Färdiga matkassen vinner mark

Färdigpackade matkassar var för bara några år sedan ett helt okänt begrepp i Sverige. Nu finns det massor av företag som vill leverera vardagsmat hem till din dörr. Icakuriren har kollat utbudet.Ladda hem vår jämförelse av kassar som pdf.

Måns Falk tycker till

– Matkassarna är en affärsidé som bygger på att människor inte har tid att planera och handla sin middag. Och också att det finns en stor brist på kunskap och fantasi. Det är någon annan som har tänkt åt dig, det ger en trygghet.

Han ser flera positiva effekter i trenden med färdiga matkassar:

– Det är ju oändligt mycket bättre än om man äter några få rätter baserade på halvfabrikat eller frysta färdigrätter. Och människor får lära sig att laga mat från grunden av bra råvaror.

– Det innebär också att man får en mer varierad matvecka och då blir det roligare att laga maten. Och i och med att det är matproffs som planerar kassen så blir det näringsriktigt, säger han och tillägger:

– Tanken med matkassarna är ju densamma som Icakurirens 4 snabba vardagsrätter förutom servicen med handlingen.

Måns Falk tror att matkassarna kommer att fortsätta att utvecklas. Det kommer säkert fler nischade kassar för olika behov. Lyxigare helgmenyer, kassar med husmanskost, vegetariska kassar och de som är specialsydda för olika dieter.

 

För tre år sedan började företaget Middagsfrid köra ut matkassar med kompletta middagar för hela veckan till kundens dörr. Frågan "vad ska vi ha till middag?" reducerades i ett huj till att öppna ytterdörren, packa upp och följa recepten i matkassen.

Inget planerande, inget desperat handlande på hemväg från jobbet, och knappast några matrester att mellanlagra i kylskåpet innan de blir gamla.

Sedan dess har inte bara Middagsfrids verksamhet mångdubbblats, massor av andra företag har hoppat på middagstrenden. Nu finns det 21 leverantörer. Matkassarna har blivit big business.

Som så mycket annat var det ett storstadsfenomen i starten, och fortfarande är det i Stockholm som konkurrensen är störst. Där kan du välja på 12 olika företag.

Men matkassarna sprider sig snabbt över landet. Nu kan de allra flesta i södra Sverige få sin middagsmat hemkörd. Inte heller i Gävle och Sundsvall behöver man svälta. Men därutöver är hela Norrland och Värmland och Dalarna fortfarande en stor vit fläck på matkassarnas karta.

På företagens hemsidor kan du se vart de levererar. Alla har också en ruta där man kan anmäla intresse om du bor utanför leveransområdet. Så snart underlaget är tillräckligt utökas området.

Idén är enkel: man prenumererar på en matkasse som är färdigplanerad för tre, fyra eller fem måltider. De flesta är för en normalfamilj på två vuxna och två barn. Innehållet varierar vecka för vecka, och du kan välja att få hem kassen varje eller varannan vecka.

I de flesta kassar finns allt du behöver för att laga en fisk-, en kyckling-, en korv- eller kötträtt och en vegetarisk rätt. Några företag har helt vegetariska kassar eller sådana som är anpassade för laktos- och glutenintoleranta.

I några fall kan du behöva komplettera med några ingredienser, det handlar då om kryddor, olja och liknande basvaror, men det får du reda på i det veckobrev som kommer några dagar före leveransen.

Även om du prenumererar på en matkasse är du inte livegen. Uppsägningstiden är kort, ofta tio dagar. Det går också att testa hur väl matkassen stämmer med din egen middagsdröm; de flesta erbjuder dig en prova-på-kasse, ofta till rabatterat pris.

Det skiljer flera hundralappar mellan den billigaste och den dyraste kassen. Och även de billigaste kassarna, de för 500 kronor, är dyrare än vad det kostar att handla allt själv. Åtminstone om man räknar som Konsumentverket. Där anses vardagsmiddagarna för en familj med två barn kosta cirka 1400 kronor i månaden, alltså runt 350 kronor i veckan. Men då handlar det om lite enklare mat än vad leverantörerna av matkassar säger sig vilja leverera.

Och som alla leverantörer noga poängterar: Du betalar för att någon annan planerar, köper in och fraktar hem allt du behöver för att fixa middagen.

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top