• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Välj rätt bankkort

  Att betala med kort är smidigt – men det kostar. Det lönar sig att kolla bankernas avgifter. Icakuriren har jämfört tio betalkort.Ladda hem jämförelsen här.

  Välj rätt bankkort
  Priserna på bankernas olika kort skiljer sig åt, beroende på hur du ska använda det. Titta i vår genomgång för att få koll.

  Bankerna vill att vi ska använda kort istället för kontanter. Det är säkrare hävdar branschen. Men det är bankkunderna som får betala notan.

  Efter nyår upphör uttagskorten att fungera hos de flesta banker. Uttagskorten är gratis men det går bara att ta ut pengar med dem i bankomater. Istället hänvisas kunderna till bankkort som kostar. Det är endast Handelsbanken som tills vidare låter kunderna behålla sina uttagskort, men de utfärdar inga nya.

  Det betyder att vi måste ha ett bankkort som kostar pengar. Det vanligaste är att korten är knutna till Visa eller Mastercard. För alla dessa kort tar banken oftast ut en årsavgift.

  Undantagna är ungdomar mellan 13 och 17 år. De behöver inte betala avgift. Men eftersom det finns en åldersgräns för Visa och Mastercard får de istället ett enklare kort som Electron och Maestro. De finns inte med i vår sammanställning.

  Bankerna ger idag endast ut plastkort med chip, vilket ska göra dem säkrare. Äldre kort som bara har magnetremsa, kan bedragare lättare kopiera, skimma. Men säkerheten kostar.

  All hantering av plastkort kostar banken pengar och det vill de ha betalt för. Banken får till exempel betala för om en kund tar ut pengar i en annan banks automat.

  Även om uttagskort idag har relativt få användare har det väckt många känslor när de nu ska bort, berättar Fredrik Nordquist på Konsumenternas bank- och finansbyrå som fått många samtal från upprörda bankkunder.

  - Konsumenterna menar att det är fel att de ska behöva betala för att få ut sina pengar som de lånar ut till banken. Många äldre vill inte heller ha kort som de kan betala med, de anser att de exponerar sig för större säkerhetsrisk om de blir av med ett bankkort, än vad de skulle göra om de bara har ett uttagskort.

  Bankerna å sin sida menar att varje produkt ska bära sina egna kostnader, så att de kunder som använder en tjänst också betalar för den.

  Saken har anmälts till Finansinspektionen av arga bankkunder. Men inspektionen har avskrivit frågan med motiveringen att de inte lägger sig i bankernas sortiment.

  Priset på korten med Visa och Mastercard skiljer sig åt mellan bankerna. Det kan vara värt att jämföra, dels beroende på hur man tror att man kommer att nyttja kortet och dels för att villkoren kan skilja sig åt. Ibland kan man också förhandla om priset i samband med att man binder upp sig för andra banktjänster.

  De flesta banker tar en årsavgift för bankkort på mellan 225 och 288 kronor. Det är endast Danske bank som inte tar ut någon årsavgift. Men å andra sidan är de ensamma om att ta ut en avgift vid uttag i automat även i Sverige om du väljer Mastercard.

  Den som reser mycket ska titta på vilka valutapåslag och uttagsavgifter banken tar utanför EU. Samtliga banker, utom Ica Banken lägger på ett påslag när du plockar ut pengar utomlands, på mellan 1 och 1,65 procent på beloppet. Dessutom får du betala mellan 35 till 40 kronor om du tar ut pengar från en automat utanför EU.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!