Att resa med hund

Bilsemester i Europa? Klart hunden ska med! Hundpass, vaccinering och koll på regler för införsel. Här är allt du behöver tänka på inför resan.

Checklista inför resan

  • Skaffa ett hundpass, där id-nummer, vaccineringar och behandlingar skrivs in. Pass skaffar du hos en veterinär.
  • Kontrollera att alla uppgifter i passet är korrekta.
  • Kontrollera införselreglerna för det land du ska resa till. Tänk också på att vissa hundraser inte är tillåtna i alla länder. Information om vilka krav och regler som gäller hittar du via respektive lands ambassad och på www.jordbruksverket.se/resameddjur.
  • Kontrollera alltid införselreglerna till Sverige. Det allra viktigaste är att din hund får följa med hem igen. För aktuell information, se alltid Jordbruksverkets webbplats.
  • Kontrollera om det finns sjukdomar eller parasiter du bör känna till på den plats du ska resa till. Även om hunden uppfyller reglerna för in- och utförsel så finns det andra sjukdomar som kan drabba din hund. Information hittar du på Statens veterinärmedicinska anstalts webb, www.sva.se.
  • Kom ihåg! Läs alltid igenom reglerna om att ta med din hund utomlands på www.jordbruksverket.se

Att resa med hund
Att resa med hund
Sigge tycker att riktig lycka är att jaga vågor på en strand.

Tänk på  vilken tid på året du och din hund ska ut och resa. Runt Me­delhavet är det väldigt varmt i juli och augusti. Åker man då får man ta långpromenaderna på morgnar och kvällar.

Se också till att alltid ha vatten med, flera flaskor i bilen och väskan när du är ute på språng. När det är varmt behöver både folk och hundar dricka mycket.

I bilen ska hunden sitta i en bilbur för hundar eller vara fastspänd med hundsäkerhetsbälte, både för sin egen säkerhets skull och för övriga passagerares skull.

Hundpass behövs

Det första hunden behöver för att kunna genomföra resan är ett hundpass, där id-nummer, vaccineringar och behandlingar skrivs in. Sedan måste han vaccineras mot rabies. Först får hunden en spruta med rabiesvaccin.
Men innan den får stämpeln i passet måste man kontrollera att antikropparna överskrider den föreskrivna nivån. Om allt går som det ska är rabiesvaccineringen fixad på ungefär ett halvår. Hunden måste också vara märkt med microchip.

Nästa steg är att undersöka lämpliga hotell, lägenhetshotell eller annat boende som tar emot hundar.

Planera resrutten i förväg

Det är bra att göra upp en resrutt i förväg för att undvika alldeles för många timmar i bilen under en enda dag. Det kan också vara bra att ha en uppfattning om hur ofta man ska stanna för att tanka, rasta och kanske byta förare om man är flera som kör.

Och naturligtvis avmaskar vi hunden mot rävens dvärgbandmask  innan vi återvänder hem till Sverige. Du köper tabletterna på apotek, kostar under hundringen, och ge hunden någon dag innan hemresan. Även om det sedan 1 januari 2012 inte längre är ett måste.

Men vi vill ju inte att dvärgbandmasken ska få fäste i skog och mark på allvar här. Det vill väl ingen.

 

Det här gäller för resa med bil, båt, flyg och tåg

Resa med bil

  • Tänk på att hunden ska sitta säkert, antingen i särskild bilbur för hund eller fastspänd med hundsäkerhetsbälte. Burar av olika modeller och bälte kan du köpa i djur­butiken eller beställa på postorder, t ex från Häromi, www.haromi.se, eller Citypet, www.citypet.nu. Burar för fast montering samt grindar tillverkas bland annat av Jeppe-Produkter, www.jeppe.com.
  • Lämna aldrig hunden i en varm bil.Det blir snabbt livs­hotande hett i bilen även om den står i skuggan eller har fönstren nedvevade. Se till att alltid ha några flaskor vatten med i bilen.

Resa med båt eller färja

  • Rasta din hund precis före avgång, de flesta färjor i Sverige brukar tillåta hundar men prata ändå med personalen så de vet att du har med din fyrbente vän. En del färjor har speciella hundtoaletter uppe på däck.
  • Många färjor har speciella hytter där du får ha hund, kontrollera detta när du bokar.
  • Observera att många färjor inte tillåter någon på bildäck under resans gång – lämna inte din hund i bilen! Det kan leda till att den blir inlåst.
  • Vissa rederier kräver munkorg på din hund när den vistas utanför hytt eller bur.
  • Glöm inte att båtresan kan vara skrämmande för din hund, var lyhörd och ta dig tid att se till att allt är okej. Var alltid för­beredd på regler och rutiner så får både du och din hund en behaglig resa. 

Resa med flyg

  • Kontakta alltid flygbolaget innan för att få exakta uppgifter om din resa.
  • Vissa flygbolag tillåter hunden som handbagage, andra i lastutrymmet eller ett specialrum. Extra avgifter tillkommer oftast och ibland kan det vara per kilo som hunden väger.
  • För det mesta gäller regeln att djuret ska få plats i en väska som ryms under sätet framför. Hunden måste kunna stå, sitta, ligga och vända sig obehindrat i buren.
  • I många fall räknas hunden i det här fallet som ditt hand­bagage och du kan nekas ta med ett till handbagage.
  • Väskan hunden reser i ska ha vätskesäker botten. Ibland kan flygbolagen ha speciella burar till försäljning eller uthyrning.
  • Förvara alltid alla hundens dokument och papper angående hälsa nära till hands.

Resa med tåg

  • Tåg är oftast enkelt när du ska resa med din hund. Ibland kan din hund åka gratis och ibland får man betala. Ofta finns speciella vagnar för husdjur.
  • Åker du på en längre resa kan det vara bra att kolla var tåget kommer att göra stopp så att du hinner ta ut och rasta din hund.
  • Olika bolag har olika regler så se till att kolla innan så att det inte blir några överraskningar.
  • Reser du med tåg utomlands måste du självklart kontrollera reglerna i det specifika landet. I Europa är det oftast hund­vänligt men ibland finns krav på munkorg. Respektera detta då det ofta är en följd av rädsla för rabies.

 

Av: Camilla Sarling Foto: Peter Knutson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top