• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så funkar det: Appar till mobilen

  Tiden då mobiler användes endast för samtal och att skicka sms är förbi. Med appar kan du skräddarsy din mobil efter dina egna behov. Icakuriren guidar dig i appdjungeln.

  Iphone med SVT:s app
  Svt Plays app gör det lätt att hitta program och klipp med din Iphone.

  Vad är en app?

  En app, förkortning för applikation, är ett program som man laddar ned till sin mobiltelefon. Appar gör att du kan använda telefonen till en mängd olika saker. Antingen kan appen koppla upp sig på nätet och göra det möjligt att använda funktioner på en hemsida, eller fungera som ett självständigt program i mobilen.

  Vilka telefoner fungerar apparna till?

  Det beror på om du har en så kallad smartphone samt vilket operativsystem din mobiltelefon har. Mest populär är Apples Iphone. Sony Ericsson har satsat på Googles operativsystem Android. Nokias version heter Symbian. Mindre vanligt är Windows Mobile, som bland annat används av mobiler av märket HTC.

  Vad är en smartphone?

  En smartphone är en blandning av en handdator och en mobiltelefon. Vanligen har den en stor pekskärm och är större än en vanlig mobiltelefon.

  Var kan man hitta appar?

  Appar kan man ladda hem från tillverkarnas officiella programbutiker och från fristående nätsidor. De största programbutikerna är Appstore för Iphone och Android Market för Androidmobiler. Nokia har sin egen affär som heter Ovi Butik.

  Hur gör man för att hämta hem och installera en app?

  Det finns oftast en ikon i telefonen som leder till appbutiken. Alternativet är att ladda hem via datorn och sedan föra över appen till mobilen. Det finns både gratisappar (alla appar på Android Market i Sverige är gratis) och appar som kostar pengar. Efter att appen laddats hem får du frågan om du vill installera programmet. Om appen exempelvis behöver få tillgång till viss information på din mobil så frågar den vanligen om din tillåtelse.

  Vad kostar en app?

  Det finns mängder av appar som inte kostar någonting alls. Om de kostar pengar så rör det sig vanligen om runt sju till femton kronor. Större appar, såsom fullversionen av Officepaketet, kan gå på några hundralappar.

  Är det en engångskostnad?

  Ibland kan det vara så att man köper en licens för att få använda programmet. Då betalar man en summa och kan då använda appen i exempelvis ett år. Många appar har också en uppgraderingsfunktion, då du får betala extra för att få tillgång till ytterligare funktioner. Precis som med vanliga datorprogram kan också vissa appar ha en prövotid gratis, vanligen en månad. För att få fortsätta använda programmet måste du sen betala en avgift.

  Kan man reklamera en app?

  Det beror på var man fått appen ifrån. Läs informationen som finns i nätbutiken eller kontakta ansvariga och fråga. I många fall kan man ångra sig inom 24 timmar. Då spärras appen och man får pengarna tillbaka.

  Hur stor plats tar en app i mobilen?

  I regel tar de inte alls stor plats, filmer och bilder kräver betydligt mer. I en smartphone räcker internminnet gott och väl. Tänk på att om du köper till ett minneskort som du lägger appar på så är det inte säkert att de kan köras därifrån. Kontrollera vad som gäller för din telefon med försäljaren.

  Kan man ta bort en app?

  Det är lätt att avinstallera en app. Det finns som en funktion i telefonens operativsystem. Titta i telefonens manual om du är osäker hur man gör.

  Kan en app slöa ned mobilen?

  Om appen är dåligt gjord så kan den göra det. En del appar är slarvigt skrivna, såväl gratis- som betalappar. Kör du många appar samtidigt kan det bromsa mobilens hastighet. Hur mycket beror på vilket operativsystem du använder. På Iphone finns en begränsning för hur många appar du kan köra samtidigt. Androidmobiler kan signalera när de blir överbelastade.

  Kan man få virus av appar?

  Än så länge behöver inte den vanliga användaren oroa sig men man ska ändå vara försiktig med vad man laddar hem till mobilen. Även om det i nuläget inte är vanligt att man får virus av appar.

  Hur många appar finns det?

  De två mest populära operativsystemen, Iphone och Android, har uppskattningsvis 250 000 respektive 80 000 nedladdningsbara appar, och antalet ökar stadigt.

  Vad kan man använda appar till?

  Det finns appar för alla tänkbara användningsområden. Många mobiler kommer idag med flera appar installerade redan när man köper dem, såsom Youtube, Facebook, Google Maps och Spotify.

  Källa: Henrik Thoresson, mobil.se

   

  Av: Mathias Engwall

   

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!