• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så funkar det: Koppla datorn till tv:n

  På nätet finns en guldgruva av tv-program och filmer. Här är en snabbguide till hur du kopplar datorn till tv:n.

  Hdmi- och vga-portar.

  Kompositport (gula).

  s-videoport (svarta).

  Vilken utrustning behövs?

  En kabel som förbinder datorns och tv:ns videoutgångar med varandra.

  Vilken typ av kabel?

  Det beror på vilken typ av videoutgång/ingång apparaterna har. Det finns sex huvudtyper av dessa så kallade portar - hdmi, dvi, vga, scart, S-VHS och komposit. Kvaliteten på överföringen blir bäst med hdmi och sedan i fallande skala ner till komposit.

  På många apparater finns flera olika portar. Om du är osäker på vilken typ av port du har tar du hjälp av en duktig tv-handlare eller datorexpert. Ett bra tips är att ta bilder på både tv:ns och datorns olika portar, då är det lättare för experten att hjälpa dig.

  Om du har hdmi-portar förs både bild och ljud över. I alla andra fall måste du överföra ljudet i en separat kabel, oftat en 3,5 mm till RCA.

  Vad kostar det?

  Det beror på vilken kabel du köper och hur lång den behöver vara. Räkna med 200-300 kronor om datorn och tv:n står bara ett par meter från varandra.

  Datorn står i ett rum och tv:n i ett annat. Kan man ha hur lång kabel som helst?

  Det finns kablar på 15 meter och om de har bra kvalitet så får du bra bild, men då får du räkna med uppåt en tusenlapp för kabeln.

  Behöver jag göra något mer är jag hittat rätt kabel?

  Ja, datorn måste ställas in för att överföra bilden till din tv. Innan du kopplar ihop apparaterna ska du stänga av dem. Starta sedan om datorn och tv:n. Om du har hdmi-portar på både datorn och tv:n sker inställningen automatiskt. I annat fall måste du göra inställningar beroende på vilket grafikkort som finns i datorn och vilken tv du har. Det gäller också att ställa in rätt upplösning på bilden. Kolla i manualerna, där ska det framgå hur inställningen görs.

  Ofta är det så enkelt som att gå till datorns skrivbord, högerklicka och välja egenskaper. Där klickar du på fliken inställningar där du kan ställa om din tv till primär bildskärm.

  Vad kan gå snett?

  I och med att det finns så många olika typer av tv-apparater, grafikkort och programvaror så är det faktiskt mycket som kan bli fel. Ett vanligt fel är att bilden blir svartvit. Detta kan åtgärdas genom att leta upp tv:n i inställningarna för grafikkortet och ändra tv-format. I Sverige använder vi oss av bildformatet PAL – står ditt på NTSC kan det vara problemet.

  Vad kan man göra i övrigt mer än se på filmer?

  Förutom att se på filmer och tv-program från nätet kan du kika på semesterbilder, surfa på nätet, lyssna på musik eller spela spel på en större skärm. Det vill säga allt som du normalt gör på din dator.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!