter och 10 sekunder är den retroinspirerade bryggaren från Melitta med sin klassiska filtertratt.

  I vårt test har vi inte bara betygsatt vattentemperatur och bryggtid utan också bryggarnas kvalitet och praktiska funktioner. Robusta bryggare i gedigen plast med praktiska kannor och greppvänliga handtag premieras i betygsättningen me-
  dan bryggare som ger ett billigt och skramligt intryck får sämre betyg.
  Flera bryggare har olika extra finesser. Plus får alla bryggare som har automatisk avstängning. Bland de dyrare har alla en sådan funktion förutom Brauns Café House KF560. Den har i stället ett vattenfilter som sägs minska mängden klor och förhindra förkalkning och förlänga bryggarens livslängd. Onödig funktion när kaffebryggarna ändå bör kalkas av  med jämna mellanrum (se ruta).
  Antidroppfunktioner och tydliga markeringar på både behållare och kanna borde vara självklarheter på alla bryggare.

  Däremot finns det en mängd onödiga funktioner på bryggarna. Här är några:
  Avtagbar vattentank. Kan verka praktiskt men det är svårt att få bra grepp om behållarna som blir tunga när de är vattenfyllda.
  Permanent filter. Kan verka miljövänligt men är en onödig extra pryl. Filtret kräver noggrann diskning efter varje användning eftersom filtret annars riskerar att becka igen då kaffe är fett. Filtren på de testade bryggarna är dessutom ren smäck.
  Aromreglage. Till vilken nytta? Speciellt när markeringarna i stort sett är oläsliga (Novaline). Naturligtvis är det enklare att öka eller minska mängden kaffepulver
  beroende på hur starkt kaffe du vill ha.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!