Så här testade vi:
- Testet är gjort av Birgitta Rasmusson, tidigare chef vid ICA Provkök.
- Bryggtemperaturen mättes på det inkommande vattnet i filterhållaren. Mätningen skedde vid tre tidpunkter och medeltemperatur räknades fram.
- Temperaturen mättes även i kannan när kaffet var färdigbryggt.
- Temperaturen och tiden i tabellen mättes vid full kanna.
- Varje test upprepades.
- Även bryggarnas kvalitet och praktiska funktioner granskades.
- Bryggarna är inköpta i Stockholmsområdet under maj 2012. Priset är det vi betalade i butik
Kalka av
När: Beror på hur hårt vatten du har men gärna några gånger om året. Om inte annat när bryggaren börjar gå långsamt eller när den spottar och fräser under bryggning.
Hur: Ta 2 tsk citronsyra till 1 liter vatten eller 2 dl ättiksprit (12 procent) till 8 dl vatten. Kör igenom samma blandning ett par gånger och därefter med rent vatten 2–3 gånger.
Gott kaffe kräver hett vatten. Det borde alla tillverkare och inköpare av kaffebryggare veta, speciellt eftersom just kaffebryggare är en av de mest testade hushållsprodukterna genom tiderna, i alla fall i Icakuriren.
Temperaturen i filterhållaren ska vara 92 till 96 grader och det klarar endast en av de tio testade kaffebryggarna: Bosch Styline vars bryggtemperatur är 94 grader.
Allra sämst är ÖoB:s eget lågprismärke Voltage vars bryggtemperatur endast är 81 grader. Näst sämst är Café Avanti 83 grader vilket borde vara genant för OBH Nordica med tanke på det höga priset; 795 kr!
Ingen av bryggarna klarade att hålla bryggtiden som ska vara cirka sex minuter för en full kanna. Tar det längre tid riskerar kaffet att bli beskt. Snabbast på 7 minuter och 10 sekunder är den retroinspirerade bryggaren från Melitta med sin klassiska filtertratt.
I vårt test har vi inte bara betygsatt vattentemperatur och bryggtid utan också bryggarnas kvalitet och praktiska funktioner. Robusta bryggare i gedigen plast med praktiska kannor och greppvänliga handtag premieras i betygsättningen me-
dan bryggare som ger ett billigt och skramligt intryck får sämre betyg.
Flera bryggare har olika extra finesser. Plus får alla bryggare som har automatisk avstängning. Bland de dyrare har alla en sådan funktion förutom Brauns Café House KF560. Den har i stället ett vattenfilter som sägs minska mängden klor och förhindra förkalkning och förlänga bryggarens livslängd. Onödig funktion när kaffebryggarna ändå bör kalkas av med jämna mellanrum (se ruta).
Antidroppfunktioner och tydliga markeringar på både behållare och kanna borde vara självklarheter på alla bryggare.
Däremot finns det en mängd onödiga funktioner på bryggarna. Här är några:
Avtagbar vattentank. Kan verka praktiskt men det är svårt att få bra grepp om behållarna som blir tunga när de är vattenfyllda.
Permanent filter. Kan verka miljövänligt men är en onödig extra pryl. Filtret kräver noggrann diskning efter varje användning eftersom filtret annars riskerar att becka igen då kaffe är fett. Filtren på de testade bryggarna är dessutom ren smäck.
Aromreglage. Till vilken nytta? Speciellt när markeringarna i stort sett är oläsliga (Novaline). Naturligtvis är det enklare att öka eller minska mängden kaffepulver
beroende på hur starkt kaffe du vill ha.