Så osvenskt är svenskt hantverk

Vi köper gärna svensk design till våra hem. Men hur inhemsk är den egentligen? Det är dags att ställa krav på tillverkarna.

Så kollar du varans ursprung

  • Fråga i butiken om en svenskdesignad produkt även är tillverkad här. Även om du inte får något klart besked väcker du frågan och visar att du bryr dig.
  • Granska möbeln i butiken och kräv ett gott hantverk. Är träet vackert ådrat och kvistfritt? Känns ytan skön? Är spikar och beslag dolda?
  • Vill du ha en garanterat svensk­tillverkad möbel som håller hela livet, anlita en möbelsnickare med egen verkstad.

Vi är stolta över vårt svenska hantverk och många lägger gärna extra pengar på stilrena glas eller snygga möbler. Men hur svenskt är det? Allt mindre av vår svenska design tillverkas i Sverige.
Rörstrands porslin görs i Ungern och Sri Lanka. Höganäs har lagt ut produktionen till Thailand. Och den prisade svenska designern Catharina Giarimi tillverkar sina glas i Tjeckien och Slovakien.
Det är ingen hemlig­het, men det kan ändå vara svårt att få klara besked i butiken. Information om tillverkningsland är inte direkt något företagen puffar för i marknadsföringen. Svensk design där­emot säljer.

Ännu svårare blir det när det gäller möbler. Färdiga delar köps ofta in från låglöneländer och sedan monteras komponenterna här. Det gäller även prestigefyllda svenska märken. Det är nästan omöjligt att få klara besked om varifrån virket i möbeln kommer eller i vilken verkstad bordsbenen har svarvats.
Om möbeln har fogats samman i Sverige och stämplats med till exempel Carl Malmsten är möbeln svensk. Punkt. Så är det med till exempel den välkända möbelserien Talavid, som tillverkas på licens av NC Möbler och åtminstone delvis snickras i Estland.
Möbeln behöver inte vara sämre för det, men som konsument skulle det inte skada att ha lite närmare till information.

Vill man vara helt säker på att få en möbel som tillverkas från planka till färdig produkt i Sverige får man gå till möbelsnickare med hantverksstolthet, som till exempel Möbelsnickarmästare Johansson i Markaryd. Han formger sina möbler själv och snickrar dem i sin verkstad tillsammans med fyra anställda.
– Jag är noga med att använda den finaste ek som går att få tag i, säger Håkan Johansson. Man ser inga skruvar eller beslag på bordet och alla mina möbler handputsas så att finishen blir perfekt.
Det kostar förstås. Vill man ha ett garanterat svenskt matsalsbord i ek för åtta personer till exempel, får man betala cirka 20 000 kronor. På köpet får man en rad saker som inte syns – förstklassigt virke och krav på återplantering efter avverkning, rättvisa löner och stolt hantverk.
Jo, inom möbelbranschen diskuteras faktiskt frågan: När ska en möbel få stämplas som svensk – ska 50 eller 80 procent av tillverkningen ske här? Men något beslut är inte fattat och är inte heller på gång. Enligt Trä- och Möbelindustriförbundet har vi konsumenter helt enkelt inte visat tillräckligt stort intresse.
Eller också är det så att vi hittills inte har misstänkt något. Vi har inte fattat att benen på våra “svenska” bord svarvas i Polen eller Estland.

När det gäller mat har kravet på ursprungsmärkning varit ett slagord som har klingat i år och dar! Nu är det dags att vi kräver att få veta mer om våra svenska möbler och bruksföremål, inte minst för att rädda den svenska hantverkstradition som fortfarande finns kvar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top